Regler for håndtering av selvdød fisk ved levendelagring

Regelmessig uttak av svak og skadd fisk vil redusere antallet selvdød fisk, men det vil likevel være enkeltfisk som dør.

Publisert

Selvdød fisk i mellomlagringsanlegg vil som hovedregel være uegnet til konsum (forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer § 14, a).

Vi åpner likevel for at fisk som dør innenfor de første 48 timer etter sortering og merdsetting kan gå til konsum. Dette fordi fisken vil ha vært død i mindre enn 48 timer og fordi det er åpenbart, at fisken er død som følge av skader oppstått under fangsten. Det er flere forutsetninger som må oppfylles for at dette unntaket vil gjelde. Det er blant annet en forutsetning at ingen fisk i merden dødfisken tas opp fra har stått mer enn 48 timer i merden. Det er også en forutsetning at dødfisken bløgges ved opptak.

Regelverk

  1. Forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer
  2. Animaliebiproduktforskriften