2. Generelt om krav til god fiskevelferd ved slakterier for akvakulturdyr

Sett fra et risikoperspektiv er det stor sannsynlighet for dårlig velferd i forbindelse med slakting av fisk. På et slakteri kan fisk bli utsatt for flere ubehagelige, smertefulle og stressende arbeidsoperasjoner. Bestemmelsene i forskriften skal sikre at påkjenningene blir minst mulig.

Å drifte et fiskeslakteri i tråd med velferdsregelverket innebærer at arbeidsprosesser, metoder, utstyr og teknologi er tilrettelagt for god fiskevelferd gjennom hele slakteprosessen. Det skal sikres lavest mulig stressnivå og annen påkjenning, fra fisken trenges til den er effektivt og smertefritt bedøvet og avlivet. God kunnskap om fiskevelferd både hos ledelse og ansatte, samt holdninger som innebærer at slik kunnskap omsettes i praksis, er nødvendig for å oppnå dette. Gode styringssystemer og god forbedringskultur i virksomheten er også en forutsetning for å lykkes.

Mattilsynet vil bruke nødvendige virkemidler for å bidra til at dyrevelferden på slakterier blir god nok når vi avdekker svikt. Virkemiddelbruken vil tilpasses alvorlighetsgraden.

Dersom det ved tilsyn observeres alvorlige svikt knyttet til effekt og varighet av bedøvelse, eller at fisk ikke er død før videre prosessering, vil det normalt fattes hastevedtak om stans i slakting. Øvrige sanksjoner vil vurderes, avhengig av omfang og alvorlighet.

2.1 2.1 Regelverk for fiskevelferd på slakteri for akvakulturdyr

Krav til god fiskevelferd ved slakterier for akvakulturdyr reguleres først og fremst gjennom lov 2009- 06-19 nr. 97 om dyrevelferd (dyrevelferdsloven) og forskrifter som er vedtatt med basis i denne loven.

Forskrift 2006-10-30 nr. 1250 om slakterier og tilvirkingsanlegg for akvakulturdyr (omtalt som slakteriforskriften i denne veilederen) er den mest sentrale forskriften. Slakteriet skal være godkjent av Mattilsynet etter denne forskriften. Slakteprosessen, fra pumping av trengt fisk og til den er forsvarlig avlivet, reguleres også gjennom denne forskriften. I tillegg gjelder §3 i forskrift 2013-01-13 nr. 60 om avliving av dyr som implementer EU-forordning 1099/2009. I norsk oversettelse av artikkel 3 nr. 1 (vedlegg til forskriften) står det at "Dyr skal skånes for enhver unngåelig smerte, plage eller lidelse under avliving og annen tilknyttet aktivitet". Dette gir i praksis ikke andre krav enn det norske særregelverket som er beskrevet ovenfor.

Dersom fisk holdes i slaktemerd, skal slakteriet ha en akvakulturtillatelse til slaktemerd (jf. laksetildelingsforskriften som forvaltes av Fiskeridirektoratet) med tilhørende godkjenning etter forskrift 208-06-17 nr. 823 om etablering og utvidelse av akvakulturanlegg, zoobutikker m.m. (etableringsforskriften).

Hold og trenging av fisk i slaktemerd reguleres gjennom forskrift 2008-06-17 nr. 822 om drift av akvakulturanlegg (akvakulturdriftforskriften).

Det finnes flere bestemmelser i slakteriforskriften og akvakulturdriftforskriften som er nesten likelydende, herunder krav om generell forsvarlighet, kompetanse og bruk av velferdsmessig egnete metoder, utstyr mv.

Regelverk

  1. Dyrevelferdsloven
  2. Forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr
  3. Forskrift om avliving av dyr
  4. Forskrift om utvidelse av akvakulturanlegg mv
  5. Akvakulturdriftsforskriften
  6. Forskrift om IK-Akvakultur

Forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr

Forskrift om slakterier og tilvirkingsanlegg for akvakulturdyr (FOR-2006-10-30-1250)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om avliving av dyr

§ 3. Forordning (EF) nr. 1099/2009
EØS-avtalen vedlegg I kap I del 9.1 nr. 2a (forordning (EF) nr. 1099/2009 av 24. september 2009 om vern av dyr på tidspunktet for avliving, som endret ved forordning (EU) 2018/723 og forordning (EU) 2017/625), gjelder som forskrift med de tilpasninger som følger av vedlegg I kapittel I protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig.
Artikkel 3
Generelle krav til avliving og tilknyttet virksomhet
1. Dyr skal skånes for enhver unngåelig smerte, plage eller lidelse under avliving og tilknyttet virksomhet.
2. Ved anvendelse av nr. 1 skal de driftsansvarlige særlig treffe alle nødvendige tiltak for å sikre at dyr:
  1. a.
    får fysisk komfort og vern, særlig ved at de holdes rene, at de har det passe varmt og at de hindres i å falle eller skli,
  2. b.
    beskyttes mot skader,
  3. c.
    håndteres og oppstalles idet det tas hensyn til deres normale atferd,
  4. d.
    ikke viser tegn til unngåelig smerte eller frykt og ikke utviser unormal atferd,
  5. e.
    ikke lider under langvarig mangel på fôr eller vann,
  6. f.
    ikke utsettes for kontakt med andre dyr som kunne skade deres velferd.
3. Anlegg som brukes til avliving og tilknyttet virksomhet, skal være utformet og bygd samt vedlikeholdes og drives slik at kravene i nr. 1 og 2 kan oppfylles under forventede driftsforhold for anleggets virksomhet hele året.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om utvidelse av akvakulturanlegg mv

Forskrift om etablering og utvidelse av akvakulturanlegg, zoobutikker m.m (FOR-2008-06-17-823)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Akvakulturdriftsforskriften

Forskrift om drift av akvakulturanlegg (akvakulturdriftsforskriften) (FOR-2008-06-17-822)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om IK-Akvakultur

Forskrift om internkontroll for å oppfylle akvakulturlovgivningen (IK-Akvakultur) (FOR-2004-03-19-537)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

2.2 2.2 Spesielt om forholdet til IK-akvakultur

Ved tilsyn legger vi vekt på om virksomheten har et velfungerende internkontrollsystem som resulterer i styring og forbedring mot god fiskevelferd.

Vi forventer at virksomhetene bruker slike systemer aktivt for å unngå avvik og for kontinuerlig forbedring i egen drift.

2.3 2.3 Spesielt om rensefisk

I utgangspunktet skal det ikke komme store mengder rensefisk til slakteriet, siden rensefisk skal sorteres ut på akvakulturanlegget før produksjonsenheten tømmes.

Dersom det ankommer store mengder rensefisk til slakteri må dette tas opp med akvakulturanlegget.

Rensefisk som likevel kommer inn på slakteriet, er omfattet av de samme kravene til god velferd som matfisken.

Regelverk

Akvakulturdriftsforskriften

§ 28. Håndtering og stell
Fisk skal holdes i miljø som gir god velferd ut fra artstypiske behov og beskyttes best mulig mot skade og unødig påkjenning. Fisk skal ikke settes ut i et akvakulturanlegg med pågående klinisk sykdomsutbrudd dersom det er grunn til å tro at fisken som settes ut vil bli syk og påføres vesentlige unødige påkjenninger.
Fisk skal sorteres og plasseres etter størrelse der dette er nødvendig for å ivareta fiskens velferd og dette ikke kommer i konflikt med hensynet til helse.
Fisk skal ikke håndteres unødig. Håndtering, herunder vaksinering, trenging, håving og pumping, skal skje på en skånsom måte og med et forsvarlig tempo, slik at fisk ikke blir påført skade eller unødige påkjenninger. Fisk skal i minst mulig grad tas ut av vannet.
Pumpeavstanden skal være så kort som mulig. Ved pumping av fisk skal det sørges for at pumpehøyde, trykk og fallhøyde er slik regulert at skade unngås.
Fisken skal under håndtering ha forsvarlig vannkvalitet ut fra artens behov. Under trenging skal oksygennivået kontrolleres ved bruk av egnet måleutstyr. Trenging som varer i mindre enn 30 minutter ved vanntemperatur lavere enn 6 °C er unntatt fra kravet om oksygenmåling. Dersom fisk viser tegn til atferdsendringer utover det normale under håndtering, skal det straks iverksettes nødvendige tiltak for å sikre fiskenes velferd.
Ved vaksinering skal det tas hensyn til forhold som er relevante for fiskevelferd og fiskehelse, herunder smitterisiko, fiskestørrelse og vekst, utviklingstrinn, vanntemperatur og vaksinasjonstidspunkt.
Rensefisk som går sammen med annen fisk i akvakulturanlegg, skal sorteres ut for forsvarlig avliving eller gjenbruk før produksjonsenheten tømmes for fisk. Før det utføres operasjoner på anlegget som kan føre til belastning på rensefisken, skal rensefisk sorteres ut og vernes mot skade og unødvendig påkjenning.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

2.4 2.4 Spesielt om slaktebåter/bløggebåter

Alle båter som bedøver og avliver oppdrettsfisk defineres som slakteri. Slakting på slike båter omfattes dermed av kravene i slakteriforskriften på lik linje som landfaste slakterier. Dette gjelder også for båter som slakter utelukkende til biprodukt (destruksjon av fisk).

Dette betyr at denne veilederen er førende for hvordan krav til god velferd skal forstås også på mobile slakterier.