Vedlegg 1: Fôrmidler og tilsetningsstoffer i fôrvarer
Produkter og stoffer som er godkjent for bruk som fôr eller i fôrproduksjon
Del A
Godkjente ikke-økologiske fôrmidler av vegetabilsk opprinnelse, algeopprinnelse, animalsk opprinnelse eller opprinnelse i gjær eller fôrmidler av mikrobiell eller mineralsk opprinnelse som nevnt i artikkel 24 nr. 1 bokstav c) i forordning (EU) 2018/848
1) Fôrmidler av mineralsk opprinnelse
Navn | Særlige vilkår og begrensninger |
---|---|
Kalsiumkarbonat |
|
Kalkholdige skall av marine skjell |
|
Maerl |
|
Lithothamnium |
|
Kalsiumglukonat |
|
Magnesiumoksid |
|
Vannfritt magnesiumsulfat |
|
Magnesiumklorid |
|
Magnesiumkarbonat |
|
Dikalsiumfosfat |
|
Monokalsiumfosfat |
|
Kalsiummagnesiumfosfat |
|
Magnesiumfosfat |
|
Mononatriumfosfat |
|
Kalsiumnatriumfosfat |
|
Monoammoniumfosfat (ammoniumdihydrogenortofosfat) | Bare til akvakultur |
Natriumklorid |
|
Natriumhydrogenkarbonat |
|
Natriumkarbonat |
|
Natriumsulfat |
|
Kaliumklorid |
(1) I samsvar med kommisjonsforordning (EU) nr. 68/2013 av 16. januar 2013 om katalogen over fôrmidler (EUT L 29 av 30.1.2013, s. 1)
2) Andre fôrmidler
Navn | Særlige vilkår og begrensninger |
---|---|
Mel, olje og andre fôrmidler av fisk eller andre akvatiske dyr | Forutsatt at de kommer fra fiskerier som er sertifisert som bærekraftige i henhold til en ordning anerkjent av Mattilsynet Forutsatt at de er produsert eller bearbeidet uten kjemiske løsemidler Det er bare tillatt å bruke dem til dyr som ikke er planteetere Bruk av hydrolysat fra fiskeprotein er bare tillatt til unge husdyr som ikke er planteetere |
Mel, olje og andre fôrmidler av fisk, bløtdyr eller krepsdyr | Til kjøttetende akvakulturdyr Fra fiskerier som er sertifisert som bærekraftige i henhold til en ordning anerkjent av Mattilsynet i samsvar med del III nr. 3.1.3.1 bokstav c) i vedlegg II til forordning (EU) 2018/848 Fra slakteavfall fra fisk, krepsdyr eller bløtdyr som allerede er fanget for konsum i samsvar med del III nr. 3.1.3.3 bokstav c) i vedlegg II til forordning (EU) 2018/848, eller fra hele fisk, krepsdyr eller bløtdyr som er fanget og ikke brukes til konsum, i samsvar med del III nr. 3.1.3.3 bokstav d) i vedlegg II til forordning (EU) 2018/848 |
Fiskemel og fiskeolje | I tilvekstfasen til fisk i innlandsvann, reker av Penaeidae- familien, ferskvannsreker og tropiske ferskvannsfisker Fra fiskerier som er sertifisert som bærekraftige i henhold til en ordning anerkjent av Mattilsynet i samsvar med del III nr. 3.1.3.1 bokstav c) i vedlegg II til forordning (EU) 2018/848 Bare dersom det ikke finnes tilstrekkelige mengder naturlig fôr i dammer og innsjøer, høyst 25 % fiskemel og 10 % fiskeolje i fôrrasjonen til reker av Penaeidae-familien og ferskvannsreker (Macrobrachium spp.) og høyst 10 % fiskemel eller fiskeolje i fôrrasjonen til haimalle (Pangasius spp.), i samsvar med del III nr. 3.1.3.4 bokstav c) i) og ii) i vedlegg II til forordning (EU) 2018/848 |
Gjær | Gjær fra Saccharomyces cerevisiae eller Saccharomyces carlsbergensis som er inaktivert, slik at det ikke forekommer levende mikroorganismer Når det ikke er tilgjengelig fra økologisk produksjon |
Gjærprodukter | Gjæringsprodukt fra Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergensis som er inaktivert, slik at det ikke forekommer levende mikroorganismer, og som inneholder gjærdeler Når det ikke er tilgjengelig fra økologisk produksjon |
Kolesterol | Produkt fra ullfett (lanolin) oppnådd ved forsåpning, separering og krystallisering, fra skalldyr eller andre kilder For å dekke de kvantitative ernæringsmessige behovene hos reker av Penaeidae-familien og ferskvannsreker (Macrobrachium spp.) i tilvekststadiet og i tidligere livsstadier i yngelanlegg og klekkerier Når det ikke er tilgjengelig fra økologisk produksjon |
Urter | I samsvar med artikkel 24 nr. 3 bokstav e) iv) i forordning (EU) 2018/848, nærmere bestemt:
|
Melasse | I samsvar med artikkel 24 nr. 3 bokstav e) iv) i forordning (EU) 2018/848, nærmere bestemt:
|
Planteplankton og dyreplankton | Bare ved oppdrett av larver fra økologisk yngel |
Spesifikke proteinforbindelser | I samsvar med nr. 1.9.3.1 bokstav c) og 1.9.4.2 bokstav c) i forordning (EU) 2018/848, nærmere bestemt:
|
Krydder | I samsvar med artikkel 24 nr. 3 bokstav e) iv) i forordning (EU) 2018/848, nærmere bestemt:
|
(1) I samsvar med forordning (EU) nr. 68/2013
Del B
Godkjente fôrtilsetninger og tekniske hjelpestoffer som brukes i fôr, som nevnt i artikkel 24 nr. 1 bokstav d) i forordning (EU) 2018/848)
Fôrtilsetninger oppført i denne delen må være godkjent i samsvar med forordning (EF) nr. 1831/2003.
De særlige vilkårene fastsatt her skal anvendes i tillegg til vilkårene i de godkjenningene som er gitt i henhold til forordning (EF) nr. 1831/2003.
1) Teknologiske tilsetningstoffer
a) Konserveringsmidler
ID-nummer eller funksjonsgrup pe |
Navn |
Særlige vilkår og begrensninger |
---|---|---|
E 200 | Sorbinsyre |
|
E 236 | Maursyre |
|
E 237 | Natriumformiat |
|
E 260 | Eddiksyre |
|
E 270 | Melkesyre |
|
E 280 | Propionsyre |
|
E 330 | Sitronsyre |
|
b) Antioksidanter
Navn | Særlige vilkår og begrensninger |
---|---|
Tokoferolekstrakter fra vegetabilske oljer |
|
Tokoferolrike ekstrakter fra vegetabilske oljer (deltarike) |
|
c) Emulgatorer, stabilisatorer, fortykningsmidler og geleringsmidler
Navn | Særlige vilkår og begrensninger |
---|---|
Lecitiner | Bare fra økologisk råstoff Bare til bruk som fôr til akvakulturdyr |
d) Bindemidler og antiklumpemidler
ID-nummer eller funksjonsgru ppe |
Navn |
Særlige vilkår og begrensninger |
---|---|---|
E 412 | Guarkjernemel |
|
E 535 | Natriumferrocyanid | Høyeste tillatte innhold: 20 mg/kg NaCl beregnet som ferrocyanidanion |
E 551b | Kolloidal silisiumoksid |
|
E 551c | Kiselgur (diatoméjord, renset) |
|
1m558i | Bentonitt |
|
E 559 | Kaolinleire, asbestfri |
|
E 560 | Naturlige blandinger av steatitt og kloritt |
|
E 561 | Vermikulitt |
|
E 562 | Sepiolitt |
|
E 566 | Natrolitt-fonolitt |
|
1g568 | Klinoptilolitt av sedimentær opprinnelse |
|
E 599 | Perlitt |
|
e) Tilsetningsstoffer i ensilasje
Navn | Særlige vilkår og begrensninger |
---|---|
Enzymer, mikroorganismer | Bare godkjent for å sikre tilstrekkelig gjæring |
Maursyre |
|
Natriumformiat |
|
Propionsyre |
|
Natriumpropionat |
|
2) Sensoriske tilsetningsstoffer
Navn | Særlige vilkår og begrensninger |
---|---|
Astaxantin | Bare fra økologiske kilder, f.eks. fra skall fra økologiske krepsdyr Bare i fôrrasjonen til laks og ørret innenfor grensene for deres fysiologiske behov Dersom det ikke finnes astaxantin fra økologiske kilder, kan det brukes astaxantin fra naturlige kilder, f.eks. fra astaxantinrik Phaffia rhodozyma |
Aromastoffer | Bare ekstrakter fra landbruksprodukter, herunder kastanjeekstrakt (Castanea sativa Mill.) |
3) Ernæringsmessige tilsetningsstoffer
a) Vitaminer, provitaminer og kjemisk veldefinerte stoffer med tilsvarende virkning
Navn | Særlige vilkår og begrensninger |
---|---|
Vitaminer og provitaminer | Fra landbruksprodukter Dersom de ikke er tilgjengelige fra landbruksprodukter:
|
Betain, vannfritt | Bare til enmagede dyr Fra økologisk produksjon. Dersom dette ikke er tilgjengelig, av naturlig opprinnelse |
b) Forbindelser av mikronæringsstoffer
Navn | Særlige vilkår og begrensninger |
---|---|
Jern(II)karbonat (jernspat) |
|
Jern(II)sulfatmonohydrat |
|
Jern(II)sulfatheptahydrat |
|
Kaliumjodid |
|
Kalsiumjodat, vannfritt |
|
Overtrukket granulert kalsiumjodat, vannfritt |
|
Kobolt(II)acetattetrahydrat |
|
Kobolt(II)karbonat |
|
Kobolt(II)karbonathydroksid(2:3)monohydrat |
|
Overtrukket granulert kobolt(II)karbonat |
|
Kobolt(II)sulfatheptahydrat |
|
Kobber(II)karbonatdihydroksymonohydrat |
|
Kobber(II)oksid |
|
Kobber(II)sulfatpentahydrat |
|
Dikobberkloridtrihydroksid |
|
Mangan(II)oksid |
|
Mangan(II)sulfat, monohydrat |
|
Sinkoksid |
|
Sinksulfatheptahydrat |
|
Sinksulfatmonohydrat |
|
Sinkkloridhydroksidmonohydrat |
|
Natriummolybdatdihydrat |
|
Natriumselenitt |
|
Overtrukket granulert natriumselenitt Natriumselenat |
|
Selenberiket gjær, Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3060, inaktivert |
|
Selenberiket gjær Saccharomyces cerevisiae NCYC R397, inaktivert |
|
Selenberiket gjær, Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3399, inaktivert |
|
Selenberiket gjær Saccharomyces cerevisiae NCYC R646, inaktivert |
|
Selenberiket gjær Saccharomyces cerevisiae NCYC R645, inaktivert |
|
c) Aminosyrer, deres salter og analoger
Navn | Særlige vilkår og begrensninger |
---|---|
L-histidinmonohydroklorid monohydrat | Produsert ved gjæring Kan brukes i fôrrasjonen til laksefisk når fôrkildene oppført i del II nr. 3.1.3.3 i vedlegg II til forordning (EU) 2018/848 ikke gir nok histidin til å dekke fiskens ernæringsmessige behov |
4) Avlstekniske tilsetningsstoffer
Navn | Særlige vilkår og begrensninger |
---|---|
Enzymer og mikroorganismer |
|