Styringsystem for slaktebåten

Dere skal ha et styringssystem som ivaretar kravene i næringsmiddelregelverket.

Publisert

Systemet skal være basert på prinsippene om HACCP og skal inkludere rutiner for styring med signifikante farer, grunnforutsetninger og god hygienepraksis.

Mer informasjon om hva et styringssystem skal inkludere finner dere i FSMS-HACCP veileder om styringssystem for mattrygghet

Systemet skal inneholde  fareanalyse og tilhørende dokumenter og gi oversikt over

  • regelverk som gjelder for aktiviteten dere skal drive med
  • hvordan virksomheten er organisert
  • hvem som er ansvarlig for driften

Styringssystemet må som et minimum ha rutiner for

  • avvikshåndtering
  • gjennomgang av styringssystem
  • dokumentstyring
  • opplæring av ansatte
  • renhold og vedlikehold av utstyr og lokaler
  • å skille mellom rene og urene soner
  • personlig hygiene inkl. håndvask, arbeidsklær med mer
  • sporbarhet
  • bruk av ferskvann, sjøvann, is, slurry eller nedkjølt sjøvann (RSW)
  • kontroll med temperaturrutiner for kontroll med råvarerutiner for prøvetaking med hensyn til trygg mat
  • håndtering av animalske biprodukter
  • å sikre at dere ikke tar om bord dødfisk
  • å sikre at dere ivaretar kravene til kvalitet

Regelverk

Forordning (EU) 853/2004 kapittel II, art. 5

Artikkel 5
Fareanalyse og kritiske styringspunkter

1. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal innføre, gjennomføre og opprettholde én eller flere permanente framgangsmåter som er basert på HACCP-prinsippene.
2. HACCP-prinsippene nevnt i nr. 1, består av følgende:
  1. a.
    identifisere alle farer som må forebygges, fjernes eller reduseres til et akseptabelt nivå,
  2. b.
    identifisere de kritiske styringspunktene på det trinnet eller de trinnene der styring er viktig for å forebygge eller fjerne en fare eller for å redusere den til et akseptabelt nivå,
  3. c.
    fastsette kritiske grenser for kritiske styringspunkter som skiller det som kan aksepteres, fra det som ikke kan aksepteres, for å forebygge, fjerne eller redusere identifiserte farer,
  4. d.
    fastsette og gjennomføre effektive framgangsmåter for overvåking av kritiske styringspunkter,
  5. e.
    fastsette korrigerende tiltak når overvåkningen viser at et kritisk styringspunkt ikke er under kontroll,
  6. f.
    fastsette framgangsmåter som skal utføres regelmessig, for å verifisere at tiltakene som er skissert i bokstav a)-e), fungerer effektivt,
    og
  7. g.
    innføre dokumenter og registrering som er tilpasset næringsmiddelforetakets art og størrelse, for å vise at tiltakene som er skissert i bokstav a)-f), anvendes effektivt.
Når det gjøres endringer i produktet, prosessen eller et av trinnene, skal driftsansvarlige for næringsmiddelforetak gjennomgå framgangsmåten på nytt og foreta nødvendige endringer i den.
3. Nr. 1 får anvendelse bare på driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som utfører et ledd i produksjonen, bearbeidingen og distribusjonen av næringsmidler etter primærproduksjonen og de tilknyttede aktivitetene som er oppført i vedlegg I.
4. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal:
  1. a.
    godtgjøre overfor vedkommende myndigheter at de overholder nr. 1 på den måten som vedkommende myndighet krever, idet det tas hensyn til næringsmiddelforetakets art og størrelse,
  2. b.
    sikre at alle dokumenter som beskriver framgangsmåtene som er utarbeidet i samsvar med denne artikkel, til enhver tid er ajourført,
  3. c.
    oppbevare alle andre dokumenter og journaler i et hensiktsmessig tidsrom.
5. Nærmere regler for gjennomføringen av denne artikkel kan fastsettes etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 14 nr. 2. Slike regler kan gjøre det lettere for visse driftsansvarlige for næringsmiddelforetak å gjen nomføre denne artikkel, særlig dersom det fastsettes at de framgangsmåtene som er oppført i retningslinjene for anvendelse av HACCP-prinsippene, skal benyttes for å overholde nr. 1. Reglene kan også inneholde en angivelse av hvor lenge driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal oppbevare dokumenter og journaler i samsvar med nr. 4 bokstav c).
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: