Kontroll med råvarer

Levende fisk skal beskyttes mot forurensning på en måte som tar høyde for all foredling fisken senere skal gjennom før den skal spises av forbruker.

Publisert

I regelverket er det knyttet særlige krav til spiseferdig mat med hensyn på Listeria monocytogenes. Hvis fisken dere slakter kan benyttes til produksjon av spiseferdig mat, må dere ha på plass tiltak som forebygger at den levende fisken og utstyret ombord blir forurenset av Listeria.

Regelverk

  1. Forordning (EF) nr. 852/2004, vedlegg I, nr II
  2. Forordning (EU) nr. 2073/2005, vedlegg 1, kapittel 1

Forordning (EF) nr. 852/2004, vedlegg I, nr II

Vedlegg I
primærproduksjon

DEL A: ALMINNELIGE HYGIENEBESTEMMELSER FOR PRIMÆRPRODUKSJON OG TILKNYTTEDE AKTIVITETER
I. Virkeområde
  1. 1.
    Dette vedlegg får anvendelse på primærproduksjon og følgende tilknyttede aktiviteter:
    1. a.
      transport, lagring og håndtering av råvarer på produksjonsstedet, forutsatt at dette ikke endrer råvarens karakter i vesentlig grad,
    2. b.
      transport av levende dyr, når dette er nødvendig for å oppnå målene i denne forordning,
      og
    3. c.
      når det gjelder produkter av vegetabilsk opprinnelse, fiskerivarer og viltlevende vilt, transport for å levere råvarer, der råvarenes karakter ikke er endret i vesentlig grad, fra produksjonsstedet til en virksomhet.
II. Hygienebestemmelser
  1. 2.
    Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal så langt det er mulig, sikre at råvarer beskyttes mot forurensning, idet det tas hensyn til all foredling som råvarene senere skal gjennomgå.
  2. 3.
    Uten at den alminnelige forpliktelsen fastsatt i nr. 2 berøres, skal driftsansvarlige for næringsmiddelforetak overholde relevante bestemmelser i EØS-regelverk og nasjonal lovgivning som gjelder kontroll av farer i primærproduksjonen og tilknyttede aktiviteter, herunder:
    1. a.
      tiltak for å kontrollere forurensning som kommer fra luft, jord, vann, fôr, gjødsel, veterinærpreparater, plantevernmidler og biocider og oppbevaring, håndtering og disponering av avfall,
      og
    2. b.
      tiltak som gjelder dyrs helse og velferd og plantehelse, og som kan påvirke menneskers helse, herunder programmer for overvåkning og kontroll av zoonoser og zoonotiske smittestoffer.
  3. 4.
    Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som oppdretter, høster eller jakter på dyr, eller som produserer råvarer av animalsk opprinnelse, skal treffe egnede tiltak for, når det er relevant, å:
    1. a.
      holde alle lokaler og innretninger som brukes i forbindelse med primærproduksjon og tilknyttede aktiviteter, herunder lokaler og innretninger som brukes til lagring og håndtering av fôr, rene og, når det er nødvendig, desinfisere dem på en hensiktsmessig måte etter rengjøring,
    2. b.
      holde utstyr, beholdere, kasser, kjøretøyer og fartøyer rene og, når det er nødvendig, desinfisere dem på en hensiktsmessig måte etter rengjøring,
    3. c.
      så langt det er mulig, sikre at dyr som skal slaktes, og når det er nødvendig, produksjonsdyr, er rene,
    4. d.
      bruke drikkevann eller rent vann når det er nødvendig for å hindre forurensning,
    5. e.
      sikre at personale som håndterer næringsmidler, er ved god helse og får opplæring om helserisikoer,
    6. f.
      så langt det er mulig, hindre at dyr og skadedyr forårsaker forurensning,
    7. g.
      oppbevare og håndtere avfall og farlige stoffer slik at forurensning unngås,
    8. h.
      hindre innføring og spredning av smittsomme sykdommer som kan overføres til mennesker gjennom næringsmidler, herunder ved å treffe forebyggende tiltak når nye dyr innføres, og rapportere mistanke om utbrudd av slike sykdommer til vedkommende myndighet,
    9. i.
      ta hensyn til resultatene av alle relevante analyser som utføres på prøver som er tatt fra dyr, eller andre prøver som har betydning for menneskers helse,
      og
    10. j.
      bruke tilsetningsstoff i fôrvarer og veterinærpreparater på korrekt måte, slik det kreves i relevant lovgivning.
  4. 5.
    Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som produserer eller høster planteprodukter, skal treffe egnede tiltak for, når det er relevant, å:
    1. a.
      holde lokaler, utstyr, beholdere, kasser, kjøretøyer og fartøyer rene og, når det er nødvendig, desinfisere dem på en hensiktsmessig måte etter rengjøring,
    2. b.
      når det er nødvendig, sikre at planteprodukter er rene, og at de produseres, transporteres og lagres under hygieniske forhold,
    3. c.
      bruke drikkevann eller rent vann når det er nødvendig for å hindre forurensning,
    4. d.
      sikre at personale som håndterer næringsmidler, er ved god helse og får opplæring om helserisikoer,
    5. e.
      så langt det er mulig, hindre at dyr og skadedyr forårsaker forurensning,
    6. f.
      lagre og håndtere avfall og farlige stoffer slik at forurensning unngås,
    7. g.
      ta hensyn til resultatene av alle relevante analyser som utføres på prøver som er tatt fra planter, eller andre prøver som har betydning for menneskers helse,
      og
    8. h.
      bruke plantevernmidler og biocider på korrekt måte, slik det kreves i relevant lovgivning.
M3
  • 5a.
    Utstyr, beholdere på transportmidler og/eller containere som brukes i forbindelse med innhøsting, transport eller lagring av et av stoffene eller produktene som forårsaker allergier eller intoleranser oppført i vedlegg II til forordning (EU) nr. 1169/2011, skal ikke brukes til innhøsting, transport eller lagring av næringsmidler som ikke inneholder dette stoffet eller produktet, med mindre utstyret, beholderne og/eller containerne er rengjort og minst kontrollert for fravær av synlige rester av stoffet eller produktet.
M3
  1. 6.
    Når driftsansvarlige for næringsmiddelforetak underrettes om problemer som er avdekket ved offentlig kontroll, skal de treffe hensiktsmessige tiltak for å bøte på situasjonen.
III. Registrering
  1. 7.
    Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal på en hensiktsmessig måte og i et hensiktsmessig tidsrom som er tilpasset næringsmiddelforetakets art og størrelse, føre og oppbevare journaler over tiltak som er truffet for å kontrollere farer. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal på anmodning gjøre relevante opplysninger i disse journalene tilgjengelig for vedkommende myndighet og det næringsmiddelforetaket som mottar produktene.
  2. 8.
    Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som oppdretter dyr eller produserer råvarer av animalsk opprinnelse, skal særlig føre journaler over:
    1. a.
      arten av og opprinnelsen til fôret som gis til dyrene,
    2. b.
      veterinærpreparater eller andre behandlinger som dyrene har fått, behandlingsdatoer og tilbakeholdingstider,
    3. c.
      forekomst av sykdommer som kan påvirke tryggheten til produkter av animalsk opprinnelse,
    4. d.
      resultatene av alle analyser som er utført på prøver som er tatt fra dyr, eller andre prøver som er tatt for diagnostiske formål, og som er av betydning for menneskers helse,
      og
    5. e.
      alle relevante rapporter om kontroller av dyr eller produkter av animalsk opprinnelse.
  3. 9.
    Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som produserer eller høster planteprodukter, skal særlig føre journaler over:
    1. a.
      all bruk av plantevernmidler og biocider,
    2. b.
      all forekomst av skadedyr eller sykdommer som kan påvirke tryggheten til produkter av vegetabilsk opprinnelse,
      og
    3. c.
      resultatene av alle relevante analyser som utføres på prøver som er tatt fra planter, eller andre prøver som har betydning for menneskers helse.
  4. 10.
    Andre personer, som veterinærer, agronomer og konsulenter, kan bistå driftsansvarlige for næringsmiddelforetak med å føre journalene.
DEL B: ANBEFALINGER FOR RETNINGSLINJER FOR GOD HYGIENEPRAKSIS
  1. 1.
    De nasjonale retningslinjene og fellesskapsretningslinjene nevnt i artikkel 7-9 i denne forordning, bør inneholde veiledning om god hygienepraksis ved kontroll av farer i primærproduksjonen og tilknyttede aktiviteter.
  2. 2.
    Retningslinjer for god hygienepraksis skal omfatte hensiktsmessige opplysninger om farer som kan oppstå i primærproduksjonen og tilknyttede aktiviteter, og tiltak for å kontrollere farer, herunder relevante tiltak som er angitt i EØS-regelverk og nasjonal lovgivning eller nasjonale programmer og EØS-programmer. Eksempler på slike farer og tiltak kan være:
    1. a.
      kontroll av forurensning som mykotoksiner, tungmetaller og radioaktivt materiale,
    2. b.
      bruk av vann, organisk avfall og gjødsel,
    3. c.
      korrekt og hensiktsmessig bruk av plantevernmidler og biocider og deres sporbarhet,
    4. d.
      korrekt og hensiktsmessig bruk av veterinærpreparater og tilsetningsstoffer i fôrvarer og deres sporbarhet,
    5. e.
      tilberedning, lagring og bruk av fôr og fôrets sporbarhet,
    6. f.
      riktig disponering av døde dyr, avfall og strø,
    7. g.
      beskyttelsestiltak for å hindre at det innføres smittsomme sykdommer som kan overføres til mennesker gjennom næringsmidler, og enhver plikt til å underrette vedkommende myndighet,
    8. h.
      rutiner, praksis og metoder for å sikre at næringsmidler produseres, håndteres, pakkes, lagres og transporteres under hensiktsmessige, hygieniske forhold, herunder effektiv rengjøring og skadedyrbekjempelse,
    9. i.
      tiltak knyttet til renheten til slakte- og produksjonsdyr,
    10. j.
      tiltak knyttet til registrering.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forordning (EU) nr. 2073/2005, vedlegg 1, kapittel 1

