Veileder for slaktebåter som slakter til menneskemat

Denne veilederen er en hjelp for dere som har ansvar for slaktebåter som slakter oppdrettsfisk til menneskemat, eller som arbeider på slike båter. Den vil også være nyttig for oppdrettere som bruker slaktebåter til å slakte fisken sin.

Regelverket dere får veiledning om, gjelder for alle båter der fisk blir bedøvet, bløgget og avlivet om bord, og der slaktet fisk skal brukes til mat.

Veilederen viser dere hvilke krav regelverket stiller for at båten skal bli godkjent, og hvordan dere skal gå fram for å oppfylle kravene.

I veilederen finner dere også krav som gjelder for at maten skal være trygg, og for å sikre god fiskehelse og god dyrevelferd.

For båter som avliver fisk som ikke brukes til mat, men til animalske biprodukter, gjelder delvis andre krav. Dette omtales kort i denne veilederen.

Hva mener vi med slaktebåter?

Vi har valgt å kalle alle båter som bedøver og avliver fisk for slaktebåter, siden regelverket ikke skiller mellom disse båtene. Vi har også valgt å avgrense veilederen til slaktebåter som slakter til menneskemat, men har likevel omtalt slaktebåter som slakter til animalsk biprodukt på et overordnet nivå. 

Se endringer

PDF-versjonen av veilederen er digitalisert

I den digitaliserte veilederen er det gjort mindre språklige endringer, og rekkefølgen på enkelte kapitler er endret.

Full gjennomgang av veileder

Gjennomgangen innebærer følgende endringer i forhold til 2021-versjonen: 

  • Justeringer i forhold til det nye dyrehelseregelverket (Animal health law)
  • Konkretisering, tydeliggjøring og utdyping av plikter
  • Noe mer utdypende praktisk veiledning
  • Språklige og redaksjonelle omformuleringer
  • Nytt navn på veilederen
  • Begrepet «slakte- og bløggebåt» er erstattet med begrepet «slaktebåt»

Oppdatert kapittel 4.12 Sortering av fisk om bord.

Kapittelet er oppdatert.