Næringsmiddeltrygghetskultur

For å sikre trygg mat skal dere etablere en såkalt næringsmiddeltrygghetskultur om bord.

Publisert

I dette ligger at de ansatte og de som er ansvarlig for driften skal ha en bevissthet om at fisken som tas om bord skal bli til mat, og at den i alle ledd i produksjon skal håndteres på en måte som beskytter den mot forurensning fra omgivelsene.

Regelverk

Forordning (EU) 852/2004 vedlegg II, kapittel XIa

M3 KAPITTEL XIa
Næringsmiddeltrygghetskultur

  1. 1.
    Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal opprette, opprettholde og påvise en passende næringsmiddeltrygghetskultur ved å oppfylle følgende krav:
    1. a.
      Forpliktelse fra ledelsen, i samsvar med nr. 2, og fra alle ansatte for en sikker produksjon og distribusjon av næringsmidler.
    2. b.
      Lederskap som tar sikte på produksjon av trygge næringsmidler og som involverer alle ansatte i virksomhetens næringsmiddeltrygghetsarbeid.
    3. c.
      Bevissthet hos alle ansatte i virksomheten om farer for næringsmiddeltryggheten og om betydningen av næringsmiddeltrygghet og hygiene.
    4. d.
      Åpen og tydelig kommunikasjon mellom alle virksomhetens ansatte innenfor en aktivitet og mellom påfølgende aktiviteter, herunder kommunikasjon om avvik og forventninger.
    5. e.
      Tilgang til tilstrekkelige ressurser for å garantere sikker og hygienisk håndtering av næringsmidler.
  2. 2.
    Ledelsens forpliktelser skal omfatte følgende:
    1. a.
      Sikre tydelig formidling av roller og ansvarsområder innenfor hver av næringsmiddelforetakets aktiviteter.
    2. b.
      Opprettholde næringsmiddelhygienesystemets integritet når endringer planlegges og gjennomføres.
    3. c.
      Verifisere at kontrollene utføres på en rettidig og effektiv måte, og at dokumentasjonen er ajourført.
    4. d.
      Sikre at egnet opplæring og tilsyn er på plass for personalet.
    5. e.
      Sikre at relevante regelverkskrav overholdes.
    6. f.
      Oppmuntre til kontinuerlig forbedring av virksomhetens styringssystem for næringsmiddeltrygghet, dersom det er relevant, idet det tas hensyn til utviklingen innen vitenskap, teknologi og beste praksis.
  3. 3.
    Ved gjennomføringen av næringsmiddeltrygghetskulturen skal det tas hensyn til næringsmiddelforetakets art og størrelse.
M3
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: