Kompetansekravet
Virksomheten skal gjennom sitt styringssystem sikre at alle ansatte har nødvendig kompetanse om fiskevelferd, og at kompetansen omsettes i handlinger og holdninger.
Det forventes at det er etablert skriftlige prosedyrer og praktiske rutiner for å avdekke svikt med hensyn til kompetansekravet. Dette kan bl.a. være at personell viser manglende vilje eller evne til å betjene og vedlikeholde teknisk utstyr, vurdere fiskens bevissthetsnivå med mer. Det forventes at virksomheten har prosedyrer for å iverksette strakstiltak for å hindre at fisk utsettes for lidelse, dersom det avdekkes svikt i kompetanse eller holdninger. Videre forventes det at det iverksettes tiltak for å "tette kompetansehullet" og at det iverksettes tiltak for å forebygge ny svikt, jf. IK-akva § 5, 2. ledd, bokstav e) og f).
Dokumentasjon knyttet til kompetansekravet bør også inngå i virksomhetens internkontroll, jf. IK- Akvakultur § 5, 3. ledd.
Regelverk
Akvakulturdriftsforskriften
§ 6. Kompetanse, opplæring mv.
-
a. utføres av veterinær, fiskehelsebiolog eller annen med tilsvarende kompetanse innen fiskevelferd, -
b. ha en varighet og innhold som sikrer deltakerne fiskevelferdsmessig kompetanse tilpasset deres arbeidsoppgaver og ansvarsområder, og skal minst inneholde følgende elementer: -
1. de aktuelle bestemmelsene i lov 19. juni 2009 nr. 97 om dyrevelferd og denne forskriften, -
2. naturlige behov, normal atferd og fysiologi hos fisk, herunder hvordan fisk reagerer på smerte, stress og sykdom, -
3. produksjonsforhold som har betydning for fiskevelferden
-
-
c. gjentas etter behov og minst hvert femte år.
Kilde: Lovdata.no