Krav til dyrenes opprinnelse og til innkjøp av dyr

Dere skal bruke lokalt oppdrettede arter, og oppdrettet skal ta sikte på å frambringe stammer som er bedre tilpasset oppdrettsvilkårene og som har god helse og utnytter fôrressursene godt.

Publisert

Underlagsdokumenter for opprinnelse og behandling skal stilles til rådighet for Debio.

Dere skal velge arter som kan oppdrettes uten å forårsake vesentlig skade på ville bestander.

Disse målene samsvarer med målene i Forskrift om akvakulturdriftsforskriften §5, som har denne formuleringen: "Det er forbudt å drive akvakultur med arter som ikke forekommer naturlig i området."

I avlsarbeidet skal det legges vekt på å få frem frisk og robust fisk. Det skal legges vekt på domestisering av fisken. Ingen fisk skal holdes i oppdrett med mindre fiskens genotype eller fenotype tilsier at det er mulig å opprettholde god velferd og helse. (akvakulturdriftsforskriften § 51.)

Oppfylling av kravene i denne forskriften er derfor dekkende for kravene i Økologiforskriften.

I økodatabasen finner dere tilgjengelige økologiske akvakulturdyr

Det skal kun benyttes økologisk materiale for oppdrett av økologiske akvakulturdyr. Dere må sjekke tilgjengeligheten på økologiske akvakulturdyr i økodatabasen,(okoakvakultur.no) Databasen gir oversikt over hvilke arter av fisk eller skjell som det er tilgjengelig økologisk materiale av, og hvor dette kan bestilles.

Ikke-økologiske akvakulturdyrs opprinnelse og håndtering av disse

Settefisk skal være produsert fra økologisk rogn. Det er i Norge tilgjengelig rogn av laks som oppfyller kravene. Dersom det skal produseres andre arter vil disse måtte starte med inntak av ikke-økologisk stamfisk som etter karenstid på 3 måneder vil gi økologisk rogn på tilsvarende måte som for laks.

Karenstid er derfor bare relevant dersom det er tatt inn ikke-økologiske akvakulturdyr på grunn av katastrofer og særlige hendelser.

Målet er at det gjøres egen avl og utvalg av økologiske dyr

Økologisk akvakultur skal bygge på oppdrett av unge stamfisker fra økologiske gytebestander og økologiske driftsenheter. Når dette ikke er tilgjengelige, kan dyr som ikke er produsert økologisk innføres på et anlegg på bestemte vilkår.

Dersom det ikke er mulig å skaffe økologiske akvakulturdyr, kan det for avlsformål eller for å forbedre genmaterialet innføres viltfangede eller ikke-økologiske dyr til en driftsenhet. Slike dyr skal holdes under økologisk forvaltning i minst tre måneder før de kan brukes til avl.

Økologisk laks

Det er i dag ikke egen avl på økologisk laks. Det vil derfor si at det ikke er mulig å få tak i slike dyr, og derfor er det vanlig at ikke-økologisk stamfisk tas inn i anlegget og strykes etter 3 måneder for å gi økologisk rogn. Produksjonsreglene for denne perioden frem til matfisk er ikke bestemt i detaljer ennå, men generelle regler for økologisk produksjon må følges. Det er derfor for eksempel et forbud mot bruk av hormoner i denne perioden.

Ved katastrofer og andre særlige hendelser

Dersom det oppstår høy dødelighet hos akvakulturdyrene på grunn av for eksempel ekstremt vær, dyresykdommer, miljøhendelse, en naturkatastrofe eller en annen katastrofal hendelse som driftsansvarlig ikke er skyld i, er det mulig å søke om tillatelse til å sette ut ikke-økologiske akvakulturdyr. For at slike tillatelser skal bli innvilget, må hendelsen kvalifiseres som en katastrofesituasjon. Når ikke-økologiske dyr er satt inn i driften, må minst de to siste tredelene av produksjonssyklusen være økologisk forvaltet før produktet kan omsettes som økologisk.

 

 

Regelverk

Forordning (EU) 2018/848

Se forordning (EU) 2018/848 (PDF, lovdata.no) vedlegg II, del III punkt 3.1.2.1. d)

 

 

Forordning (EU) 2021/2146