Vedlegg 1: Fôrmidler og tilsetningsstoffer i fôrvarer

Produkter og stoffer som er godkjent for bruk som fôr eller i fôrproduksjon

Publisert

Del A

Godkjente ikke-økologiske fôrmidler av vegetabilsk opprinnelse, algeopprinnelse, animalsk opprinnelse eller opprinnelse i gjær eller fôrmidler av mikrobiell eller mineralsk opprinnelse som nevnt i artikkel 24 nr. 1 bokstav c) i forordning (EU) 2018/848

1) Fôrmidler av mineralsk opprinnelse

Navn

Særlige vilkår og begrensninger

Kalsiumkarbonat

 

Kalkholdige skall av marine skjell

 

Maerl

 

Lithothamnium

 

Kalsiumglukonat

 

Magnesiumoksid

 

Vannfritt magnesiumsulfat

 

Magnesiumklorid

 

Magnesiumkarbonat

 

Dikalsiumfosfat

 

Monokalsiumfosfat

 

Kalsiummagnesiumfosfat

 

Magnesiumfosfat

 

Mononatriumfosfat

 

Kalsiumnatriumfosfat

 

Monoammoniumfosfat (ammoniumdihydrogenortofosfat)

Bare til akvakultur

Natriumklorid

 

Natriumhydrogenkarbonat

 

Natriumkarbonat

 

Natriumsulfat

 

Kaliumklorid 

(1) I samsvar med kommisjonsforordning (EU) nr. 68/2013 av 16. januar 2013 om katalogen over fôrmidler (EUT L 29 av 30.1.2013, s. 1)

2) Andre fôrmidler

Navn

Særlige vilkår og begrensninger

Mel, olje og andre fôrmidler av fisk eller andre akvatiske dyr

Forutsatt at de kommer fra fiskerier som er sertifisert som bærekraftige i henhold til en ordning anerkjent av Mattilsynet

Forutsatt at de er produsert eller bearbeidet uten kjemiske løsemidler

Det er bare tillatt å bruke dem til dyr som ikke er planteetere

Bruk av hydrolysat fra fiskeprotein er bare tillatt til unge husdyr som ikke er planteetere

Mel, olje og andre fôrmidler av fisk, bløtdyr eller krepsdyr

Til kjøttetende akvakulturdyr

Fra fiskerier som er sertifisert som bærekraftige i henhold til en ordning anerkjent av Mattilsynet i samsvar med del III nr.

3.1.3.1 bokstav c) i vedlegg II til forordning (EU) 2018/848

Fra slakteavfall fra fisk, krepsdyr eller bløtdyr som allerede er fanget for konsum i samsvar med del III nr. 3.1.3.3 bokstav c) i vedlegg II til forordning (EU) 2018/848, eller fra hele fisk, krepsdyr eller bløtdyr som er fanget og ikke brukes til konsum, i samsvar med del III nr. 3.1.3.3 bokstav d) i vedlegg II til forordning (EU) 2018/848

Fiskemel og fiskeolje

I tilvekstfasen til fisk i innlandsvann, reker av Penaeidae- familien, ferskvannsreker og tropiske ferskvannsfisker

Fra fiskerier som er sertifisert som bærekraftige i henhold til en ordning anerkjent av Mattilsynet i samsvar med del III nr.

3.1.3.1 bokstav c) i vedlegg II til forordning (EU) 2018/848 Bare dersom det ikke finnes tilstrekkelige mengder naturlig fôr i dammer og innsjøer, høyst 25 % fiskemel og 10 % fiskeolje i fôrrasjonen til reker av Penaeidae-familien og ferskvannsreker (Macrobrachium spp.) og høyst 10 % fiskemel eller fiskeolje i fôrrasjonen til haimalle (Pangasius spp.), i samsvar med del III nr. 3.1.3.4 bokstav c) i) og ii) i vedlegg II til forordning (EU) 2018/848

Gjær

Gjær fra Saccharomyces cerevisiae eller Saccharomyces carlsbergensis som er inaktivert, slik at det ikke forekommer levende mikroorganismer

Når det ikke er tilgjengelig fra økologisk produksjon

Gjærprodukter

Gjæringsprodukt fra Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergensis som er inaktivert, slik at det ikke forekommer levende mikroorganismer, og som inneholder gjærdeler

