Slakting av fisk ved anlegg som er pålagt restriksjoner på grunn av smittsom sykdom
Slaktebåter som skal slakte fisk etter utbrudd av en EØS- listeført A, B eller C sykdom, må følge biosikkerhetsplanen regelverket stiller krav om.
Kravene til biosikkerhetsplanen finner du i akvabiosikkerhetsforskriften, § 3, jf. forordning 2020/691 art. 5 og 11.
Dersom oppdrettsanlegg er pålagt restriksjoner på grunn av mistanke om eller påvist listeført sykdom (liste A, B, C eller F), bør dere etterspørre informasjon fra oppdretter om de har nødvendige tillatelser til å slakte fisken.
Mattilsynet kan stille særlige krav om rengjøring, desinfeksjon og attestering etter slakting av fisk med mistanke om eller påvist ILA (se lokal ILA-forskrift). Enkelte land utenfor EU har restriksjoner knyttet til import av fiskevarer av fisk med mistenkt eller påvist PD eller ILA. Mer informasjon om dette finner du på sidene om eksport av fisk og sjømat.
Regelverk
Akvabiosikkerhetsforskriften
Krav om at godkjente akvakulturanlegg og grupper av akvakulturanlegg skal ha en biosikkerhetsplan
-
a. Den identifiserer hvordan en sykdomsagens kan komme seg inn i et akvakulturanlegg eller en gruppe av akvakulturanlegg, spre seg i anlegget og overføres fra det til miljøet eller til andre akvakulturanlegg. -
b. Den tar hensyn til særtrekkene ved hvert enkelt akvakulturanlegg eller hver enkelt gruppe av akvakulturanlegg og fastslår risikoreduserende tiltak for hver biosikkerhetsrisiko som er identifisert. -
c. Den driftsansvarlige vurderer eller tar hensyn til elementene som er angitt i del 1–7 nr. 1 bokstav a), del 9–12 nr. 1 bokstav a) og del 8 nr. 1 bokstav b) i vedlegg I, dersom det er relevant, når planen for akvakulturanlegget eller gruppen av akvakulturanlegg utarbeides.
Krav til godkjenning av næringsmiddelforetak som gjennomfører tiltak for å bekjempe sykdom hos akvatiske dyr
-
a. del 4 nr. 1 i vedlegg I når det gjelder biosikkerhetstiltak, -
b. del 4 nr. 2 i vedlegg I når det gjelder lokaler og utstyr.
Kilde: Lovdata.no