Definisjoner og begrepsbruk

Vi bruker definisjonene og begrepene i denne listen, basert på regelverkene nedenfor.

Publisert

Animalske biprodukter: hele kropper eller deler av dyr, produkter av animalsk opprinnelse eller andre produkter fra dyr, som ikke er beregnet til menneskemat

Avløpsvann: defineres i forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr som væske fra slakte- og tilvirkingsprosessen – herunder vaskevann fra produksjonslokalene. Dette betyr prosessvann, blodvann, bløggevann og vann som er brukt til rengjøring og desinfeksjon av overflater som inngår i slakteprosessen. Dette inkluderer blant annet væske som oppstår eller blir brukt i forbindelse med ozonering eller tilsvarende desinfeksjonsprosesser.

Biosikkerhet: samlebetegnelse for tiltak ment å begrense innføring, utvikling og spredning av sykdommer hos dyr, i eller mellom alle typer anlegg eller områder

Bearbeiding av fisk: I regelverket er dette definert som arbeidsoperasjoner som påvirker den anatomiske helheten til fisken, slik som sløying, hodekapping, skjæring i skiver, filetering og kverning.

Fare i forbindelse med mattrygghet: en biologisk (eks. Listeria monocytogenes), kjemisk (eks. restmengder) eller fysisk (eks. biter av knivblad) agens i, eller en tilstand av, næringsmidler eller fôr, som potensielt kan påvirke noens helse

Forurensning i forbindelse med mattrygghet: forekomst eller innføring av en fare.

Listeført sykdom: sykdommer som er listeført i dyrehelseforskriften fordi de kan gi vesentlige samfunnsmessige konsekvenser

Næringsmidler: ethvert stoff eller produkt, uansett om det er bearbeidet, delvis bearbeidet eller ubearbeidet, som er bestemt til, eller med rimelighet kan forventes, å inntas av mennesker 

Næringsmidler omfatter ikke levende dyr, med mindre de er klargjort for omsetning til menneskemat (eksempelvis østers).

Næringsmiddelforetak: ethvert privat eller offentlig foretak, ideelt eller ikke, som utøver en hvilken som helst virksomhet i forbindelse med et hvilket som helst ledd i produksjon, bearbeiding og distribusjon av næringsmidler

Næringsmiddelhygiene: de tiltakene og vilkårene som er nødvendige for å kontrollere farer og sikre at et næringsmiddel er egnet til menneskemat med hensyn til dets bruksområde

Næringsmiddelregelverk: lover og forskrifter om næringsmidler i alminnelighet og næringsmiddeltrygghet i særdeleshet, både på Fellesskapsplan og nasjonalt plan. Det omfatter alle ledd i produksjon, bearbeiding og distribusjon av næringsmidler, og også av fôr som produseres eller gis til dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon.

Primærproduksjon: produksjon, oppdrett eller dyrking av råvarer, herunder innhøsting, melking og husdyrproduksjon før slakting. Jakt, fiske og innhøsting av viltvoksende vekster omfattes også.

Nødslakt: Slakting av syk eller skadet fisk, eller fisk som på andre måter har dårlig velferd

Risiko i forbindelse med biosikkerhet: sannsynligheten for at en skadevirkning på dyrehelsen oppstår, og det sannsynlige omfanget av de biologiske og økonomiske konsekvensene av en slik skadevirkning

Risiko i forbindelse med mattrygghet: sannsynligheten for at en identifisert fare kan forekomme, sett opp imot hvor alvorlig helseskade den kan gi.

Råvarer: produkter fra primærproduksjonen, herunder produkter fra jordbruk, oppdrett, jakt og fiske

Slakting: bedøving og avlivning av fisk. Begrepet slakting brukes uavhengig av om slaktet fisk brukes til menneskemat eller i sin helhet brukes som biprodukt.

Slaktebåt: båter som er godkjent for slakting av fisk.

Slaktebåt til menneskemat: båter som er godkjent etter slakteriforskriften for å utføre slakting av fisk, herunder også såkalte «bløggebåter». I tillegg må de være godkjent etter næringsmiddelhygieneregelverket.

Slaktebåt til animalsk biprodukt ("ensilasjebåt"): båter som er godkjent etter slakteriforskriften for å utføre slakting av fisk. I tillegg må de være godkjent etter regelverket for animalske biprodukter.

Sporbarhet: muligheten til å spore og følge et næringsmiddel, et fôr, et dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon eller et stoff som er bestemt til eller kan forventes å bli tilsatt næringsmidler eller fôr, gjennom alle ledd i produksjon, bearbeiding og distribusjon

Regelverk

  1. Animaliebiproduktforskriften § 1
  2. Forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr § 3
  3. forordning (EU) 2016/429, art. 4, nr. 22 og 23
  4. Forordning (EU) 853/2004 vedlegg 1, nr. 3.6
  5. Forordning (EU) 178/2002, artikkel 3, nr. 9, nr. 14, nr. 15 og nr. 1
  6. Forordning (EU) 178/2002, kap. 1, art. 2
  7. Forordning (EU) 852/2004, art. 2, nr. 1, bokstav a og b

