Sjekkpunkter

Publisert

Pumping og avsiling av fisk

  • Plassering av pumpe (løftehøyde på henholdsvis vakuum- og trykksiden)?
  • Er pumpedimensjoner tilpasset mengde og størrelse på fisk som slaktes?
  • Føres fisken i en jevn strøm gjennom rørgatene?
  • Har fisken kort oppholdstid i rørsystem?
  • Er det kommunikasjon mellom personell som styrer trenging/pumping på kai og inntak slakteri?
  • Er systemet tomt for fisk når pumpene stanses og ved pauser?
  • Hvordan sikres kortest mulig lufteksponering?
  • Slås fisk mot kanter, vegger eller andre hindringer før bedøving?
  • Er det ferske finneskader, ferske sår, bloduttredelser eller andre skader på fisken?
  • Er fisken stresset eller utmattet før bedøving?

Rørgaten

  • Er rør glatte på innsiden og skjøter lagt riktig i forhold til fiskens bevegelsesretning?
  • Er det krappe vinkler i rørgaten som gir økt risiko for at fisken får slagskader?

Internkontroll

  • Risikovurderinger, beredskapsplaner og backup-løsninger for å hinder at fisk dør i pumpe og rørsystem.
  • Brukes tilbakemeldinger fra filetavdeling, kunder etc om skader/blødning på slaktet fisk, i forbedringsarbeidet knyttet til håndtering av levende fisk på slakteriet?