Dere må ha oversikt over driften
Opplysningene nedenfor må kunne legges fram når Mattilsynet fører tilsyn med båten, og de bør oppbevares i fire år.
Dere må ha oversikt og dokumentasjon som minimum viser
- hvor mye fisk som er slaktet ved de ulike oppdrettsanleggene (lokalitetsnummer og navn)
- når fisken er slaktet
- hvor slaktet fisk er levert
- hvor mye animalske biprodukter som er levert og hvor dette er levert
- hvordan avløpsvann er håndtert eller levert
Opplysningene kan dokumenteres ulike steder, fortrinnsvis i en driftsjournal, men også for eksempel dekksdagbok, fraktbrev, oppdragsrapport eller handelsdokument, og det skal være oversiktlig.
Regelverk
- Forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr, § 9
- Forskrift om IK-Akvakultur
- Forskrift om desinfeksjon av vann, akvakultur, § 5
- Forordning (EF) 178/2002, artikkel 18
- Forordning (EU) 931/2011, artikkel 3
- Animaliebiproduktforskriften, § 22
- Forordning (EF) 1069/2009, artikkel 21
Forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr, § 9
§ 9. Journalføring og varsling
-
a. grunn til mistanke om sykdom på liste 1, 2 eller 3, med unntak av lakselus, eller -
b. teknisk svikt eller andre forhold som har medført vesentlige velferdsmessige konsekvenser for fisken.
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om IK-Akvakultur
Forskrift om internkontroll for å oppfylle akvakulturlovgivningen (IK-Akvakultur) (FOR-2004-03-19-537)
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om desinfeksjon av vann, akvakultur, § 5
§ 5. Avløpsvann fra slakterier/tilvirkningsanlegg1
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EF) 178/2002, artikkel 18
Artikkel 18
Sporbarhet
Sporbarhet
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EU) 931/2011, artikkel 3
Artikkel 3
Krav til sporbarhet
-
a. en nøyaktig beskrivelse av næringsmiddelet, -
b. volum eller mengde av næringsmiddelet, -
c. navn og adresse til den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som næringsmiddelet ble sendt fra, -
d. navn og adresse til avsenderen (eieren) dersom denne er en annen enn den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som næringsmiddelet ble sendt fra, -
e. navn og adresse til den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som næringsmiddelet ble sendt til, -
f. navn og adresse til mottakeren (eieren) dersom denne er en annen enn den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som næringsmiddelet ble sendt til, -
g. en henvisning som identifiserer partiet eller forsendelsen, alt etter hva som er hensiktsmessig, og -
h. avsendelsesdato.
Kilde: Lovdata.no
Animaliebiproduktforskriften, § 22
§ 22. Krav om dokumentasjon ved innenlandstransport – handelsdokument m.m.
-
a. med fysisk eller elektronisk handelsdokument som inneholder informasjonen i forskriftens vedlegg 2 -
b. med handelsdokument i forordning (EU) nr. 142/2011 vedlegg VIII kapittel III (6) -
c. ved elektronisk overføring av informasjon om opprinnelse, bestemmelsessted, mengde, beskrivelse av biproduktene eller avledede produktene og eventuell merking.
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EF) 1069/2009, artikkel 21
Artikkel 21
Innsamling og identifisering med hensyn til kategori og transport
Innsamling og identifisering med hensyn til kategori og transport
-
a. maler for handelsdokumenter som skal følge animalske biprodukter under transport, og -
b. maler for hygienesertifikater og vilkår for hvordan disse skal følge animalske biprodukter og avledede produkter under transport.
-
a. tilfeller der det kreves et hygienesertifikat i lys av den risiko for folkehelsen og dyrehelsen som visse avledede produkter utgjør, -
b. tilfeller der avledede produkter som unntak fra nr. 2 første ledd kan transporteres uten handelsdokumenter eller hygienesertifikater nevnt der, i lys av den lave risikoen som visse animalske biprodukter eller avledede produkter utgjør for folkehelsen og dyrehelsen, -
c. krav om identifisering, herunder merking, og om atskillelse av ulike kategorier av animalske biprodukter under transport, og -
d. vilkår for å hindre at risiko for folkehelsen og dyrehelsen oppstår under innsamling og transport av animalske biprodukter, herunder vilkår for sikker transport av disse produktene når det gjelder beholdere, kjøretøyer og emballasje.
Kilde: Lovdata.no