Generelt om fiskevelferd i slaktemerd
Det generelle regelverket for hold av fisk i merd gjelder med noen få unntak også for slaktemerd (se opplisting av gjeldende bestemmelser for slaktemerd i akvakulturdriftforskriften § 3 bokstav f).
Spesielle bestemmelser for fisk i slaktemerd følger av § 54.
Slakteriet har ansvar for å sørge for at dere røkter fisken i tråd med disse bestemmelsene og at dere har kompetanse i tråd med akvakulturforskriftens § 6 (jf. pkt 3.3).
Blant plikter som følger av regelverket, er journalføring av dødelighet og varsling knyttet til hendelser.
Varslingsplikt for sykdom på oppdrettsfisk og andre akvatiske dyr.
Varslingsplikt for hendelser som gir dårlig velferd for oppdrettsfisk.
Kravene som er satt til slaktemerd er funksjonsbaserte og gjelder like fullt for nye teknologiske løsninger for lukkete slaktemerder som for tradisjonell åpen merdteknologi.
Maksimal tid for oppbevaring av fisk i slaktemerd
Fisk som transporteres til slakteri, skal være transportdyktig. Fisk skal ikke oppbevares i slaktemerd mer enn maksimalt 6 døgn.
Det er krav om at syk og skadet fisk skal avlives så raskt som mulig. Dette medfører at syk eller skadet fisk må tas direkte til slakting uten først å plasseres i slaktemerd, der dette er mulig.
Levemiljø i slaktemerd
Fisk skal ikke plasseres i slaktemerd med miljøforhold som er særlig belastende for fisken.
I praksis innebærer dette at fisken må slaktes direkte fra brønnbåt i perioder med fare for at temperatur, vannkvalitet eller andre miljøforhold i slaktemerdene overskrider fiskens toleransegrenser.
Tetthet i slaktemerd
Fisketetthet skal være forsvarlig og bl.a. tilpasset vannkvalitet, fiskenes atferdsmessige og fysiologiske behov, helsestatus og driftsform.
Andre forhold som er viktig for velferd i slaktemerd
Eksempler på andre forhold som har betydning for velferd i slaktemerd, er at det er personell til stede ved lossing av fisk, uttak av svimere/dødfisk, rengjøring av nøter og så videre.
Sjekkpunkter
- Er det personell fra slakteriet til stede ved lossing?
- Er forholdene i slaktemerd i overensstemmelse med god praksis i oppdrett? For eksempel
- oksygenmetning
- temperatur
- tetthet
- dødfiskhåndtering, inkludert opptak av svimere
- Hvordan er fiskens atferd i merden? Svømmer fisken rolig? Andre observasjoner?
- Er det mye sår og/eller skader på fisken?
- Er det forhøyet dødelighet?
- Journalføring av dødelighet?
- Gjennomføres det daglig uttak av svimere og dødfisk?
- Overskrider holdetiden den forskriftsfestede maksimalgrensen på 6 døgn?