Kjemiske farer ved import av urter

Publisert
Kjente farerInformasjon om farenRegelverk

Plantevernmiddelrester

(kjemisk fare)

Bruk av plantevernmidler eller miljøforurensninger fra tidligere bruk kan føre til rester av plantevernmidler i vegetabilske råvarer. Restnivåene skal ikke overskride grenseverdier fastsatt i regelverket.

Les mer i punktet «om plantevernmiddelrester»

Grenseverdier i forskrift om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer (lovdata.no) § 1, forordning (EF) 396/2005.

Nikkel

(kjemisk fare, metaller)

Nikkel er et grunnstoff som finnes i jord, og derfor også i mange vegetabiler. Forekomst i vegetabiler kan stamme fra både naturlige og menneskeskapte kilder.

Nikkel kan gi uønsket effekt på lever, nyrer, knokler og reproduksjon. Det kan også gi allergiske reaksjoner.

Det er ikke fastlagt grenseverdier for nikkel, men det vil komme når Regulation (EU) 2024/1987 blir tatt inn i norsk regelverk

Se punkt 3.6.5.2 i vedlegget.

Pyrrolizidinalkaloider

(kjemisk fare, plantetoksin)

Pyrrolizidinalkaloider (PA) er naturlige toksiner som visse ugressarter produserer for å beskytte seg mot skadedyr. Ugressartene som produserer pyrrolizidinalkaloidene vokser hyppigst i tropiske og sub-tropiske strøk. Dersom PA-produserende ugress vokser i åkrene, kan plantedeler fra ugresset følge med ved innhøsting.

En del PAs omdannes i leveren til metabolitter som er skadelige for leveren, og utvikling av kreft kan heller ikke utelukkes ved inntak over tid.

Forurensing med PA i krydderurter fra tropiske og sub-tropiske strøk kan potensielt være et problem

Les mer: Plantegifter (plantetoksiner)

Grenseverdier i kapittel 8.4 i vedlegget til forordning (EU) 1881/2006 i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler.

Undersøk om din leverandør overholder disse.

Regelverk

Forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler