Fôr
Fôringen må være tilpasset behovene til de enkelte fiskeartene. Fôret skal oppfylle dyras ernæringsmessige behov i ulike faser av deres utvikling.
Ved utarbeiding av fôrplaner skal følgende prioriteres:
- dyrenes helse
- høy produktkvalitet, også når det gjelder ernæringsmessig sammensetning, som skal sikre at sluttproduktet for konsum er av høy kvalitet
- liten innvirkning på miljøet
Disse fôrråvarene kan dere bruke
Dere kan bruke alle økologiske fôrråvarer som er tillatt å bruke i fôr til matproduserende dyr. Dere kan bruke mineralske råvarer, fermenteringsprodukter fra mikroorganismer og tilsetningsstoffer som listet i Vedlegg III til forordning (EU) nr. 2018/848 (se vedlegg 1 og 2).
Astaxanthin framstilt hovedsakelig fra økologiske kilder, for eksempel skall fra økologiske krepsdyr, kan anvendes i fôrrasjonen til laks og ørret innenfor grensene av deres fysiologiske behov. Dersom økologiske kilder ikke er tilgjengelige, kan naturlige kilder av astazanthin (for eksempel phaffia-gjær) brukes.
Det er ikke tillatt å tilsette syntetiske aminosyrer i fôret
Syntetiske aminosyrer skal i hovedsak ikke brukes. Det er ett unntak, og det er aminosyren Histidin fremstilt ved fermentering. Om det er for lite histidin i råvarene i fôret til laks, er det sannsynlig at fisken utvikler grå stær (katarakt). Det er derfor av velferdsgrunner åpnet opp for bruk av histidin.
Bruk av antioksidant i mel og olje
Det er kun tillatt å bruke ingredienser som er listet i forordning 2018/848, vedlegg III del A (se vedlegg 1).
Som råvarer til fôr skal følgende prioriteres
- økologiske fôrprodukter fra akvakulturproduksjon
- fiskemel og fiskeolje fra slakteavfall fra økologisk akvakultur
- fiskemel og fiskeolje og ingredienser fra fisk fra avskjær fra fisk som allerede er fanget for konsum i bærekraftige fiskerier
- fiskemel og fiskeolje og annet fôrmateriale framstilt av hel fisk, krepsdyr eller skjell fra bærekraftig fiske fra bærekraftige fiskerier og ikke beregnet på humant konsum
- økologiske fôrmidler av vegetabilsk eller animalsk opprinnelse
Hva anerkjenner Mattilsynet som bærekraftige fiskerier?
Fiskeriene må være sertifisert av en ISO/IEC 17065:2012 akkreditert sertifiseringsordning som bærekraftig. I denne sammenhengen betyr det Marin Trust (marin-trust.com) og/eller MSC (msc.org).