Transportmiddel for rensefisk fra oppdrettsanlegg

Transportmiddelet må være godkjent av Mattilsynet. Transportmidler, innretninger og utstyr som skal brukes til rensefisk, skal være egnet med hensyn til rensefiskens velferd og egenart, og dette skal dokumenteres.

Publisert

Dette betyr blant annet at du skal kartlegge hvilke behov de aktuelle rensefiskartene har under transport, og tilrettelegge for at behovene blir ivaretatt. Utformingen av lasterommet med tilhørende konstruksjoner og spylesystemer skal være tilpasset rensefisken, for eksempel slik at rognkjeks ikke blir sittende igjen på overflater eller i rør etter endt lossing.

Dersom rensefisken har behov for skjul eller substrat under transport, skal dette være installert.

Du skal kunne overvåke rensefisken under transporten. Dette innebærer i praksis bruk av kamera. Transportmiddelet skal være konstruert eller utrustet slik at dette er mulig. Transportmiddelet skal ha systemer for å sikre god vannkvalitet. Ved transporter over to timer skal O2 og pH overvåkes med kontinuerlig måling og være koblet opp til alarmsystem. Verdiene skal journalføres.

Et transportmiddel som er konstruert og tilrettelagt i henhold til biosikkerhet og de ulike artenes behov for velferd, vil lettere fylle kriteriene for gjennomføring av transporten i henhold til dyrevelferd og biosikkerhet.

Regelverk

Forskrift om transport av akvakulturdyr §§ 4 til 6, 8, 9 og 14

§ 4. Krav om godkjenning av transportenhet

Transportenhet som benyttes til transport av levende akvakulturdyr, unntatt akvariedyr, krepsdyr, bløtdyr og rogn og melke av akvakulturdyr, skal være godkjent av Mattilsynet. Plastposer som benyttes til transport av mindre mengder fisk er ikke omfattet av krav om godkjenning. Godkjenning er gyldig i høyst fem år fra utstedelsesdatoen og blir ugyldig så snart transportmiddelet endres eller får montert nytt utstyr som påvirker akvakulturdyrenes velferd.

§ 5. Krav til søknad om godkjenning av transportenheter

Søknaden om godkjenning skal inneholde de opplysninger som er nødvendige for å vurdere om godkjenning kan gis, og hvilke vilkår som eventuelt skal stilles. Søknad om godkjenning av transportenhet skal minst inneholde følgende:
  1. a.
    Personalia som navn på transportenheten, ansvarlig for transportenheten, eierform, adresse, telefonnummer og mobilnummer.
  2. b.
    Opplysninger om type transportoppdrag transportenheten søkes godkjent for og hvorvidt transportenheten tidligere har vært godkjent.
  3. c.
    Tegninger som viser transportenhetens konstruksjon, vann-, brønn- og/eller rørsystemer.
  4. d.
    Internkontrollsystem som sannsynliggjør at krav til smittehygienisk og velferdsmessig forsvarlig drift, herunder om kompetanse, rutiner for rengjøring og desinfeksjon, dødfiskhåndtering, vannutskifting, overvåking av vannkvalitet, uttak av vannkvalitetsprøver og journalføring, kan etterleves.
  5. e.
    Dokumentasjon på innretninger og utstyrets egnethet i forhold til fiskevelferd.
Søknad om godkjenning av brønnbåt skal i tillegg inneholde følgende:
  1. a.
    Dokumentasjon på at posisjonsrapporteringsutstyr tilfredsstiller kravene i forskrift 24. mars 2010 nr. 454 om krav til utstyr og installasjon av posisjonsrapporteringsutstyr.
  2. b.
    Opplysninger om utstyr for automatisk registrering av tidspunkt for åpning og lukking av bunnventiler.
  3. c.
    Søknad om godkjenning av brønnbåt med utstyr for behandling av transportvann må også inneholde dokumentasjon utarbeidet av en uhildet faginstans på at det tekniske utstyret for behandling av transportvannet oppfyller krav til desinfeksjonseffekt fastsatt i denne forskrift. Utstyrets kapasitet for behandling av transportvann, uttrykt som mengde vann behandlet per tidsenhet, skal oppgis.

