Styringsystem for slaktebåten

Dere skal ha et styringssystem som ivaretar kravene i næringsmiddelregelverket.

Publisert

Systemet skal være basert på prinsippene om HACCP og skal inkludere rutiner for styring med signifikante farer, grunnforutsetninger og god hygienepraksis.

Mer informasjon om hva et styringssystem skal inkludere finner dere i FSMS-HACCP veileder om styringssystem for mattrygghet (PDF)

Systemet skal inneholde  fareanalyse og tilhørende dokumenter og gi oversikt over

  • regelverk som gjelder for aktiviteten dere skal drive med
  • hvordan virksomheten er organisert
  • hvem som er ansvarlig for driften

Styringssystemet må som et minimum ha rutiner for

  • avvikshåndtering
  • gjennomgang av styringssystem
  • dokumentstyring
  • opplæring av ansatte
  • renhold og vedlikehold av utstyr og lokaler
  • å skille mellom rene og urene soner
  • personlig hygiene inkl. håndvask, arbeidsklær med mer
  • sporbarhet
  • bruk av ferskvann, sjøvann, is, slurry eller nedkjølt sjøvann (RSW)
  • kontroll med temperaturrutiner for kontroll med råvarerutiner for prøvetaking med hensyn til trygg mat
  • håndtering av animalske biprodukter
  • å sikre at dere ikke tar om bord dødfisk
  • å sikre at dere ivaretar kravene til kvalitet

Regelverk