Animalske biprodukter av fisk

Animalske biprodukter er fisk og deler av fisk som ikke skal brukes til mat for mennesker, enten fordi regelverket ikke tillater det, eller fordi driftsansvarlig for et næringsmiddelforetak har besluttet at produktet skal benyttes til annet formål enn mat.

Publisert

Slik skal animalske biprodukter kategoriseres

Animalske biprodukter deles inn i kategorier basert på risikoen de utgjør for folke- og dyrehelsen, der kategori 1 er forbundet med høyest risiko og kategori 3 er forbundet med lavest risiko. For eksempel tillater ikke regelverket at dødfisk, fisk med legemiddelrester eller gulvfisk kan benyttes til mat.

Fordi dødfisk og fisk med legemiddelrester eller forurensende stoffer over grenseverdier kan utgjøre en fare for folke- og dyrehelsen, er de plassert i kategori 2. Produkter i kategori 2 kan hverken benyttes som mat til mennesker eller som fôr til matproduserende dyr.

Kategori 3 produkt er lavrisikomateriale og kan benyttes i matkjeden som fôr til matproduserende dyr. Eksempler på slike produkter er avskjær, gulvfisk og fisk som nedklasses av kommersielle årsaker.

Slik skal animalske biprodukter håndteres

Animalske biprodukter skal samles inn, kategoriseres og lagres på en måte som gjør at de ikke utgjør en fare for mattryggheten, og på en måte som sikrer at de ikke sprer smitte. Dersom kategori 2 og 3 blandes, må alt leveres som kategori 2. Dere må ha på plass utstyr og rutiner for oppsamling, kategorisering (sortering) og håndtering av biprodukt.

Dersom produktene samles opp og lagres på dekk, må dette skje i beholdere som er sikre i forhold til avrenning og sprut. Åpne kar eller striesekker på dekk er ikke sikre i forhold til dette. Biproduktene må derfor lagres i tette, lukkede beholdere.

Animalske biprodukter skal håndteres i tråd med biproduktregelverket fra det øyeblikket de oppstår, og skal som hovedregel ikke inn i en virksomhet som produserer mat. Dette betyr at død fisk som befinner seg i merden ikke kan pumpes inn i en båt som er godkjent for å slakte fisk til menneskemat. Den døde fisken skal samles opp og håndteres i tråd med lokaliteten sine rutiner for dødfisk- håndtering. Hvis det likevel kommer en og annen dødfisk om bord, må disse sorteres ut før bedøving.

Slik skal animalske biprodukter leveres

De animalske biproduktene som oppstår om bord i slaktebåter skal leveres til et anlegg som er godkjent for å håndtere animalske biprodukter. Det er akseptert at produktene enten leveres via lokaliteten eller via anlegget som tar imot den slakta fisken. Uavhengig av hvor den blir levert er det viktig at sporbarheten blir ivaretatt, og at leveringen skjer på en smittemessig forsvarlig måte.

Når animalske biprodukter leveres fra slaktebåten, må det fylles ut et handelsdokument som dokumenterer hva som er levert, hvem som er mottaker, og hvordan transporten har skjedd.

Regelverk

  1. Animaliebiproduktforskriften § 1
  2. Forordning (EU) 1069/2009 kapittel 1, avsnitt 4, art. 7-10
  3. Forordning (EU) 1069/2009 kapittel 1, avsnitt 1, art. 21
  4. Forordning (EU) 1069/2009 kapittel 1, avsnitt 2, art. 24