I § 4 i andre ledd som omtaler flytting av fisk fra akvakulturanlegg står det bare «sjøvann».
Betyr det at det også omfatter fisk i settefiskanlegg hvor sjøvann som tas inn i settefiskanlegg behandles eksempelvis med UV?
Det vil da si at før fisk fra settefiskanlegg som tar inn behandlet sjøvann kan flyttes til annet settefiskanlegg eller skal settes uti sjøen, skal det tas ut minimum 60 hjerte- og nyreprøver (inntil videre gjelder kun hjerte), og svaret skal foreligger før flytting.
Vil kravet til slik testing også gjelde for rensefisk som skal flyttes?
Svar
Ja. Det dekker settefiskanlegg som bruker sjøvann, selv om det er desinfisert. Rensefisk inngår i «gruppen» som reguleres av andre ledd om prøvetaking før flytting.
Spørsmål
§ 4 i andre ledd: Fisk som skal flyttes fra akvakulturanlegg med sjøvann til andre akvakulturanlegg, unntatt av slaktemerder, skal undersøkes for SAV i løpet av de tre siste ukene før fisken flyttes. Det skal tas ut prøver av hjerte og nyre (inntil videre gjelder kun hjerte) fra minst 60 fisk. Fisk skal ikke flyttes før analyseresultatene foreligger.
Gjelder dette også settefiskanlegg som bruker sjøvann. Må de ta prøver før levering av fisk?
Svar
Ja. Det det gjelder også settefiskanlegg som bruker sjøvann, selv om det er desinfisert. De må ta prøver før levering av fisk.
Spørsmål
§4 andre ledd: Fisk som skal flyttes fra akvakulturanlegg med sjøvann til andre akvakulturanlegg (..).
Gjelder dette også når smolt skal settes ut i fra settefisk som har behandlet sjøvann?
Svar
Ja. Dette er vurdert konkret. Meningen er at alle settefiskanlegg skal ta disse prøvene før utsett. Behandlingsmetodene som brukes til behandling av sjøvann har sannsynligvis god effekt på SAV, men vi har ikke vitenskapelig dokumentasjon på hvor god effekten er på PD-smitte.
Spørsmål
§ 4 andre ledd: Landanlegg som benytter behandlet sjøvann der fisk skal sjøsettes eller flyttes.
Skal det tas 60 prøver pr. flytting, pr. last, pr. smittegruppe eller pr. anlegg/år?
Svar
Ja, for kravet gjelder også for landanlegg som benytter behandlet sjøvann. Prøvene skal tas fra fisk som skal flyttes. Vi legger til grunn at det da skal tas prøver fra den fiskegruppen som skal flyttes. Formålet med prøvetaking før flytting er å avdekke eventuell smitte før fisken flyttes. Det må en faglig vurdering til i hvert enkelt tilfelle for å vurdere hva som utgjør en fiskegruppe rent smittemessig.
Spørsmål
Flytting: Når det gjelder flytting av fisk omtalt i § 8 fjerde ledd, står det at Mattilsynet kan gjøre unntak fra utsett i åpen slaktemerd dersom smitterisikoen er lav. Videre, i § 11 første ledd står det at fisk kan flyttes til PD-sonen sør for Hustadvika dersom smitterisikoen er lav. Tilsvarende om flytting til PD-sonen i § 13 andre ledd.
Hva kreves av dokumentasjon på at smitterisikoen er lav i disse tilfellene?
Svar
Kriteriene og vurderingene som skal gjøres blir en del av bekjempelsesplanen for PD som Mattilsynet nå jobber med.
Regelverk
PD-forskriften, § 4, 8, 11 og 13
§ 4. Krav til rutinemessig prøvetaking og testing
Laks, ørret, regnbueørret og røye i akvakulturanlegg med ubehandlet sjøvann der SAV ikke er påvist, skal undersøkes for SAV minst en gang i måneden. I løpet av en kalendermåned skal det tas ut prøver av spongiøst vev fra hjertets ventrikkel fra minst 20 fisk. De siste ni månedene før stamfisk skal strykes kan det tas ut færre prøver dersom det tas prøver av alle døde stamfisk som er egnet for prøveuttak, inntil 20 stamfisk per kalendermåned.
Laks, ørret, regnbueørret og røye som skal flyttes fra akvakulturanlegg med ubehandlet sjøvann til andre akvakulturanlegg, unntatt til slaktemerder, skal undersøkes for SAV i løpet av de tre siste ukene før fisken flyttes. Dette gjelder også når fisken skal flyttes fra akvakulturanlegg med behandlet sjøvann innenfor PD-sonen til anlegg utenfor PD-sonen. Det skal tas ut prøver av spongiøst vev fra hjertets ventrikkel fra minst 60 fisk. Kravet gjelder ikke for stamfisk som er utsortert og skal flyttes for stryking. Det gjelder heller ikke for fisk som skal flyttes til anlegg som er godkjent for smitteforsøk. Fisk skal ikke flyttes før analyseresultatene foreligger.
Prøveuttak som pålagt i første og andre ledd skal tas fra fisk som gir størst sannsynlighet for å avdekke eventuell forekomst av SAV. Prøvene skal tas ut av veterinær eller fiskehelsebiolog. Medhjelper kan benyttes i tråd med bestemmelsene i dyrehelsepersonelloven § 15. Prøvene skal sendes til akkreditert laboratorium for individuell analyse med PCR for SAV innen to virkedager etter at tilstrekkelig antall prøver er tatt ut. Opplysninger om fisken er vaksinert mot PD, og med hvilken vaksine, skal følge prøvene.
Endret ved forskrift 25 juni 2019 nr. 920.
§ 8. Tiltak ved mistanke om eller påvisning av PD
Det er forbudt å flytte fisk inn til eller ut av et akvakulturanlegg med mistanke om eller påvist PD uten tillatelse fra Mattilsynet.
Mattilsynet kan forby flytting av fisk inn til eller ut av et akvakulturanlegg som har hatt smittekontakt med et akvakulturanlegg med mistanke om eller påvist PD, dersom dette er nødvendig for å kontrollere et utbrudd.
Unntatt fra forbudet i første ledd er flytting av rensefisk inn i et akvakulturanlegg.
Valg av slakteri for slakting av fisk fra akvakulturanlegg med mistanke om eller påvist PD skal godkjennes av Mattilsynet.
Fisk fra akvakulturanlegg med mistanke om eller påvist PD skal ikke settes ut i åpen slaktemerd ved slakteri. Mattilsynet kan gjøre unntak fra dette kravet dersom smitterisikoen er lav eller det er nødvendig for å kontrollere utbruddet. Frem til 1. januar 2021 kan Mattilsynet i særlige tilfeller gjøre unntak fra dette kravet, dersom det dokumenteres at det ikke er tilgjengelig kapasitet på lukket transport og slakting.
Etter at akvakulturanlegget er tømt for fisk, skal fartøy, fôrflåter, flyteringer og annet utstyr rengjøres og desinfiseres før utstyret flyttes eller tas i bruk igjen.
Mattilsynet kan opprette kontrollområde for bekjempelse av PD i samsvar med omsetnings- og sykdomsforskriften for akvatiske dyr § 40.
Endret ved forskrifter 25 juni 2019 nr. 920, 27 nov 2019 nr. 2019.
§ 11. Tiltak ved påvisning av PD
Mattilsynet kan etter en vurdering av smittesituasjonen pålegge at fisk i akvakulturanlegg nord for Hustadvika med påvist PD med subtype SAV3, skal slaktes eller destrueres. Mattilsynet kan også tillate at fisken flyttes til PD-sonen sør for Hustavika for videre vekst før slakting dersom smitterisikoen er lav. Valg av transportrute skal godkjennes av Mattilsynet.
Mattilsynet kan fatte vedtak om å tømme akvakulturanlegg med påvisning av PD av alle subtyper av SAV, dersom hensynet til å begrense smittespredning tilsier det.
§ 13. Tiltak ved mistanke om eller påvisning av PD
Når SAV er påvist i et akvakulturanlegg i overvåkingssonen, skal akvakulturanlegg med laks, ørret, regnbueørret og røye innenfor en radius på 30 km fra det berørte akvakulturanlegget, eller akvakulturanlegg utenfor dette området som har hatt kontakt som medfører smitterisiko, undersøkes innen syv dager for å dokumentere smittestatus. Det skal tas ut prøver av spongiøst vev fra hjertets ventrikkel fra minst 20 fisk. Undersøkelsene skal gjennomføres i henhold til kravene i § 4 tredje ledd.
Mattilsynet kan etter en vurdering av smittesituasjonen pålegge at fisk i akvakulturanlegg der PD påvises, skal slaktes ut eller destrueres. Mattilsynet kan også tillate at fisken flyttes til PD-sonen for videre vekst før slakting dersom smitterisikoen er lav. Valg av transportrute skal godkjennes av Mattilsynet.
Oppdrettsnøter fra akvakulturanlegg med mistanke om eller påvist PD skal transporteres i tett beholder, og alt avrenningsvann fra beholderen skal samles opp på notvaskeriet og desinfiseres.
Ved rengjøring av nøter fra akvakulturanlegg med mistanke om eller påvist PD skal avløpsvannet samles opp, filtreres og desinfiseres før utslipp eller gjenbruk. Filtratet skal håndteres på en smittehygienisk forsvarlig måte.
Endret ved forskrift 25 juni 2019 nr. 920.