Helsebesøk ved mistanke om sykdom
Ved forøket dødelighet eller andre tegn til sykdom eller skader, skal det gjennomføres helsebesøk uten «unødig opphold».
Dette betyr så snart det overhodet lar seg gjøre og uansett i løpet av få dager. Kravet gjelder ved forøket dødelighet eller ved annen mistanke om smittsomme eller ikke-smittsomme sykdommer. Ved vedvarende forøket dødelighet skal nytt helsebesøk gjennomføres innen 14 dager, med mindre årsaksforhold er entydig og avklart.
Håndtering av fisken, som avlusing, sortering eller flytting, kan medføre økt dødelighet. Det kan aldri utelukkes at dødeligheten etter håndtering skyldes skjult sykdom. Helsebesøk ved økt dødelighet etter håndtering skal derfor gjennomføres både for å vurdere om det kan være smittsomme sykdommer på fisken og for å ivareta fiskens velferd.
Høyesteretts ankeutvalg har sagt seg enig med Hålogaland lagmannsrett i at helsebesøksbestemmelsen forutsetter at det må gjennomføres helsebesøk med mindre det er «åpenbart» at dødeligheten skyldes annet enn sykdom, eksempelvis teknisk svikt i anlegget. Ankeutvalget konkluderer med at muligheten for å unnlate helsebesøk er snever.
Helsebesøk ved uavklart forøket dødeligehet
Ved forøket dødelighet skal anleggets fiskehelsetjeneste kontaktes. Fiskehelsepersonell skal gjennomføre helsebesøk for undersøkelse av fisken så raskt som mulig (se krav i dyrehelseforskriften § 7 og akvakulturdriftsforskriftens § 13, tredje ledd).
Dødeligheten for laks og regnbueørret regnes som forøket hvis den er:
- fisk under 0,5 kg: på mer enn 0,5 promille
- fisk over 0,5 kg: på mer enn 0,25 promille
Dødeligheten skal beregnes per merd eller kar per dag, og regnes per produksjonsenhet per dag. Det er rimelig å legge til grunn samme nivå for forøket dødelighet også for andre arter etter at startfôring er over.
Dersom ikke årsak til dødelighet avdekkes etter et eller to helsebesøk, er dette fortsatt uavklart forøket dødelighet, som skal varsles.
Helsebesøk ved utsett eller flytting av fisk
Utsett og flytting av fisk medfører risiko for smittespredning. Fisk som flyttes skal være klinisk frisk, og det skal ikke settes ut fisk i anlegg med pågående sykdomsutbrudd. Det betyr at fisk med betydelige gjelleskader, stort omfang av nefrokalsinose, pågående utbrudd av IPN, Yersiniose etc. ikke er klinisk frisk og ikke skal settes ut.
Det finnes tilfeller hvor alvorlige sykdommer er overført med utsett av smolt uten at helsebesøk har avdekket dette i forkant. Det dreier seg både om virussykdommer og bakterielle sykdommer. Det skal ikke settes ut fisk fra anlegg med uavklart forøket dødelighet. God helseovervåking gjennom hele produksjonssyklus er grunnleggende for å redusere fare spredning av latent smitte, for eksempel knyttet til ILA, som ofte opptrer i siste del av påvekstfasen.
Innrapporterte data fra dødelighet i anlegg og meldinger til Mattilsynet om hendelser med velferdsmessig betydning viser at det i enkelte anlegg er høy dødelighet på fisk like etter utsett av smolt eller flytting av fisk. Dette reiser spørsmål om helsestatus er tilstrekkelig kartlagt før utsetting/flytting, og om testing og dokumentasjon av fiskens fysiologiske status har vært god nok.