Animaliebiproduktforskriften § 1

§ 1. Omfang

Animalske biprodukter er hele kropper eller deler av dyr som ikke skal brukes til konsum.
Animalske biprodukter kan utgjøre en risiko for folke- og dyrehelsen og for miljøet og utgjør samtidig en ressurs som bør utnyttes på en trygg måte. Alle som håndterer slikt materiale har en plikt til å sikre at materialet håndteres i samsvar med bestemmelsene i denne forskrift.
Bestemmelsene i denne forskrift omfatter både animalske biprodukter i ubearbeidet form og avledede produkter der animalske biprodukter inngår som en del av sammensetningen.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr § 3

§ 3. Definisjoner

I denne forskrift mener en med:
  1. a.
    Akvakulturdyr: alle livsstadier inklusive kjønnsprodukter og hvilestadier, av alle akvatiske dyr oppdrettet i et akvakulturanlegg eller et akvakulturområde for bløtdyr, inkludert alle akvatiske dyr som har vært viltlevende og som er ment for et akvakulturanlegg eller et akvakulturområde for bløtdyr.
  2. b.
    Akvatiske dyr:
    1. 1.
      kjeveløse fisk (urfisk) som tilhører overklassen Agnatha, bruskfisk og beinfisk som tilhører klassene Chondrichthyes og Osteichthyes
    2. 2.
      bløtdyr som tilhører rekken Mollusca
    3. 3.
      skalldyr som tilhører underrekken Crustacea.
  3. c.
    Avløpsvann: væske fra slakte- og tilvirkingsprosessen – herunder vaskevann fra produksjonslokalene.
  4. d.
    Slakting: bedøving og avliving av fisk.
  5. e.
    Tilvirkning: tilvirkning av akvakulturdyr før konsum ved enhver type tiltak eller teknikk som endrer den anatomiske helheten, slik som bløgging, sløying, hodekapping, kutting, filetering, rensing og tining som genererer avfall eller biprodukter og som kan forårsake spredning av sykdom.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

forordning (EU) 2016/429, art. 4, nr. 22 og 23

Artikkel 4
Definisjoner
I denne forordningen menes med
  1. 1.
    «dyr» virveldyr og virvelløse dyr,
  2. 2.
    «landdyr» fugler, landpattedyr, bier og humler,
  3. 3.
    «akvatiske dyr» dyr i alle livsstadier, herunder egg, sæd og gameter, av
    1. a.
      fisk som tilhører overklassen Agnatha og klassene Chondrichthyes, Sarcopterygii og Actinopterygii,
    2. b.
      bløtdyr som lever i vann, og som tilhører rekken Mollusca,
    3. c.
      krepsdyr som lever i vann, og som tilhører underrekken Crustacea,
  4. 4.
    «andre dyr» dyr av andre arter enn dem som faller inn under definisjonen av landdyr eller akvatiske dyr,
  5. 5.
    «holdte dyr» dyr som holdes av mennesker, herunder, dersom det gjelder akvatiske dyr, akvakulturdyr,
  6. 6.
    «akvakultur» hold av akvatiske dyr der dyrene forblir én eller flere fysiske eller juridiske personers eiendom i alle oppdretts- eller dyrkingsfasene til de er høstet, bortsett fra høsting eller fangst for konsum av viltlevende akvatiske dyr som deretter holdes midlertidig i påvente av slakting uten å bli fôret,
  7. 7.
    «akvakulturdyr» alle akvatiske dyr som er gjenstand for akvakultur,
  8. 8.
    «viltlevende dyr» dyr som ikke er holdte dyr,
  9. 9.
    «fjørfe» fugler som oppdrettes eller holdes i fangenskap med sikte på
    1. a.
      produksjon av
      1. i.
        kjøtt,
      2. ii.
        konsumegg,
      3. iii.
        andre produkter,
    2. b.
      gjenoppbygging av fugleviltbestand,
    3. c.
      oppdrett av fugler som anvendes for produksjonstypene nevnt i bokstav a) og b),
  10. 10.
    «fugler i fangenskap» andre fugler enn fjørfe som holdes i fangenskap av andre årsaker enn nevnt i nr. 9, herunder slike som holdes med henblikk på skuer, løp, utstillinger, konkurranser, avl eller salg,
  11. 11.
    «kjæledyr» et holdt dyr av artene oppført i vedlegg I som holdes for private ikke-kommersielle formål,
  12. 12.
    «kjæledyrholder» en fysisk person, som også kan være en kjæledyreier som holder et kjæledyr,
  13. 13.
    «kjæledyreier» en fysisk person som er angitt som eier i identifikasjonsdokumentet nevnt i artikkel 247 bokstav c), artikkel 248 nr. 2 bokstav c), artikkel 249 nr. 1 bokstav c) og artikkel 250 nr. 2 bokstav c),
  14. 14.
    «ikke-kommersiell forflytning» enhver forflytning av et kjæledyr som ledsager sin eier, og
    1. a.
      hvis formål ikke er salg eller annen form for overdragelse av eiendomsretten til det berørte kjæledyret, og
    2. b.
      som inngår i kjæledyreierens forflytning,
      1. i.
        enten under dennes direkte ansvar eller
      2. ii.
        under ansvaret til en person med fullmakt dersom kjæledyret er fysisk atskilt fra sin eier,
  15. 15.
    «person med fullmakt» enhver fysisk person som har skriftlig tillatelse fra kjæledyreieren til å foreta den ikke-kommersielle forflytningen av kjæledyret på kjæledyreierens vegne,
  16. 16.
    «sykdom» forekomst av infeksjoner og parasittangrep hos dyr, med eller uten kliniske eller patologiske symptomer, forårsaket av én eller flere sykdomsagenser,
  17. 17.
    «sykdomsagens» et patogen som kan overføres til dyr eller mennesker, og som kan forårsake sykdom hos dyr,
  18. 18.
    «listeførte sykdommer» sykdommer som er oppført på listen i samsvar med artikkel 5 nr. 1,
  19. 19.
    «sykdomsprofil» kriteriene for en sykdom i samsvar med artikkel 7 bokstav a),
  20. 20.
    «listeførte arter» en dyreart eller gruppe dyrearter som er oppført på listen i samsvar med artikkel 8 nr. 2, eller dersom det gjelder nye sykdommer, en dyreart eller gruppe dyrearter som oppfyller kriteriene for listeførte arter fastsatt i artikkel 8 nr. 2,
  21. 21.
    «fare» en sykdomsagens i eller en tilstand hos et dyr eller et produkt som kan ha en skadevirkning på menneskers eller dyrs helse,
  22. 22.
    «risiko» sannsynligheten for at en skadevirkning på dyrehelsen eller folkehelsen oppstår, og det sannsynlige omfanget av de biologiske og økonomiske konsekvensene av en slik skadevirkning,
  23. 23.
    «biosikkerhet» summen av driftsmessige og fysiske tiltak som har som formål å begrense risikoen for innføring, utvikling og spredning av sykdommer til, fra og i
    1. a.
      en dyrepopulasjon eller
    2. b.
      et anlegg, en sone, et segment, transportmiddel eller et hvilket som helst annet lokale, en eiendom eller et sted,
  24. 24.
    «driftsansvarlig» enhver fysisk eller juridisk person som har ansvar for dyr eller produkter, herunder for et begrenset tidsrom, med unntak av kjæledyrholdere og veterinærer,
  25. 25.
    «transportør» en driftsansvarlig som transporterer dyr for egen regning eller for tredjeparts regning,
  26. 26.
    «fagperson innen dyrefag» en fysisk eller juridisk person som i sitt arbeid kommer i kontakt med dyr eller produkter, bortsett fra driftsansvarlige og veterinærer,
  27. 27.
    «anlegg» ethvert lokale, enhver bygning eller ved utedrift ethvert miljø eller sted der dyr eller avlsmateriale holdes enten midlertidig eller permanent, med unntak av
    1. a.
      husholdninger som holder kjæledyr,
    2. b.
      veterinærpraksiser eller -klinikker,
  28. 28.
    «avlsmateriale»
    1. a.
      sæd, oocytter og embryoer beregnet på kunstig reproduksjon,
    2. b.
      rugeegg,
  29. 29.
    «produkter av animalsk opprinnelse»
    1. a.
      næringsmidler av animalsk opprinnelse, herunder honning og blod,
    2. b.
      levende muslinger, levende pigghuder, levende sekkedyr og levende sjøsnegler beregnet på konsum, og
    3. c.
      andre dyr enn dyrene nevnt i bokstav b), som skal klargjøres med sikte på å leveres levende til sluttforbrukeren,
  30. 30.
    «animalske biprodukter» hele kropper eller deler av dyr, produkter av animalsk opprinnelse eller andre produkter fra dyr, som ikke er beregnet på konsum, herunder avlsmateriale,
  31. 31.
    «avledede produkter» produkter som er framstilt ved én eller flere behandlinger, omdanninger eller trinn i bearbeidingen av animalske biprodukter,
  32. 32.
    «produkter»
    1. a.
      avlsmateriale,
    2. b.
      produkter av animalsk opprinnelse,
    3. c.
      animalske biprodukter og avledede produkter,
    M1
  33. 33.
