Krav til kvalitet

Forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer er tydelig på at selvdød fisk ikke kan brukes til mat.

Publisert

Fisk som har synlige ytre eller indre sykdomsforandringer, som blødninger eller byller i muskulatur, eller store utvendige sår eller byller, kan heller ikke brukes til mat.

Hvordan dere skal håndtere fisk som ikke skal benyttes til mat kan du lese mer om i kapittelet "Animalske biprodukter".

Oppdrettsfisk som slaktes, skal ha vært uten tilgang til fôr i så lang tid at fôrrester ikke kan påvises i mage eller tarm.

Bløgging og utblødning skal skje slik at fisken tømmes for blod. Fisk som har blodfylte årer i buk, eller som etter skylling er rød av blod i nakke og buksnitt, anses ikke som bløgget og skal derfor sorteres ut.

Dere må ha rutiner som sikrer og dokumenterer at kravene til fravær av fôrrester i mage og tarm, og kravene om at fisk blir tilstrekkelig tømt for blod, blir ivaretatt.

Oppdrettet fisk skal sorteres slik at fisk med sår og misdannelser eller indre kvalitetsfeil (produksjonsfisk) ikke omsettes til konsum før feilene er rettet innenlands. Sortering kan være vanskelig å gjennomføre på en slaktebåt. Dere må derfor sikre at dette skjer på mottaksanlegget der dere leverer fisken.

Regelverk