Internkontroll ved avliving av rensefisk
Virksomheter som er involvert i avliving av oppdrettsfisk, skal ha internkontroll som blant annet skal sikre regelverksetterlevelse og kontinuerlig forbedring ved bedøving og avliving av rensefisk.
For bedøving og avliving av rensefisk innebærer dette blant annet at virksomheten må kartlegge spesifikke risikofaktorer som påvirker smitterisiko og rensefiskenes velferd i forbindelse med bedøving og avliving. Virksomheten må også implementere målrettete planer og tiltak for å redusere risiko.
Eventuelle avvik skal følges opp med korrigerende tiltak og endringer av tilhørende prosedyrer, slik at samme feil ikke skjer igjen.
Se også veileder:
Internkontroll i akvakulturnæringa
Regelverk
Forskrift om IK-Akvakultur
§ 4. Plikt til internkontroll
§ 5. Internkontrollens innhold
-
a. sørge for at de lover og forskrifter i akvakulturlovgivningen som gjelder for virksomheten, er tilgjengelig, og ha oversikt over de krav som gjelder for virksomheten, -
b. ha oversikt over virksomhetens organisasjon, herunder hvordan ansvar, oppgaver og myndighet knyttet til etterlevelse av akvakulturlovgivningen er fordelt i virksomheten, -
c. sørge for at arbeidstakerne har tilstrekkelige og oppdaterte kunnskaper om og ferdigheter i virksomhetens internkontroll, -
d. sørge for at arbeidstakerne medvirker slik at samlet kunnskap og erfaring utnyttes, -
e. fastsette overordnede mål med tilhørende konkrete og evaluerbare delmål i internkontrollarbeidet, og utarbeide planer og tiltak for å oppnå målene, -
f. kartlegge farer og problemer og på denne bakgrunn vurdere risiko, og utarbeide tilhørende planer og tiltak for å redusere risikoforholdene, -
g. iverksette rutiner for å forebygge, avdekke og rette opp avvik fra krav fastsatt i eller i medhold av akvakulturlovgivningen, og -
h. foreta systematisk overvåking og gjennomgang av internkontrollen for å sikre at den fungerer som forutsatt.
Kilde: Lovdata.no