Sjekkpunkter
Pumping og avsiling av fisk
- Plassering av pumpe (løftehøyde på henholdsvis vakuum- og trykksiden)?
- Er pumpedimensjoner tilpasset mengde og størrelse på fisk som slaktes?
- Føres fisken i en jevn strøm gjennom rørgatene?
- Har fisken kort oppholdstid i rørsystem?
- Er det kommunikasjon mellom personell som styrer trenging/pumping på kai og inntak slakteri?
- Er systemet tomt for fisk når pumpene stanses og ved pauser?
- Hvordan sikres kortest mulig lufteksponering?
- Slås fisk mot kanter, vegger eller andre hindringer før bedøving?
- Er det ferske finneskader, ferske sår, bloduttredelser eller andre skader på fisken?
- Er fisken stresset eller utmattet før bedøving?
Rørgaten
- Er rør glatte på innsiden og skjøter lagt riktig i forhold til fiskens bevegelsesretning?
- Er det krappe vinkler i rørgaten som gir økt risiko for at fisken får slagskader?
Internkontroll
- Risikovurderinger, beredskapsplaner og backup-løsninger for å hinder at fisk dør i pumpe og rørsystem.
- Brukes tilbakemeldinger fra filetavdeling, kunder etc om skader/blødning på slaktet fisk, i forbedringsarbeidet knyttet til håndtering av levende fisk på slakteriet?