Sykdomsforebygging og veterinærbehandling

Det er sentralt i økologisk produksjon å forebygge mot sykdom. Det er derfor viktig med god oppdretts- og forvaltningspraksis.

Publisert

Prinsipper for valg av behandlingsmetode

Hvis dyra likevel blir syke, skal dere velge en behandlingsmetode som tar hensyn til dyrevelferden. Valg av behandlingsmetode skal skje i samråd med veterinær.

Ved bruk av veterinære legemidler skal følgende prinsipper overholdes:

  • Sykdom skal behandles umiddelbart for å unngå at dyrene lider. Kjemisk framstilte allopatiske veterinærpreparater, herunder antibiotika, kan brukes hvis nødvendig for effektiv terapeutisk virkning for fisken og den tilstanden behandlingen er beregnet på. Fytoterapeutiske, homøopatiske eller andre produkter skal hvis hensiktsmessig brukes i følgende prioriterte rekkefølge:
    • stoffer fra planter, dyr eller mineraler i en homøopatisk fortynning
    • planter og planteekstrakter som ikke har bedøvende virkning
    • stoffer som sporstoffer, metaller, naturlige stoffer som stimulerer immunforsvaret eller godkjente probiotika
  • Bruk av immunologiske veterinærpreparater er tillatt.
  • Behandlinger for å verne menneskers helse og dyrehelsen i henhold til Fellesskapets regelverk er tillatt.

Det er tillatt med GMO i veterinærpreparater.

Regler om sykdomsforebygging

Generelt regelverk i Norge til fiskehelse oppfyller kravene som stilles i økologiregelverket.

Fiskehelsedirektivet (artikkel 9) stiller krav til god hygienepraksis i akvakulturvirksomheter og godkjente foredlingsvirksomheter for å hindre innførsel og spredning av sykdommer.

Dyrehelseplanen i samsvar med fiskehelsedirektivet skal inneholde nærmere opplysninger om biosikkerhet og praksis for forebygging av sykdommer. Opplysningene skal inneholde en skriftlig avtale om helserådgivning som står i forhold til produksjonsenheten, med en kvalifisert helsetjeneste for akvakulturdyr som skal besøke oppdrettsanlegget minst en gang per år og minst en gang annethvert når det gjelder muslinger.

Helsekontroll er regulert i akvakulturdriftsforskriften §§13,14,50,62 og håndheves av Mattilsynet.

Om tilbakeholdelsestiden ved bruk av legemidler

Tilbakeholdelsestiden for økologiske dyr eller produkter ved bruk av legemidler med tilbakeholdelsestid er dobbelt så lang som i ikke-økologisk akvakultur. Dersom tilbakeholdelsestiden er oppgitt til null dager eller "ingen", er tilbakeholdelsestiden 48 timer. Ett unntak fra dette er ved bruk av vaksiner eller veterinære legemidler som kun inneholder vitaminer eller mineraler, hvor en tilbakeholdelsestid på null dager også gjelder for økologisk produksjon.

Dere kan ikke markedsføre behandlede dyr eller produkter fra disse som økologiske før dobbel tilbakeholdelsestid er over. I løpet av ett år kan det tillates maksimalt to behandlinger med legemidler med tilbakeholdelsestid for at dyrene eller produkter fra dyrene skal kunne omsettes som økologiske. Med én behandling menes alle de tiltak som gjøres for å kurere én sykdom eller skade. Dersom et dyr får flere enn to behandlinger i løpet av et år, må dyret gjennom en ny karenstid. Dersom produksjonssyklusen er kortere enn ett år, er imidlertid bare en behandling tillatt.

Vaksinering og behandling pålagt av myndighetene regnes ikke med i antall behandlinger.

Parasittbehandling

Bruk av parasittbehandlinger utover behandlinger pålagt av myndighetene skal være begrenset til to ganger i året eller en gang per år dersom produksjonssyklusen er kortere enn 18 måneder. Det er en begrensing på maksimum fire behandlinger i akvakulturdyrets levetid. Myndighetspålagte behandlinger er imidlertid unntatt denne maksimumsgrensen.

Eksempel på pålagt behandling

Forskrift om lakselus bekjempelse regulerer telling og bekjempelse av lakselus og denne er virksomhetene pålagt å følge. Det vil derfor være bestemmelsene i denne forskriften som vil regulere antall behandlinger mot lakselus som kan tillates.

I henhold til økologiregelverket omhandler begrensningen i antall behandlinger kun medikamentell behandling, og mekanisk behandling må ikke medberegnes antall behandlinger i denne sammenheng.

Økologiske virksomheter skal sikre forebyggende tiltak og bruk av biologiske metoder som rensefisk for å ivareta fiskehelse og velferd, men er pålagt å behandle dyr dersom dette vurderes som nødvendig av veterinær eller fiskehelsetjenesten.

Lakselus

For biologisk kontroll av ektoparasitter skal det fortrinnsvis brukes leppefisk samt ferskvann, saltvann og natriumkloridløsninger.

Forbud mot hormoner

Bruk av hormoner og hormonderivater er forbudt.

Brakklegging

Kravene i økologiregelverket til brakklegging er dekket av krav som stilles i generelt regelverk. Fiskeridirektoratets regionskontor kan i samråd med Statsforvalterens miljøvernavdeling fatte vedtak om brakklegging av lokaliteten er nødvendig på grunn av uakseptabel miljøtilstand. Brakklegging anbefales også for andre produksjonsmetoder som bruker tanker, fiskedammer og bur. Under brakklegging skal merder og andre strukturer som brukes til produksjon av akvakulturdyr tømmes, desinfiseres og holdes tomme før de tas i bruk igjen.

Generelt regelverk tar for seg krav om brakklegging i akvakulturdriftsforskriften §§ 36 og 40. Kravene i denne forskriften er dekkende for økologisk produksjon.

Rengjøring

Dersom det er nødvendig skal rester av fiskefôr, ekskrementer og døde dyr fjernes umiddelbart. Dette for å unngå risiko for betydelig miljøskade med hensyn til vannets kvalitet, redusere risikoen for sykdom til et minimum og unngå at insekter og gnagere tiltrekkes.

Ultrafiolett lys og ozon kan brukes bare i klekkerier og yngelanlegg.

Vaske- og desinfeksjonsmidler

Inneslutningssystemer, utstyr og redskaper skal rengjøres og desinfiseres på hensiktsmessig måte. Bare produktene oppført i forordning 2018/848, vedlegg IV kan brukes (se vedlegg 2). Desinfisering- og rengjøringsprodukter listet i vedlegg VII i forordning (EF) 889/2008 kan benyttes frem til og med 31.12.2023.

Det er en forutsetning for bruk av midlene i vedlegg VII at de samtidig er tillatt å bruke i henhold til generelt regelverk. Det er derfor nødvendig å se på følgende liste i sammenheng med vedlegg VII: Godkjente desinfeksjonsmiddel for akvakultur.

Dokumentasjon og merking

All bruk av terapeutiske midler/legemidler skal føres i en journal. Dyr (gruppe) som er blitt behandlet, skal identifiseres tydelig. Denne dokumentasjonen vil bli gjennomgått av Debio ved den årlige revisjonen.

 

Regelverk

Forordning (EU) 2018/848

Se forordning (EU) 2018/848 (PDF, lovdata.no) artikkel 5 f) iii) og vedlegg II, del III, punktene 3.1.4.1 og 3.1.4.2