Kompetansekravet
Virksomheten skal gjennom sitt styringssystem sikre at alle ansatte har nødvendig kompetanse om fiskevelferd, og at kompetansen omsettes i handlinger og holdninger.
Det forventes at det er etablert skriftlige prosedyrer og praktiske rutiner for å avdekke svikt med hensyn til kompetansekravet. Dette kan blant annet være at personell viser manglende vilje eller evne til å betjene og vedlikeholde teknisk utstyr, vurdere fiskens bevissthetsnivå med mer. Det forventes at virksomheten har prosedyrer for å iverksette strakstiltak for å hindre at fisk utsettes for lidelse, dersom det avdekkes svikt i kompetanse eller holdninger. Videre forventes det at det iverksettes tiltak for å "tette kompetansehullet" og at det iverksettes tiltak for å forebygge ny svikt, jf. IK-akva § 5, 2. ledd, bokstav e) og f).
Dokumentasjon knyttet til kompetansekravet bør også inngå i virksomhetens internkontroll, jf. IK- Akvakultur § 5, 3. ledd.
Generelt om kompetansekravet
Kravet til kompetanse er hjemlet i to forskrifter avhengig av om det gjelder slaktemerd (akvakulturdriftsforskriften) eller i den videre håndteringen (slakteriforskriften).
Kompetanse/opplæring er viktig av flere grunner, blant annet for å
- legge grunnlag for gode holdninger gjennom forståelse av fisk som levende og sansende dyr
- vite hvilke tegn en skal se etter for å vurdere stress og dårlig velferd gjennom hele prosessen
- kunne vurdere om fisken er bedøvet etc.
- kunne betjene og vedlikeholde utstyr riktig og reagere på avvik
- kunne rette eventuelle feil
- fkunne fatte beste mulige beslutninger både administrativt og ved praktisk håndtering
Kurs og opplæringsprogram må gjennomføres slik at også eventuelle fremmedspråklige medarbeidere får tilstrekkelig kompetanse.
Kompetansekravet innebærer at man også må ha kjennskap til hvordan man håndterer rensefisk og villfisk som kommer inn på slakteriet sammen med oppdrettsfisken på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte.
Kompetansekrav etter akvakulturdriftsforskriftens § 6
For hold (inkludert trenging) av fisk i slaktemerd, gjelder krav til kompetanse og opplæring i akvakulturdriftsforskriften § 6.
Kompetansekrav etter akvakulturdriftsforskriftens § 11
For all videre håndtering av fisken på slakteriet, gjelder krav til kompetanse og opplæring i slakteriforskriftens § 11.
Utdypende om kompetanse
Det skal være tilstrekkelig personell med nødvendig kompetanse til å ivareta fiskens velferd til enhver tid.
Dette betyr blant annet at de som fatter beslutninger på slakteriet, de som håndterer levende fisk og de som håndterer utstyr som har betydning for fiskens velferd, skal ha nødvendig kompetanse til å utføre sine oppgaver velferdsmessig forsvarlig.
Det skal være nok personell med slik kompetanse til at fisevelferden blir ivaretatt i praksis. Eksempelvis må det være avsatt nok kompetent personell til å utføre kontroll av ved ulike knutepunkt i slakteprosessen. Det må også være nok personell til at det er tid til å rette opp feil, utføre etterkontroll og avviksbehandling.
Nødvendig kompetanse kan blant annet være at de som bedøver fisk skal være i stand til å bedømme bevissthetsnivå samt iverksette tiltak ved eventuell svikt. Det kan også være at de som vedlikeholder og drifter elektrobedøver eller slagbedøver skal ha kompetanse som gjør at de kan sørge for at bedøveren alltid fungerer slik den skal. Drift og vedlikehold av elektrobedøver slik at den fungerer velferdsmessig forsvarlig vil også kreve kompetanse utover det rent velferdsmessige, f.eks. fagkompetanse som elektriker.
Nødvendig kompetanse for driftsledelsen vil være å ha kunnskap om alle aspekter som berører fiskevelferd på virksomheten, slik at beslutninger kan fattes med basis i slik kunnskap.
Nødvendig kompetanse skal sikres gjennom et teoretisk og praktisk opplæringsprogram. Det skal dokumenteres og framgå som en del av internkontrollsystemet at opplæring er gjennomført.
Følgende emner anses som nødvendig å ha kompetanse om (listen er ikke uttømmende):
- aktuelle krav som er nedfelt i akvakulturdrifts- og slakteriforskriften
- artens/artenes fysiologi, naturlige behov og atferd
- en forståelse av smerte og stress hos fisk, og hvordan fisken reagerer på smerte- og stresspåvirkninger.
- forskjellige aspekter som er av betydning ved håndtering av fisk herunder trenging og pumping.
- vannkvalitet, herunder vannkvalitetsparametere, overvåking av disse og tiltak for å opprettholde en god vannkvalitet.
- bedøving og avliving, samt sedering om dette benyttes.
- hvordan bedømme om fisken er bevisst, bevisstløs eller død
- kunnskap om de aktuelle metodene som kan benyttes og benyttes ved det aktuelle anlegget
- hvordan metodene virker inn på fisken, hvordan utstyret fungerer i praksis og kjenne til de vanligste feil som kan oppstå
Personellet må også være i stand til eksempelvis å bedømme fiskens tilstand ved ankomst til slakteriet. De må kunne vurdere om fisken er i en så dårlig kondisjon at det av dyrevelferdsmessige årsaker vil være påkrevd å slakte fisken umiddelbart.
I tillegg skal opplæringsprogrammet også omfatte praktiske elementer, for eksempel det å sjekke om fisken er ved bevissthet eller ikke.
Opplæringsprogrammet må også omfatte håndtering og forsvarlig avliving av rensefisk og villfisk som kan komme inn på slakteriet sammen med oppdrettsfisken.
På et fiskeslakteri er det mye teknisk utstyr som har potensiale for å skade fisken dersom det ikke blir brukt eller vedlikeholdt riktig. Det er helt essensielt at det også er nok personell med tilstrekkelig kompetanse til å betjene dette utstyret, til å oppdage om det ikke fungerer etter hensikten og til å utføre løpende vedlikehold og renhold av slikt utstyr.
Se også: Kompetansekrav fiskevelferd.
Sjekkpunkter
- Har slakteriets ledelse eller annet relevant personell nødvendig kompetanse til å ta beslutninger som sikrer god fiskevelferd i hele slakteprosessen?
- Har ansatte som håndterer levende fisk gjennomgått opplæringsprogram eller kurs, i tråd med respektive krav i akvakulturdriftsforskriften § 6 og slakteriforskriften § 11?
- Vet de ansatte hvordan fisk reagerer på smerte og stress knyttet til de arbeidsoperasjoner som fisken utsettes for på slakteriet
- Har alle som betjener utstyr som kan påvirke levende fisk (bedøvingsutstyr med mer) opplæring i bruk og nødvendig vedlikehold av utstyret?
- Er opplæringsprogram tilrettelagt for eventuelle fremmedspråklige ansatte?
- Er det alltid kompetent personell til stede under slakting?
- Er kompetanse omsatt i praksis? Er de ansatte for eksempel i stand til å oppdage avvik? Er de kjent med tegn på dårlig bedøvelse? Er de i stand til å justere utstyret om det ikke fungerer tilfredsstillende?