Når det ikke er tilgjengelig fra økologisk produksjon

Kolesterol

Produkt fra ullfett (lanolin) oppnådd ved forsåpning, separering og krystallisering, fra skalldyr eller andre kilder

For å dekke de kvantitative ernæringsmessige behovene hos reker av Penaeidae-familien og ferskvannsreker

(Macrobrachium spp.) i tilvekststadiet og i tidligere livsstadier i yngelanlegg og klekkerier

Når det ikke er tilgjengelig fra økologisk produksjon

Urter

I samsvar med artikkel 24 nr. 3 bokstav e) iv) i forordning (EU) 2018/848, nærmere bestemt:

  • Når det ikke er tilgjengelig i økologisk form
  • Produsert/bearbeidet uten kjemiske løsemidler
  • Høyst 1 % i fôrrasjonen

Melasse

I samsvar med artikkel 24 nr. 3 bokstav e) iv) i forordning (EU) 2018/848, nærmere bestemt:

  • Når det ikke er tilgjengelig i økologisk form
  • Produsert/bearbeidet uten kjemiske løsemidler
  • Høyst 1 % i fôrrasjonen

Planteplankton og dyreplankton

Bare ved oppdrett av larver fra økologisk yngel

Spesifikke proteinforbindelser

I samsvar med nr. 1.9.3.1 bokstav c) og 1.9.4.2 bokstav c) i forordning (EU) 2018/848, nærmere bestemt:

  • Til og med 31. desember 2026
  • Når det ikke er tilgjengelig i økologisk form
  • Produsert/bearbeidet uten kjemiske løsemidler
  • Til fôring av smågriser på opptil 35 kg eller ungt fjørfe
  • Høyst 5 % av tørrstoffet i fôr av landbruksopprinnelse per 12-månedersperiode

Krydder

I samsvar med artikkel 24 nr. 3 bokstav e) iv) i forordning (EU) 2018/848, nærmere bestemt:

  • Når det ikke er tilgjengelig i økologisk form
  • Produsert/bearbeidet uten kjemiske løsemidler
  • Høyst 1 % i fôrrasjonen

(1) I samsvar med forordning (EU) nr. 68/2013

Del B

Godkjente fôrtilsetninger og tekniske hjelpestoffer som brukes i fôr, som nevnt i artikkel 24 nr. 1 bokstav d) i forordning (EU) 2018/848)

Fôrtilsetninger oppført i denne delen må være godkjent i samsvar med forordning (EF) nr. 1831/2003.

De særlige vilkårene fastsatt her skal anvendes i tillegg til vilkårene i de godkjenningene som er gitt i henhold til forordning (EF) nr. 1831/2003.

1) Teknologiske tilsetningstoffer

a) Konserveringsmidler

ID-nummer eller funksjonsgrup pe

 

Navn

 

Særlige vilkår og begrensninger

E 200

Sorbinsyre

 

E 236

Maursyre

 

E 237

Natriumformiat

 

E 260

Eddiksyre

 

E 270

Melkesyre

 

E 280

Propionsyre

 

E 330

Sitronsyre

 

b) Antioksidanter

Navn

Særlige vilkår og begrensninger

Tokoferolekstrakter fra vegetabilske oljer

 

Tokoferolrike ekstrakter fra vegetabilske oljer (deltarike)

 

c) Emulgatorer, stabilisatorer, fortykningsmidler og geleringsmidler

Navn

Særlige vilkår og begrensninger

Lecitiner

Bare fra økologisk råstoff

Bare til bruk som fôr til akvakulturdyr

​​​​​​​d) Bindemidler og antiklumpemidler

ID-nummer eller funksjonsgru ppe

 

Navn

 

Særlige vilkår og begrensninger

E 412

Guarkjernemel

 

E 535

Natriumferrocyanid

Høyeste tillatte innhold: 20 mg/kg NaCl beregnet som ferrocyanidanion

E 551b

Kolloidal silisiumoksid

 

E 551c

Kiselgur (diatoméjord, renset)

 

1m558i

Bentonitt

 

E 559

Kaolinleire, asbestfri

 

E 560

Naturlige blandinger av steatitt og kloritt

 

E 561

Vermikulitt

 

E 562

Sepiolitt

 

E 566

Natrolitt-fonolitt

 

1g568

Klinoptilolitt  av sedimentær opprinnelse

 

E 599

Perlitt

 

​​​​​​​e) Tilsetningsstoffer i ensilasje

Navn

Særlige vilkår og begrensninger

Enzymer, mikroorganismer

Bare godkjent for å sikre tilstrekkelig gjæring

Maursyre

 

Natriumformiat

 

Propionsyre

 

Natriumpropionat

 

2) Sensoriske tilsetningsstoffer

Navn

Særlige vilkår og begrensninger

Astaxantin

Bare fra økologiske kilder, f.eks. fra skall fra økologiske krepsdyr

Bare i fôrrasjonen til laks og ørret innenfor grensene for deres fysiologiske behov

Dersom det ikke finnes astaxantin fra økologiske kilder, kan det brukes astaxantin fra naturlige kilder, f.eks. fra astaxantinrik Phaffia rhodozyma

Aromastoffer

Bare ekstrakter fra landbruksprodukter, herunder kastanjeekstrakt (Castanea sativa Mill.)

3) Ernæringsmessige tilsetningsstoffer

a) Vitaminer, provitaminer og kjemisk veldefinerte stoffer med tilsvarende virkning

Navn

Særlige vilkår og begrensninger

Vitaminer og provitaminer

Fra landbruksprodukter

Dersom de ikke er tilgjengelige fra landbruksprodukter:

  • Bare syntetiske vitaminer som er identiske med vitaminer fra landbruksprodukter, kan brukes til enmagede dyr og akvakulturdyr
  • Bare syntetiske A-, D- og E-vitaminer som er identiske med vitaminer fra landbruksprodukter, kan brukes til drøvtyggere. Bruken skal være forhåndsgodkjent av medlemsstaten basert på en vurdering av de økologiske drøvtyggernes mulighet til å få i seg de nødvendige mengdene av disse vitaminene gjennom fôrrasjonen

Betain, vannfritt

Bare til enmagede dyr

Fra  økologisk  produksjon. Dersom dette ikke er tilgjengelig, av naturlig opprinnelse

​​​​​​​b) Forbindelser av mikronæringsstoffer

Navn

Særlige vilkår og begrensninger

Jern(II)karbonat (jernspat)

 

Jern(II)sulfatmonohydrat

 

Jern(II)sulfatheptahydrat

 

Kaliumjodid

 

Kalsiumjodat, vannfritt

 

Overtrukket granulert kalsiumjodat, vannfritt

 

Kobolt(II)acetattetrahydrat

 

Kobolt(II)karbonat

 

Kobolt(II)karbonathydroksid(2:3)monohydrat

 

Overtrukket granulert kobolt(II)karbonat

 

Kobolt(II)sulfatheptahydrat

 

Kobber(II)karbonatdihydroksymonohydrat

 

Kobber(II)oksid

 

Kobber(II)sulfatpentahydrat

 

Dikobberkloridtrihydroksid

 

Mangan(II)oksid

 

Mangan(II)sulfat, monohydrat

 

Sinkoksid

 

Sinksulfatheptahydrat

 

Sinksulfatmonohydrat

 

Sinkkloridhydroksidmonohydrat

 

Natriummolybdatdihydrat

 

Natriumselenitt

 

Overtrukket granulert natriumselenitt Natriumselenat

 

Selenberiket gjær, Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3060, inaktivert

 

Selenberiket gjær Saccharomyces cerevisiae NCYC R397, inaktivert

 

Selenberiket gjær, Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3399, inaktivert

 

Selenberiket gjær Saccharomyces cerevisiae NCYC R646, inaktivert

 

Selenberiket gjær Saccharomyces cerevisiae NCYC R645, inaktivert

 

​​​​​​​c) Aminosyrer, deres salter og analoger

Navn

Særlige vilkår og begrensninger

L-histidinmonohydroklorid monohydrat

Produsert ved gjæring

Kan brukes i fôrrasjonen til laksefisk når fôrkildene oppført i del II nr. 3.1.3.3 i vedlegg II til forordning (EU) 2018/848 ikke gir nok histidin til å dekke fiskens ernæringsmessige behov

 

4) Avlstekniske tilsetningsstoffer

Navn

Særlige vilkår og begrensninger

Enzymer og mikroorganismer