Kapittel 1. Kriterier for næringsmiddeltrygghet

Næringsmiddelkategori Mikroorganismer/toksiner, metabolitter av disse Prøvetakingsplan1 Grenseverdier2 Referansemetode for analyse3 Ledd der kriteriet anvendes
n c m M
1.1. Spiseferdige næringsmidler beregnet på spedbarn og spiseferdige næringsmidler til spesielle medisinske formål4 Listeria monocytogenes 10 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g EN/ISO 11290-1 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
1.2. Andre spiseferdige næringsmidler der L. monocytogenes kan vokse, enn spiseferdige næringsmidler beregnet på spedbarn og til spesielle medisinske formål Listeria monocytogenes 5 0 100 kde/g5 EN/ISO 11290-26 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g7 EN/ISO 11290-1 Mens næringsmiddelet fortsatt er under umiddelbar kontroll hos den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som har framstilt det
1.3. Andre spiseferdige næringsmidler der L. monocytogenes ikke kan vokse, enn spiseferdige næringsmidler beregnet på spedbarn og til spesielle medisinske formål48 Listeria monocytogenes 5 0 100 kde/g EN/ISO 11290-26 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
1.4. Kvernet kjøtt og tilberedt kjøtt som er beregnet på å spises rått Salmonella 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkt som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
M2 1.5. Kvernet kjøtt og tilberedt kjøtt fra fjørfe, som er beregnet på å spises kokt eller stekt Salmonella 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M2
1.6. Kvernet kjøtt og tilberedt kjøtt fra andre arter enn fjørfe, som er beregnet på å spises kokt eller stekt Salmonella 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 10 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
1.7. Mekanisk utbeinet kjøtt (MSM)9 Salmonella 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 10 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
1.8. Kjøttprodukter som er beregnet på å spises rå, unntatt produkter der framstillingsprosessen eller produktets sammensetning fjerner salmonellarisikoen Salmonella 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
M2 1.9. Kjøttprodukter fra fjørfe som er beregnet på å spises kokt eller stekt Salmonella 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M2
1.10. Gelatin og kollagen Salmonella 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
1.11. Ost, smør og fløte framstilt av rå melk eller melk som har gjennomgått en varmebehandling ved lavere temperatur enn ved pasteurisering10 Salmonella 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
1.12. Melkepulver og mysepulver Salmonella 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
1.13. Iskrem,11 unntatt produkter der framstillingsprosessen eller produktets sammensetning fjerner salmonellarisikoen Salmonella 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
1.14. Eggprodukter, unntatt produkter der framstillingsprosessen eller produktets sammensetning fjerner salmonellarisikoen Salmonella 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
1.15. Spiseferdige næringsmidler som inneholder rå egg, unntatt produkter der framstillingsprosessen eller produktets sammensetning fjerner salmonellarisikoen Salmonella 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g eller ml M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
1.16. Kokte krepsdyr og bløtdyr Salmonella 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
1.17. Levende muslinger og levende pigghuder, kappedyr og sjøsnegler Salmonella 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
1.18. Spirer (spiseferdige) ►M423M4 Salmonella 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
1.19. Ferdig skåret frukt og grønnsaker (spiseferdige) Salmonella 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
1.20. ► M9 Upasteurisert24 frukt- og grønnsakjuice (drikkeferdig) ◄ M9 Salmonella 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
1.21. Ost, melkepulver og mysepulver, som nevnt i kriteriene for koagulasepositive stafylokokker i kapittel 2.2 i dette vedlegg Enterotoksiner framkalt av stafylokokker 5 0 Ikke påvist i 25 g M9 EN ISO 19020 eller Europeisk screening-metode av melk fra Fellesskapets referanselaboratorium som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
1.22. Morsmelkerstatning i pulverform og næringsmidler til spesielle medisinske formål i pulverform beregnet på spedbarn under seks måneder Salmonella 30 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
1.23 Tilskuddsblandinger i pulverform Salmonella 30 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
M2 1.24. Morsmelkerstatning i pulverform og næringsmidler til spesielle medisinske formål i pulverform beregnet på spedbarn under seks måneder14 M9Cronobacter spp. ◄ M9 30 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 10 g M9 EN ISO 22964 eller ISO/TS 22964 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M2
M7 1.25 Levende muslinger og levende pigghuder, sekkedyr og sjøsnegler E. coli15 516 1 230 MPN/100 g kjøtt og kappevann 700 MPN/100 g kjøtt og kappevann EN/ISO 16649-3 Produkter omsatt i løpet av holdbarhetstiden ◄M7
1.26. Fiskerivarer fra fiskearter som forbindes med store mengder histidin17 Histamin 918 2 100 mg/kg 200 mg/kg M9 EN ISO 19343 eller HPLC som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper
M5 1.27. Fiskerivarer, unntatt dem i næringsmiddelkategori 1.27a, som har gjennomgått en behandling med enzymmodning i saltlake, framstilt av fiskearter som forbindes med store mengder histidin17 Histamin 918 2 200 mg/kg 400 mg/kg M9 EN ISO 19343 eller HPLC som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter omsatt i løpet av holdbarhetstiden
1.27a. Fiskesaus fremstilt ved gjæring av fiskerivarer Histamin 1 400 mg/kg M9 EN ISO 19343 eller HPLC som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 Produkter omsatt i løpet av holdbarhetstiden ◄M5
M3 1.28 Ferskt fjørfekjøtt20 M9Salmonella Typhimurium21Salmonella Enteritidis ◄ M9 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g M9 EN/ISO 6579-1 (for påvisning) White-Kaufmann-Le Minor skjema (for serotypebestemmelse) eller EN/ISO 6579 (for påvisning) White-Kaufmann-Le Minor skjema (for serotypebestemmelse) som er gyldig til 31.12.2021 ◄M9 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M3
M4 1.29 Spirer23 Shigatoksinproduserende E. coli (STEC) O157, O26, O111, O103, O145 og O104:H4 5 0 M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g CEN/ISO TS 1313622 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M4
M10 1.30 Krypdyrkjøtt Salmonella 5 0 Ikke påvist i 25 g EN ISO 6579-1 Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M10
1 n = antall prøveenheter som utgjør prøven; c = antall prøveenheter med verdier mellom m og M.
M10
2 For NR. 1.1-1.24, 1.27a, 1.28-1.30 m = M.
M10
3 Den siste versjonen av standarden skal benyttes.
4 Regelmessig prøving mot kriteriet kreves under normale omstendigheter ikke for følgende spiseferdige næringsmidler: de som har gjennomgått varmebehandling eller annen foredling som effektivt fjerner L. monocytogenes, dersom rekontaminering er umulig etter behandlingen (for eksempel produkter som er varmebehandlet i endelig emballasje), friske, ikke skårne og uforedlede grønnsaker og frukter, ► M9 - - - ◄ M9 brød, kjeks og lignende produkter, vann på flaske eller i annen emballasje, leskedrikker, øl, sider, vin, brennevin og lignende produkter, sukker, honning og sukkervarer, herunder kakao og sjokoladeprodukter, levende muslinger. ► M2 – koksalt ◄ M2
5 Dette kriteriet anvendes dersom produsenten kan godtgjøre overfor vedkommende myndighet at produktet ikke vil overskride grenseverdien på 100 kde/g i holdbarhetstiden. Den driftsansvarlige kan underveis i prosessen fastsette foreløpige grenseverdier som er tilstrekkelig lave for å kunne garantere at grenseverdien på 100 kde/g ikke vil overskrides når holdbarhetstiden utløper.
6 1 ml inokulat overføres til en petriskål med en diameter på 140 mm eller til tre petriskåler med en diameter på 90 mm.
7 Dette kriteriet gjelder for produkter mens de fortsatt er under umiddelbar kontroll hos den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som har framstilt dem, og dersom produsenten ikke kan godtgjøre overfor vedkommende myndighet at produktet ikke vil overskride grenseverdien på 100 kde/g i holdbarhetstiden.
8 Produkter med en pH-verdi på ≤ 4,4 eller aw ≤ 0,92, produkter med en pH-verdi på ≤ 5,0 og aw ≤ 0,94 og produkter med en holdbarhetstid på under fem dager, hører automatisk til denne kategorien. Andre produktkategorier kan også høre til denne kategorien, dersom det er vitenskapelig begrunnet.
9 Dette kriteriet gjelder for mekanisk utbeinet kjøtt (MSM), framstilt med teknikker nevnt i avsnitt Vi kapittel III nr. 3 i vedlegg III til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 853/2004 av 29. april 2004 om fastsettelse av særlige hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse.
10 Unntatt produkter der produsenten kan godtgjøre overfor vedkommende myndighet at det for produkter som følge av modningstid og aw ikke er noen salmonellarisiko for produktet.
11 Bare iskrem som inneholder melkebestanddeler.
12 – – –
13 – – –
14 Det foretas parallelltest for entereobacteriaceae og ► M9 Cronobacter spp. ◄ M9, dersom det ikke på et individuelt anlegg er fastslått en sammenheng mellom entereobacteriaceae og ► M9 Cronobacter spp. ◄ M9. Hvis det påvises etereobacteriaceae i en produktprøve fra et slikt anlegg, må hele partiet undersøkes for ► M9 Cronobacter spp. ◄ M9. Produsenten er ansvarlig for å dokumentere for vedkommende myndighet om det er en slik sammenheng mellom entereobacteriaceae og ► M9 Cronobacter spp. ◄ M9.
15 E. coli blir her brukt som indikator for fekal forurensning.

M7

16 Hver stikkprøveenhet består av et minste antall dyr i henhold til EN/ISO 6887-3.

M7

17 Særlig fiskearter av familien: Scombridae, Clupeidae, Engraulidae, Coryfenidae, Pomatomidae, Scombresosidae.

M5

18 Enkeltprøver kan tas på detaljistnivå. I et slikt tilfelle vil ikke formodningen i artikkel 14 nr. 6 i forordning (EF) nr. 178/2002, som fastsetter at hele partiet skal anses som utrygt, få anvendelse, med mindre resultatet er over M. ◄ M5
19 – – –

M3

20 Dette kriteriet gjelder for ferskt kjøtt fra avlsflokker av Gallus gallus, verpehøns, broilere og flokker av avls- og slaktekalkuner.
21 Når det gjelder monofasiske stammer av Salmonella typhimurium, tas bare 1,4,[5],12:i:– med. ◄M3

M4

22 Idet det tas hensyn til Den europeiske unions referanselaboratoriums siste tilpasning for Escherichia coli, herunder Verotoxigenic E. coli (VTEC), for påvisning av STEC O104:H4.
23 Unntatt spirer som har mottatt behandling som effektivt fjerner Salmonella spp. og STEC.◄M4

M9

24 Begrepet upasteurisert betyr at juicen ikke har gjennomgått pasteurisering gjennom kombinasjoner av tid og temperatur eller andre prosesser som det er bekreftet at har en tilsvarende bakteriedrepende virkning på som Salmonella pasteurisering.

M9

Tolkning av analyseresultatene

M7

De angitte grenseverdiene viser til hver prøveenhet som er undersøkt.

M7

Analyseresultatene viser den mikrobiologiske kvaliteten på det partiet som er undersøkt.1
Listeria monocytogenes i spiseferdige næringsmidler beregnet på spedbarn og spiseferdige næringsmidler til spesielle medisinske formål:
  • -
    tilfredsstillende dersom ingen av de målte verdiene viser forekomst av bakterien,
  • -
    utilfredsstillende dersom bakterien påvises i én eller flere prøveenheter.
Listeria monocytogenes i spiseferdige næringsmidler der L. monocytogenes kan vokse, mens næringsmiddelet fortsatt er under umiddelbar kontroll hos den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som har framstilt det, dersom den driftsansvarlige ikke kan godtgjøre at produktet ikke vil overskride grenseverdien på 100 kde/g i holdbarhetstiden:
  • -
    tilfredsstillende dersom ingen av de målte verdiene viser forekomst av bakterien,
  • -
    utilfredsstillende dersom bakterien påvises i én eller flere prøveenheter.
M7

L. monocytogenes i andre spiseferdige næringsmidler:

  • -
    tilfredsstillende dersom de målte verdiene er ≤ grenseverdien,
  • -
    utilfredsstillende dersom noen av de målte verdiene er > grenseverdien.
E. coli i levende muslinger og levende pigghuder, sekkedyr og sjøsnegler:
  • -
    tilfredsstillende dersom alle de fem målte verdiene er ≤ 230 MPN/100 g kjøtt og kappevann eller dersom én av de fem målte verdiene er > 230 MPN/100 g kjøtt og kappevann, men ≤ 700 MPN/100 g kjøtt og kappevann,
  • -
    utilfredsstillende dersom noen av de fem målte verdiene er > 700 MPN/100 g kjøtt og kappevann eller dersom minst to av de fem målte verdiene er > 230 MPN/100 g kjøtt og kappevann.

M7

Salmonella i forskjellige næringsmiddelkategorier:
  • -
    tilfredsstillende dersom ingen av de målte verdiene viser forekomst av bakterien,
  • -
    utilfredsstillende dersom bakterien påvises i én eller flere prøveenheter.
Enterotoksiner framkalt av stafylokokker i melkeprodukter:
  • -
    tilfredsstillende dersom det ikke påvises enterotoksiner i noen av prøveenhetene,
  • -
    utilfredsstillende dersom det påvises enterotoksiner i én eller flere prøveenheter.
M9 Cronobacter spp. ◄ M9 i morsmelkerstatning i pulverform og næringsmidler til spesielle medisinske formål i pulverform beregnet på spedbarn under seks måneder:
  • -
    tilfredsstillende dersom ingen av de målte verdiene viser forekomst av bakterien,
  • -
    utilfredsstillende dersom bakterien påvises i én eller flere prøveenheter.
M5

Histamin i fiskerivarer:

Histamin i fiskerivarer fra fiskearter som forbindes med store mengder histidin, unntatt fiskesaus framstilt ved gjæring av fiskerivarer:
  • -
    tilfredsstillende dersom følgende krav er oppfylt:
    1. 1.
      den målte gjennomsnittsverdien er ≤ m,
    2. 2.
      antallet verdier mellom m og M er høyst c/n,
    3. 3.
      ingen av de målte verdiene overstiger grenseverdien M,
  • -
    utilfredsstillende dersom den målte gjennomsnittsverdien overstiger m, dersom antallet verdier mellom m og M er større enn c/n, eller dersom én eller flere av de målte verdiene er > M.
Histamin i fiskesaus fremstilt ved gjæring av fiskerivarer:
  • -
    tilfredsstillende dersom den målte verdien er ≤ grenseverdien,
  • -
    utilfredsstillende dersom den målte verdien er > grenseverdien. ◄ M5
1 Analyseresultatene kan også benyttes til å vise hvor virkningsfull HACCP eller god hygienepraksis er for prosessen.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: