Fôr
Fôringen må være tilpasset behovene til de enkelte fiskeartene. Fôret skal oppfylle dyras ernæringsmessige behov i ulike faser av deres utvikling.
Ved utarbeiding av fôrplaner skal følgende prioriteres:
- dyrenes helse
- høy produktkvalitet, også når det gjelder ernæringsmessig sammensetning, som skal sikre at sluttproduktet for konsum er av høy kvalitet
- liten innvirkning på miljøet
Disse fôrråvarene kan dere bruke
Dere kan bruke alle økologiske fôrråvarer som er tillatt å bruke i fôr til matproduserende dyr. Dere kan bruke mineralske råvarer, fermenteringsprodukter fra mikroorganismer og tilsetningsstoffer som listet i Vedlegg III til forordning (EU) nr. 2018/848 (se vedlegg 1 og 2).
Astaxanthin framstilt hovedsakelig fra økologiske kilder, for eksempel skall fra økologiske krepsdyr, kan anvendes i fôrrasjonen til laks og ørret innenfor grensene av deres fysiologiske behov. Dersom økologiske kilder ikke er tilgjengelige, kan naturlige kilder av astazanthin (for eksempel phaffia-gjær) brukes.
Rødfarge
I naturen vil laks ha ulike skalldyr som fôrkilder. Disse gir en rød farge på kjøttet. Denne rødfargen er også en antioksidant som er viktig for fiskevelferden og vil føres over i rogna for å beskytte den. Det er derfor vanlig å tilsette ingredienser med tilsvarende effekt i fiskeforet. De vil gi fiskekjøttet en rød farge. Til dette er det tillatt å tilsette Astaxanthin for å dekke fiskens fysiologiske behov. Dette skal være av naturlig opphav som for eksempel rekeskall eller være produsert av gjærsopp, for eksempel Phaffia rhodozyma, algen Haematococcus pluvialis eller Panaferd (paracoccus carotifaciens).
Det er ikke tillat å tilsette syntetiske aminosyrer i fôret
Syntetiske aminosyrer skal i hovedsak ikke brukes. Det er ett unntak, og det er aminosyren Histidin fremstilt ved fermentering. Om det er for lite histidin i råvarene i fôret til laks, er det sannsynlig at fisken utvikler grå stær (katarakt). Det er derfor av velferdsgrunner åpnet opp for bruk av histidin.
Bruk av antioksidant i mel og olje
Det er kun tillatt å bruke ingredienser som er listet i forordning 2018/848, vedlegg III del A (se vedlegg 1).
Fiskemel og olje tilsettes oftest en antioksidant for å redusere nedbryting av fett i fôret. Til dette er det bare tillat å bruke antioksidant godkjent i økologisk produksjon (se vedlegg II), dvs. ulike tokoferolekstrakter (E 306). Det gjøres oppmerksom på forbudet mot GMO slik at det må foreligge en bekreftelse på dette.
Som råvarer til fôr skal følgende prioriteres
- økologiske fôrprodukter fra akvakulturproduksjon
- fiskemel og fiskeolje fra slakteavfall fra økologisk akvakultur
- fiskemel og fiskeolje og ingredienser fra fisk fra avskjær fra fisk som allerede er fanget for konsum i bærekraftige fiskerier
- fiskemel og fiskeolje og annet fôrmateriale framstilt av hel fisk, krepsdyr eller skjell fra bærekraftig fiske fra bærekraftige fiskerier og ikke beregnet på humant konsum
- økologiske fôrmidler av vegetabilsk eller animalsk opprinnelse
Hva anerkjenner Mattilsynet som bærekraftige fiskerier?
Fiskeriene må være sertifisert av en ISO/IEC 17065:2012 akkreditert sertifiseringsordning som bærekraftig. I denne sammenhengen betyr det Marin Trust (marin-trust.com) og/eller MSC (msc.org).
Regelverk
Forordning (EU) 2018/848
Se forordning (EU) 2018/848 (PDF, lovfdata.no) vedlegg II, del III, følgende punker:
punkt 3.1.6.6
3.1.3.1.a)
3.1.3.1.b)
3.1.3.1.c)
3.1.3.3,
Forordning (EU) 2021/1165
Se forordning (EU) 2021/1165 (PDF, lovdata.no) vedlegg III.