§ 6. Forhold som vurderes ved godkjenning

For at godkjenning skal kunne gis må transportenheten tilfredsstille krav som er fastsatt i denne forskriften, samt krav i forskrift 8. februar 2012 nr. 139 om næringsmessig transport av dyr, jf. forordning (EF) nr. 1/2005 vedlegg I, kapittel II med hensyn til utforming, konstruksjon og vedlikehold. Det skal foreligge et internkontrollsystem som sannsynliggjør at krav til smittehygienisk og velferdsmessig forsvarlig drift, herunder om kompetanse, rutiner for rengjøring og desinfeksjon, dødfiskhåndtering, overvåking av vannkvalitet, uttak av vannkvalitetsprøver og journalføring, kan etterleves.
Brønnbåter som ikke har utstyr for behandling av transportvann i henhold til § 22 annet ledd, kan bare godkjennes for lukket transport av settefisk og stamfisk. Med lukket transport menes her at transportvannet tas inn fra akvakulturanlegget som fisken kommer fra, og at det ikke tas inn eller slippes ut vann under transporten.

§ 8. Krav til konstruksjon

Overflatene i transportenheten skal være glatte, lette å rengjøre og desinfisere. Transportutstyret skal være uten lommer, sprekker, skarpe vinkler m.m. som i vesentlig grad vanskeliggjør effektiv rengjøring og desinfeksjon. Volum på tank, kar, brønn (resirkuleringssystem) skal være kjent.
Tørroppstilte pumper, muffer og skjøter skal konstrueres slik at de er tette og ikke suger inn luft som kan generere et totalgassproblem i transportvannet ved kjøring på lukket system (resirkulering). Transportutstyret skal ikke avgi stoffer som er helseskadelige for fisk eller som på annen måte påfører fisken skade eller unødige påkjenninger.
Alle områder på transportenheten skal være mulig å inspisere på en tilfredsstillende måte. Ristplater, deksler, hengsler og lignende skal være lett demonterbare slik at inspeksjon lar seg gjennomføre.

§ 9. Journalføring

For hvert transportoppdrag skal følgende opplysninger journalføres:
  1. a.
    mengde akvakulturdyr transportert (antall, art og størrelse eller vekt),
  2. b.
    sykdom, skader på akvakulturdyr og dødelighet. Ved kjent eller sannsynlig årsak skal denne angis,
  3. c.
    reiserute, inkludert akvakulturanlegg og slakterier som besøkes,
  4. d.
    tid og sted for eventuelt vannskifte og lukking og åpning av ventiler,
  5. e.
    eventuelt forbruk av oksygen,
  6. f.
    vanntemperatur og andre vannkvalitetsparametere som overvåkes jf. § 16 og § 17, og
  7. g.
    tidspunkt, mengde rengjørings- og desinfeksjonsmiddel og metode for gjennomført rengjøring og desinfeksjon av transportenheten.
Journalen skal være tilgjengelig for lastens leverandør og mottaker samt for tilsynsmyndighet. Journal for tidligere turer skal oppbevares tilgjengelig for tilsynsmyndighetene i fem år etter at den er utskrevet.
På brønnbåt kan dekksdagbok benyttes som journal så fremt den inneholder de samme registreringer som kreves journalført.

§ 14. Generelle velferdsmessige krav til transporten

Transporten skal gjennomføres på en skånsom måte som er tilpasset fiskens art, alder, utviklingsstadium, kondisjon, sultetid og vanntemperatur.
Transporten skal gjennomføres uten unødige forsinkelser. Transporttiden og tetthet skal være tilpasset forhold som kan ha betydning for fiskens velferd. Ved lengre transporter skal det legges særlig vekt på vannkvalitet, vanntemperatur og tetthet. Ved transport i lukket system må forsvarlige nivåer av CO2 og O2 vies spesiell oppmerksomhet.
Fisk som i utgangspunktet ikke er skikket for transport, kan likevel transporteres dersom dette totalt sett ansees som mest forsvarlig ut fra hensynet til fiskehelse og fiskevelferd.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: