Krav til kvalitet
Forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer er tydelig på at selvdød fisk ikke kan brukes til mat.
Fisk som har synlige ytre eller indre sykdomsforandringer, som blødninger eller byller i muskulatur, eller store utvendige sår eller byller, kan heller ikke brukes til mat.
Hvordan dere skal håndtere fisk som ikke skal benyttes til mat kan du lese mer om i kapittelet "Animalske biprodukter".
Oppdrettsfisk som slaktes, skal ha vært uten tilgang til fôr i så lang tid at fôrrester ikke kan påvises i mage eller tarm.
Bløgging og utblødning skal skje slik at fisken tømmes for blod. Fisk som har blodfylte årer i buk, eller som etter skylling er rød av blod i nakke og buksnitt, anses ikke som bløgget og skal derfor sorteres ut.
Dere må ha rutiner som sikrer og dokumenterer at kravene til fravær av fôrrester i mage og tarm, og kravene om at fisk blir tilstrekkelig tømt for blod, blir ivaretatt.
Oppdrettet fisk skal sorteres slik at fisk med sår og misdannelser eller indre kvalitetsfeil (produksjonsfisk) ikke omsettes til konsum før feilene er rettet innenlands. Sortering kan være vanskelig å gjennomføre på en slaktebåt. Dere må derfor sikre at dette skjer på mottaksanlegget der dere leverer fisken.
Regelverk
Forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer, §§ 7, 14 og 17
§ 7. Bløgging
-
a. direktehåvet, notfanget sei under 58 cm for salting eller henging -
b. direktehåvet, notfanget sei under 58 cm for frysing til filet eller for frysing som sløyd hodekappet. Dette råstoffet skal oppfylle kvalitetskravene i § 13 -
c. fisk bestemt til tradisjonelle produksjoner, hvor det er dokumentert at unnlatelse av bløgging av fisken er en del av en kontrollert prosess som bidrar til produktets særegenhet og kvalitet -
d. blåkveite under 2 kg som fryses inn umiddelbart, og senest fire timer etter opptak.
§ 14. Fisk og fiskevarer som ikke kan omsettes til humant konsum
-
a. er selvdøde, -
b. er harske, -
c. er fryse- eller tørkebrent, dvs. fisk og fiskevarer som har uopprettelige merker etter frysing eller tørking, -
d. er buktært eller har betydelige lever- og/eller galleflekker, -
e. er oppdrettet og hvor feil nevnt i § 17 første ledd ikke kan rettes, -
f. er oppdrettet og har tydelig kjønnsdrakt, -
g. er blodsprengt eller oppløst i fiskekjøttet eller har avvikende lukt, -
h. har påviselig rødmidd, svartmidd eller brunmidd eller er betydelig jordslått, -
i. er forurenset av stoffer i konsentrasjoner som gir fisk og fiskevaren unormale sensoriske egenskaper, -
j. har høyere verdier av trimetylamin-nitrogen enn angitt i § 11 første ledd bokstav f. Unntatt er ferdigvarer som har gjennomgått en modningsprosess (er fermenterte), er fullsaltet eller tørket (raket fisk, saltfisk, saltsild, klippfisk og tørrfisk mv.), -
k. har indre organer med tydelige tegn på sykdomsforandringer som kan ses med det blotte øyet, herunder indre blødninger, granulomer (utvekst/arrdannelse som følge av immunsykdom/infeksjon) eller byller, -
l. har omfattende ytre sykdomsforandringer, herunder store sår eller byller.
§ 17. Sortering, feilretting og bruk til ulike formål
Kilde: Lovdata.no