    «offentlig kontroll» enhver form for kontroll som gjennomføres i samsvar med europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/625*,
    M1
  34. 34.
    «helsestatus» sykdomsstatus med hensyn til listeførte sykdommer som er relevante for en bestemt listeført art, når det gjelder
    1. a.
      et dyr,
    2. b.
      dyr i
      1. i.
        en epidemiologisk enhet,
      2. ii.
        et anlegg,
      3. iii.
        en sone,
      4. iv.
        et segment,
      5. v.
        en medlemsstat,
      6. vi.
        et tredjeland eller et territorium,
  35. 35.
    «sone»
    1. a.
      for landdyr, et område i en medlemsstat, et tredjeland eller et territorium med en nøyaktig geografisk avgrensning, med en delpopulasjon av dyr med en særskilt helsestatus med hensyn til én eller flere bestemte sykdommer som er gjenstand for hensiktsmessige tiltak for overvåking, sykdomsbekjempelse og biosikkerhet,
    2. b.
      for akvatiske dyr, et sammenhengende hydrologisk system med en særskilt helsestatus med hensyn til én eller flere bestemte sykdommer, som utgjør et område og kan beskrives på en av følgende måter:
      1. i.
        et helt nedbørfelt fra en vannveis kilde til elvemunningen eller innsjøen,
      2. ii.
        mer enn ett nedbørfelt,
      3. iii.
        en del av et nedbørfelt fra en vannveis kilde til en barriere som hindrer innføring av én eller flere bestemte sykdommer,
      4. iv.
        en del av et kystområde med en nøyaktig geografisk avgrensning,
      5. v.
        en elvemunning med nøyaktig geografisk avgrensning,
  36. 36.
    «nedbørfelt» et landområde eller en forsenkning i terrenget som avgrenses av naturlige elementer i landskapet som åser eller fjell, og som alt vann renner ut i,
  37. 37.
    «segment» en delpopulasjon av dyr på ett eller flere anlegg, og når det gjelder akvatiske dyr, i ett eller flere akvakulturanlegg, som omfattes av et felles forvaltningssystem for biosikkerhet med en særskilt helsestatus med hensyn til én eller flere bestemte sykdommer som omfattes av hensiktsmessige tiltak for overvåking, sykdomsbekjempelse og biosikkerhet,
  38. 38.
    «karantene» isolasjon av dyr slik at de ikke har noen direkte eller indirekte kontakt med dyr utenfor den epidemiologiske enheten, for å sikre at det ikke forekommer spredning av én eller flere angitte sykdommer mens de isolerte dyrene er under observasjon i et nærmere fastsatt tidsrom og ved behov gjennomgår undersøkelser og behandling,
  39. 39.
    «epidemiologisk enhet» en gruppe dyr som har like stor sannsynlighet for å bli eksponert for en sykdomsagens,
  40. 40.
    «utbrudd» offisielt bekreftet forekomst av en listeført sykdom eller en ny sykdom hos ett eller flere dyr på et anlegg eller annet sted der dyr holdes eller befinner seg,
  41. 41.
    «restriksjonssone» en sone der det gjelder restriksjoner på forflytninger av visse dyr eller produkter og andre tiltak for sykdomsbekjempelse for å hindre spredning av en bestemt sykdom til områder som ikke er underlagt restriksjoner; en restriksjonssone kan, dersom det er relevant, omfatte verne- og overvåkingssoner,
  42. 42.
    «vernesone» en sone rundt og iberegnet stedet for et utbrudd, der tiltak for sykdomsbekjempelse anvendes for å hindre at sykdommen sprer seg fra denne sonen,
  43. 43.
    «overvåkingssone» en sone som er opprettet rundt vernesonen, og der tiltak for sykdomsbekjempelse anvendes for å hindre at sykdommen sprer seg fra vernesonen,
  44. 44.
    «rugeegg» egg lagt av fjørfe eller fugler i fangenskap, beregnet på utklekking,
  45. 45.
    «hov- og klovdyr» dyrene oppført i vedlegg III,
  46. 46.
    «anlegg for avlsmateriale»
    1. a.
      i forbindelse med sæd, et anlegg der sæd tas ut, produseres, bearbeides eller oppbevares,
    2. b.
      i forbindelse med oocytter og embryoer, en gruppe fagpersoner eller en bygning som overvåkes av en ansvarlig gruppeveterinær som er kvalifisert til å ta ut, produsere, bearbeide og oppbevare oocytter og embryoer,
    3. c.
      i forbindelse med rugeegg, et rugeri,
  47. 47.
    «rugeri» et anlegg der egg samles inn, oppbevares, utruges og utklekkes med henblikk på levering av
    1. a.
      rugeegg,
    2. b.
      daggamle kyllinger eller nyklekte unger av andre arter,
  48. 48.
    «avgrenset anlegg» et fast, geografisk avgrenset anlegg som er opprettet på frivillig grunnlag og godkjent for forflytning av dyr som
    1. a.
      holdes eller avles med henblikk på utstillinger, utdanning, artsbevaring eller forskning,
    2. b.
      holdes avgrenset og atskilt fra det omliggende miljøet, og som
    3. c.
      er gjenstand for overvåking av dyrehelsen og biosikkerhetstiltak,
  49. 49.
    «oppsamling» oppsamling av landdyr holdt av mennesker, fra mer enn ett anlegg for et kortere tidsrom enn den påkrevde oppholdsperioden for den berørte dyrearten,
  50. 50.
    «oppholdsperiode» den minsteperioden som er nødvendig for å sikre at et dyr som er innført i et anlegg, ikke har dårligere helsestatus enn dyrene på det aktuelle anlegget,
    M1
  51. 51.
    «TRACES» en systemkomponent som integreres i IMSOC som nevnt i artikkel 131–136 i forordning (EU) 2017/625,
    M1
  52. 52.
    «næringsmiddelforetak som gjennomfører tiltak for å bekjempe sykdom hos akvatiske dyr» et næringsmiddelforetak godkjent i samsvar med artikkel 179,
    M1
  53. 53.
    «offentlig veterinær» en offentlig veterinær som definert i artikkel 3 nr. 32 i forordning (EU) 2017/625,
    M1
  54. 54.
    «offentlig veterinær i et tredjeland eller et territorium» en veterinær i et tredjeland eller et territorium som tilsvarer en offentlig veterinær som nevnt i nr. 53,
    M1
  55. 55.
    «vedkommende myndighet» en medlemsstats sentrale veterinærmyndighet som har ansvar for å organisere offentlig kontroll og all annen offentlig virksomhet i samsvar med denne forordning og forordning (EU) 2017/625, eller enhver annen myndighet som dette ansvaret er delegert til,
    M1
  56. 56.
    «vedkommende myndighet i et tredjeland eller et territorium» myndigheten i et tredjeland eller et territorium som tilsvarer vedkommende myndigheter nevnt i nr. 55.
M1
M1
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forordning (EU) 853/2004 vedlegg 1, nr. 3.6

Vedlegg I
Definisjoner

I denne forordning menes med:
1.Kjøtt
1.1.
«kjøtt»: alle spiselige deler av dyrene nevnt i nr. 1.2-1.8, herunder blod,
1.2.
«tamme hov- og klovdyr»: storfe (herunder artene Bubalus og Bison), tamsvin, -sauer og -geiter samt enhovede husdyr,
1.3.
«fjørfe»: oppdrettsfugler, herunder fugler som ikke regnes som husdyr, men som oppdrettes som husdyr, med unntak av strutsefugler,
1.4.
«haredyr»: kaniner, harer og gnagere,
1.5.
«viltlevende vilt»:
  • -
    viltlevende hov- og klovdyr og haredyr samt andre landpattedyr som det drives jakt på til konsum, og som regnes som viltlevende vilt i henhold til gjeldende lovgivning i den berørte medlemsstaten, herunder pattedyr som lever fritt på et inngjerdet område under lignende forhold som viltlevende vilt,

og

  • -
    viltlevende fugler som det drives jakt på til konsum,
1.6.
«oppdrettsvilt»: oppdrettede strutsefugler og oppdrettede landpattedyr unntatt dem som er nevnt i nr. 1.2,
1.7.
«viltlevende småvilt»: viltlevende fuglevilt og haredyr som lever fritt i vill tilstand,
1.8.
«viltlevende storvilt»: viltlevende landpattedyr som lever fritt i vill tilstand og som ikke hører inn under definisjonen av viltlevende småvilt,
1.9.
«skrott»: kroppen til et dyr etter slakting og slaktebehandling,
1.10.
«ferskt kjøtt»: kjøtt som ikke er behandlet på noen annen måte enn ved kjøling, frysing eller hurtigfrysing for å sikre holdbarheten, herunder kjøtt som er vakuumpakket eller pakket i kontrollert atmosfære,
1.11.
«slaktebiprodukter»: annet ferskt kjøtt enn det som tilhører skrotten, herunder indre organer og blod,
1.12.
«indre organer»: organene i brysthulen, bukhulen og bekkenhulen samt luftrøret og spiserøret, og hos fugler, kroen,
1.13.
«kvernet kjøtt»: utbeinet kjøtt som er kvernet til fragmenter og som inneholder mindre enn 1 % salt,
1.14.
«mekanisk utbeinet kjøtt»: produkt som framstilles ved at kjøttet fjernes mekanisk fra kjøttbein etter utbeining eller fra fjørfeskrotter, slik at muskelfibrene mister eller endrer sin struktur,
1.15.
«tilberedt kjøtt»: ferskt kjøtt, herunder kjøtt som er findelt, som er tilsatt næringsmidler, smaksingredienser eller tilsetningsstoffer, eller som har gjennomgått en foredling som ikke er tilstrekkelig til å endre den indre muskelfiberstrukturen i kjøttet og dermed fjerne de egenskapene som kjennetegner ferskt kjøtt,
1.16.
«slakteri»: en virksomhet som slakter og slaktebehandler dyr hvis kjøtt er beregnet på konsum,
1.17.
«nedskjæringsanlegg»: en virksomhet som utbeiner og/eller deler opp kjøtt,
1.18.
«viltbehandlingsanlegg»: en virksomhet der vilt og kjøtt fra nedlagt vilt bearbeides med henblikk på omsetning.
2.Levende muslinger
2.1.
«muslinger»: næringsfiltrerende bløtdyr med todelt skall,
2.2.
«marine biotoksiner»: giftige stoffer som samles opp i muslinger, særlig fordi de lever av plankton som inneholder toksiner,
2.3.
«kondisjonering»: lagring av levende muslinger som kommer fra produksjonsområder i klasse A, rensesentraler eller ekspedisjonssentraler, i tanker eller andre installasjoner med rent sjøvann eller i naturlige miljøer, for å fjerne sand, mudder eller slim for å bevare eller forbedre de organoleptiske egenskapene og sikre at de er sunne og friske før innpakking eller emballering,
2.4.
«produsent»: enhver fysisk eller juridisk person som med alle former for hjelpemidler høster levende muslinger i et innhøstingsområde for å håndtere dem og omsette dem,
2.5.
«produksjonsområde»: ethvert hav-, elvemunnings- eller laguneområde der muslinger forekommer naturlig eller oppdrettes, og der det høstes levende muslinger,
2.6.
«gjenutleggingsområde»: ethvert hav-, elvemunnings- eller laguneområde som er klart avgrenset og merket med bøyer, påler eller andre faste innretninger, og som brukes bare til naturlig rensing av levende muslinger,
2.7.
«ekspedisjonssentral»: ethvert landbasert eller flytende anlegg for mottak, kondisjonering, spyling, rengjøring, sortering, innpakking og emballering av levende muslinger som er egnet til konsum,
2.8.
«rensesentral»: et anlegg med tanker som tilføres rent sjøvann, der levende muslinger plasseres den tid som er nødvendig for å redusere forurensning, slik at de blir egnet til konsum,
2.9.
«gjenutlegging»: flytting av levende muslinger til hav-, elvemunnings- eller laguneområder den tid som er nødvendig for å redusere forurensning, slik at de blir egnet til konsum. Dette omfatter ikke særskilt flytting av muslinger til områder som er bedre egnet til videre vekst eller oppfôring.
3.Fiskerivarer
3.1.
«fiskerivare»: alle saltvanns- eller ferskvannsdyr (unntatt levende muslinger, levende pigghuder, levende kappedyr og levende sjøsnegler samt alle pattedyr, krypdyr og frosker) uansett om de er viltlevende eller oppdrettet, herunder alle spiselige former, deler og produkter av slike dyr,
3.2.
«fabrikkskip»: ethvert fartøy der fiskerivarene om bord gjennomgår én eller flere av følgende arbeidsoperasjoner etterfulgt av innpakking eller emballering, og om nødvendig kjøling eller frysing: filetering, skjæring i skiver, flåing, fjerning av skall, pilling, hakking eller foredling,
3.3.
«frysefartøy»: ethvert fartøy der fiskerivarer fryses om bord, eventuelt etter forberedende arbeid som bløgging, hodekapping, sløying og fjerning av finner, og om nødvendig etterfulgt av innpakking eller emballering,
3.4.
«mekanisk utbeinet fiskerivare»: ethvert produkt som framstilles ved at kjøttet fjernes mekanisk fra fiskerivarer slik at kjøttet mister eller endrer sin struktur,
3.5.
«ferske fiskerivarer»: uforedlede fiskerivarer, hele eller bearbeidede, herunder produkter som er pakket under vakuum eller i en endret atmosfære, som ikke har gjennomgått noen annen behandling enn kjøling for å sikre holdbarheten,
3.6.
«bearbeidede fiskerivarer»: uforedlede fiskerivarer som har gjennomgått en arbeidsoperasjon som påvirker deres anatomiske helhet, slik som sløying, hodekapping, skjæring i skiver, filetering og kverning.
4.Melk
4.1.
«rå melk»: melk som er produsert ved sekresjon fra melkekjertlene til produksjonsdyr, og som ikke har vært oppvarmet til over 40 °C eller gjennomgått en behandling med tilsvarende virkning,
4.2.
«driftsenhet for melkeproduksjon»: en virksomhet der det holdes ett eller flere produksjonsdyr for at de skal produsere melk som skal omsettes som næringsmiddel.
5.Egg
5.1.
«egg»: egg i skall – unntatt egg som er knust, ruget eller kokt – som er lagt av oppdrettsfugler og er egnet til direkte konsum eller til framstilling av eggprodukter,
5.2.
«flytende egg»: uforedlet eggmasse etter at skallet er fjernet,
5.3.
«klinkegg»: egg med skadet skall og uskadede hinner,
5.4.
«pakkeri»: en virksomhet der eggene sorteres etter kvalitet og vekt.
6.Froskelår og snegler
6.1.
«froskelår»: den bakre delen av kroppen avskåret på tvers bak forlemmene, flådd og med de indre organene tatt ut, av arten Rana (Ranidae-familien),
6.2.
«snegler»: landsnegler av arten Helix pomatia Linné, Helix aspersa Muller, Helix lucorum og arter av Achatinidae-familien.
7.Foredlede produkter
7.1.
«kjøttprodukter»: foredlede produkter som er framstilt ved foredling av kjøtt eller ved videre foredling av slike foredlede produkter, slik at snittflaten viser at produktet ikke lenger har kjennetegnene til ferskt kjøtt,
7.2.
«melkeprodukter»: foredlede produkter som er framstilt ved foredling av rå melk eller ved videre foredling av slike foredlede produkter,
7.3.
«eggprodukter»: foredlede produkter som er framstilt ved foredling av egg, eller av forskjellige bestanddeler eller blandinger av egg, eller ved videre foredling av slike foredlede produkter,
7.4.
«foredlede fiskerivarer»: foredlede varer som er framstilt ved foredling av fiskerivarer eller ved videre foredling av slike foredlede varer,
7.5.
«smeltet animalsk fett»: fett som kommer fra smelting av kjøtt, herunder bein, og som er beregnet på konsum,
7.6.
«fettgrever»: de proteinholdige restene fra smelting, etter at fett og vann delvis er atskilt,
7.7.
«gelatin»: naturlig, løselig protein, geldannende eller ikke geldannende, som er framkommet ved delvis hydrolyse av kollagen framstilt av bein, huder og skinn samt sener fra dyr,
7.8.
«kollagen»: et proteinbasert produkt som kommer fra dyrebein, -huder og -skinn samt dyresener som er framstilt i samsvar med de relevante kravene i denne forordning,
7.9.
«behandlede mager, blærer og tarmer»: mager, blærer og tarmer som etter at de er tatt ut og rengjort, er blitt behandlet ved salting, varmebehandling eller tørking.
8.Andre definisjoner
8.1.
«produkter av animalsk opprinnelse»:
  • -
    næringsmidler av animalsk opprinnelse, herunder honning og blod,
  • -
    levende muslinger, levende pigghuder, levende kappedyr og levende sjøsnegler beregnet på konsum,

og

  • -
    andre dyr beregnet på å bli tilberedt med sikte på å leveres levende til sluttforbrukeren,
8.2.
«engrosmarked»: et næringsmiddelforetak som omfatter flere separate enheter, som har felles anlegg og avdelinger der næringsmidler selges til driftsansvarlige for næringsmiddelforetak.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forordning (EU) 178/2002, artikkel 3, nr. 9, nr. 14, nr. 15 og nr. 1

Artikkel 3
Andre definisjoner

I denne forordning menes med:
  1. 1.
    «næringsmiddelregelverk»: lover og forskrifter om næringsmidler i alminnelighet og næringsmiddeltrygghet i særdeleshet, både på Fellesskapsplan og nasjonalt plan. Det omfatter alle ledd i produksjon, bearbeiding og distribusjon av næringsmidler, og også av fôr som produseres eller gis til dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon,
  2. 2.
    «næringsmiddelforetak»: ethvert privat eller offentlig foretak, ideelt eller ikke, som utøver en hvilken som helst virksomhet i forbindelse med et hvilket som helst ledd i produksjon, bearbeiding og distribusjon av næringsmidler,
  3. 3.
    «driftsansvarlig for et næringsmiddelforetak»: den eller de fysiske eller juridiske personene som har ansvar for at kravene i næringsmiddelregelverket overholdes i det næringsmiddelforetaket vedkommende driver,
  4. 4.
    «fôr» (fôrvarer): alle stoffer eller produkter, herunder tilsetningsstoffer, uansett om de er bearbeidet, delvis bearbeidet eller ubearbeidet, som er beregnet på fôring av dyr,
  5. 5.
    «fôrforetak»: ethvert privat eller offentlig foretak, ideelt eller ikke, som utøver en hvilken som helst virksomhet i forbindelse med produksjon, framstilling, bearbeiding, lagring, transport eller distribusjon av fôr, herunder enhver produsent som produserer, bearbeider eller lagrer fôr til fôring av dyr på sin egen driftsenhet,
  6. 6.
    «driftsansvarlig for et fôrforetak»: den eller de fysiske eller juridiske personene som har ansvar for at kravene i næringsmiddelregelverket overholdes i det fôrforetaket vedkommende driver,
  7. 7.
    «detaljhandel»: håndtering og/eller bearbeiding av næringsmidler og lagring av dem på det sted der de selges eller leveres til sluttforbrukeren, herunder distribusjonsterminaler, cateringvirksomheter, bedriftskantiner, storkjøkken, restauranter og andre tilsvarende tjenesteytere i næringsmiddelsektoren, butikker, sentre for distribusjon til supermarkeder samt grossister,
  8. 8.
    «omsetning»: besittelse av næringsmidler eller fôr med henblikk på salg, herunder utbud for salg eller enhver annen form for overdragelse med eller uten vederlag, samt selve salget, distribusjonen og de andre formene for overdragelse,
  9. 9.
    «risiko»: en funksjon av sannsynligheten for en helseskadelig virkning og alvorlighetsgraden av denne virkningen som følge av en fare,
  10. 10.
    «risikoanalyse»: en prosess som består av tre sammenhengende deler: risikovurdering, risikohåndtering og risikokommunikasjon,
  11. 11.
    «risikovurdering»: en vitenskapelig basert prosess som består av fire trinn: fareidentifikasjon, farebeskrivelse, eksponeringsvurdering og risikobeskrivelse,
  12. 12.
    «risikohåndtering»: prosessen, til forskjell fra risikovurdering, der ulike strategiske alternativer avveies i samråd med berørte parter på bakgrunn av risikovurderingen og andre relevante faktorer, og der hensiktsmessige alternativer for forebygging og kontroll velges om nødvendig,
  13. 13.
    «risikokommunikasjon»: den interaktive utvekslingen gjennom hele risikoanalyseprosessen av opplysninger og synspunkter om farer og risikoer, risikotilknyttede faktorer samt risikooppfatninger, mellom dem som er ansvarlige for risikovurderingen og risikohåndteringen, forbrukere, fôr- og næringsmiddelforetak, universitetsmiljøer og andre berørte parter, herunder en forklaring av resultatene av risikovurderingen og grunnlaget for avgjørelser om risikohåndtering,
  14. 14.
    «fare»: en biologisk, kjemisk eller fysisk agens i, eller en tilstand av, næringsmidler eller fôr, som kan ha en helseskadelig virkning,
  15. 15.
    «sporbarhet»: muligheten til å spore og følge et næringsmiddel, et fôr, et dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon eller et stoff som er bestemt til eller kan forventes å bli tilsatt næringsmidler eller fôr, gjennom alle ledd i produksjon, bearbeiding og distribusjon,
  16. 16.
    «ledd i produksjon, bearbeiding og distribusjon»: alle ledd, herunder import, fra og med primærproduksjon av et næringsmiddel, til og med ilagring, transport, salg eller levering til sluttforbrukeren og, når det er relevant, import, produksjon, framstilling, lagring, transport, distribusjon, salg og levering av fôr,
  17. 17.
    «primærproduksjon»: produksjon, oppdrett eller dyrking av råvarer, herunder innhøsting, melking og husdyrproduksjon før slakting. Jakt, fiske og innhøsting av viltvoksende vekster omfattes også,
  18. 18.
    «sluttforbruker»: den endelige forbruker av et næringsmiddel som ikke bruker næringsmiddelet som ledd i et næringsmiddelforetaks virksomhet.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forordning (EU) 178/2002, kap. 1, art. 2

Artikkel 2
Definisjon av «næringsmidler»

I denne forordning menes med «næringsmidler» ethvert stoff eller produkt, uansett om det er bearbeidet, delvis bearbeidet eller ubearbeidet, som er bestemt til, eller med rimelighet kan forventes, å inntas av mennesker.
«Næringsmidler» omfatter drikke, tyggegummi og ethvert stoff, herunder vann, som bevisst tilsettes næringsmiddelet når det framstilles, tilberedes eller behandles. «Næringsmidler» omfatter vann etter det sted for overholdelse som er fastsatt i artikkel 6 i direktiv 98/83/EF, og uten at kravene i direktiv 80/778/EØF og 98/83/EF berøres.
«Næringsmidler» omfatter ikke:
  1. a.
    fôr,
  2. b.
    levende dyr, med mindre de er klargjort for omsetning til konsum,
  3. c.
    planter før innhøsting,
  4. e.
  5. f.
    tobakk og tobakksvarer i henhold til rådsdirektiv 89/622/EØF,4
  6. g.
    narkotika eller psykotrope stoffer i henhold til De forente nasjoners alminnelige narkotikakonvensjon av 1961 og De forente nasjoners konvensjon om psykotrope stoffer av 1971.
  7. h.
    reststoffer og forurensende stoffer.
1 EFT 22 av 9.2.1965, s. 369. Direktivet sist endret ved direktiv 93/39/EØF (EFT L 214 av 24.8.1993, s. 22).
2 EFT L 297 av 13.10.1992, s. 8.
3 EFT L 262 av 27.9.1976, s. 169. Direktivet sist endret ved kommisjonsdirektiv 2000/41/EF (EFT L 145 av 20.6.2000, s. 25).
4 EFT L 359 av 8.12.1989, s. 1. Direktivet sist endret ved direktiv 92/41/EØF (EFT L 158 av 11.6.1992, s. 30).
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forordning (EU) 852/2004, art. 2, nr. 1, bokstav a og b

Artikkel 2
Definisjoner

1. I denne forordning menes med:
  1. a.
    «næringsmiddelhygiene», heretter kalt «hygiene»: de tiltakene og vilkårene som er nødvendige for å kontrollere farer og sikre at et næringsmiddel er egnet til konsum med hensyn til dets bruksområde,
  2. b.
    «råvarer»: produkter fra primærproduksjonen, herunder produkter fra jordbruk, oppdrett, jakt og fiske,
  3. c.
    «virksomhet»: enhver enhet i et næringsmiddelforetak,
  4. d.
    «vedkommende myndighet»: den sentrale myndighet i en EØS-stat som har myndighet til å sikre at kravene i denne forordning overholdes, eller enhver annen myndighet som den sentrale myndighet har delegert denne myndigheten til; denne definisjonen omfatter også, når det er relevant, tilsvarende myndighet i en tredjestat,
  5. e.
    «likeverdig»: med hensyn til ulike systemer: i stand til å oppnå samme mål,
  6. f.
    «forurensning»: forekomst eller innføring av en fare,
  7. g.
    «drikkevann»: vann som oppfyller minstekravene fastsatt i rådsdirektiv 98/83/EF av 3. november 1998 om drikkevannets kvalitet,1
  8. h.
    «rent sjøvann»: naturlig, kunstig eller renset sjøvann eller brakkvann som ikke inneholder mikroorganismer, skadelige stoffer eller giftig plankton i mengder som direkte eller indirekte kan påvirke næringsmidlenes hygieniske kvalitet,
  9. i.
    «rent vann»: rent sjøvann og ferskvann av tilsvarende kvalitet,
  10. j.
    «innpakking/innpakning»: plassering av et næringsmiddel i en innpakning eller en beholder som er i direkte kontakt med det aktuelle næringsmiddelet, og selve denne innpakningen eller beholderen,
  11. k.
    «emballering/emballasje»: plassering av ett eller flere innpakkede næringsmidler i en ytre beholder, og selve denne ytre beholderen,
  12. l.
    «hermetisk lukket beholder»: beholder som er utformet for og beregnet på å beskytte innholdet mot farer,
  13. m.
    «foredling»: enhver handling som endrer det opprinnelige produktet vesentlig, herunder varmebehandling, røyking, salting, modning, tørking, marinering, ekstraksjon, ekstrudering eller en kombinasjon av disse prosessene,
  14. n.
    «uforedlede produkter»: næringsmidler som ikke har vært foredlet, herunder produkter som har blitt delt, partert, utskåret, oppskåret, utbeinet, hakket, flådd, kvernet, snittet, renset, renskåret, avskallet, malt, kjølt, fryst, dypfryst eller tint,
  15. o.
    «foredlede produkter»: næringsmidler som er et resultat av foredling av uforedlede produkter. Disse produktene kan inneholde ingredienser som er nødvendige for å framstille dem, eller som gir dem særlige egenskaper.
3. I vedleggene til denne forordning menes med uttrykkene «når det er nødvendig», «når det er hensiktsmessig», «egnet» og «tilstrekkelig» henholdsvis når det er nødvendig, når det er hensiktsmessig, egnet eller tilstrekkelig for å oppnå målene i denne forordning.
1 EFT L 330 av 5.12.1998, s. 32. Direktivet endret ved fordning (EF) nr. 1882/2003.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: