Nye regler for salmonellakontroll av fôrvarer trådte i kraft 30. april 2025
Regelverket for salmonellakontroll av fôrvarer til landdyr er oppdatert og forenklet. Målet er å få en mer enhetlig forståelse av reglene, samtidig som vi ivaretar fôrtrygghet og grunnlag for salmonellagarantien som Norge har for visse typer kjøtt og egg.
De nasjonale bestemmelsene om salmonellakontroll forbyr fôring med salmonellainfisert fôr til matproduserende landdyr. Den viktigste forutsetningen for å ivareta dette kravet er påbudet om varmebehandling av fôrblandinger til slike dyr.
I tillegg er det krav til fôrvirksomhetenes internkontrollsystem, kontroll med innførsel av fôrvarer, og kontroll med salmonella i miljøet ved lagring og produksjon av fôrvarer for å minimalisere smittepresset.
Ved påvisning av salmonella har fôrvirksomheter en plikt til å varsle funnet til Mattilsynet, og samtidig iverksette nødvendige tiltak for å desimere forekomsten av salmonella.
Disse sentrale kravene er videreført i nytt regelverk, men det er forenklinger og klargjøringer i reglene og enkelte nye kontrolltiltak.
Nytt unntak for varmebehandling av pollenerstatning til bier og substrat til insekter
Regelverket er endret og tilpasset slik at kravet om varmebehandling i §12 ikke lenger gjelder for omsetning av substrat til insekter eller pollenerstatning til bier. Vi vurderer at det er unødvendig ressurskrevende med krav om å hygienisere substrat til insekter,
siden insektene uansett blir hygienisert før tildeling som fôrvare til matproduserende dyr. For pollenerstatning til bier viser det seg at et hygieniseringskrav ødelegger strukturen på fôrvaren og gjør den uegnet til bruk.
Forbudet mot omsetning og bruk av fôrblandinger som inneholder salmonella og kravet til virksomheter om å forebygge mot introduksjon av salmonellabakterier gjelder imidlertid.
Endringer i krav til salmonellakontroll ved innførsel av fôrvarer
- Det er en klargjøring om at kravet til virksomhetenes kontroll for salmonella gjelder for all innførsel av fôrvarer (EØS-land og tredjeland).
- Det er en forenkling av kravet til gjennomføring av prøvetaking, men kravet til uttak av antall prøver er uendret.
- Det er en endring i listen over risikofôrvarer, og det videreføres et krav om at slike fôrvarer ikke kan tas i bruk før varepartiet er analysert og funnet negativt for salmonella.
Proteinfôrvarene fiskemel, insektmel, svinemel og fjørfemel er spesifisert som nye risikofôrvarer for salmonella, siden slike fôrvarer gir gode vekstvilkår for salmonella når forholdene ligger til rette for det.
- Generelt er det innført et nytt krav og tydeliggjøring i regelverket om at fôrvirksomheter har et ansvar for å identifisere ytterlige risikoråvarer i sitt egenkontrollprogram.
Nye krav til kontroll med salmonella i produksjonsmiljø ved lagring og produksjon av fôrvarer til matproduserende landdyr.
Det er nye anbefalte kontrollpunkter for prøvetaking av salmonella i produksjonsmiljø. Det er imidlertid virksomhetenes ansvar å identifisere kontrollpunkter ut fra sannsynligheten for funn av salmonella.
Det er nye regler for virksomhetene om å kontrollere transportkjøretøy for bulkvarer og fôrblandinger for salmonella dersom det er identifisert risiko for forekomst av salmonella.
Analysemetoder og oppfølging av positive funn
Det er nye krav til analysemetode og merking av prøver, og klargjøring av hva som er fôrvirksomhetene og laboratoriene sine forpliktelser.
Se endringsforskriften: Forskrift om endring i forskrift om fôrvarer (lovdata.no).