Regelverk ved import av vegetabiler

Importøren må sikre at relevante krav i næringsmiddelregelverket er oppfylt, blant annet at vegetabilene er produsert på en trygg måte.

Publisert

Regelverket stiller krav om at den som dyrker vegetabiler skal ha kontroll med forurensning som kommer fra luft, jord, vann, gjødsel, plantevernmidler, biocider, samt oppbevaring og håndtering.

Det er et krav at råvarer ikke skal være forurenset på en måte som gjør sluttproduktet uegnet til konsum. I denne sammenhengen omfatter forurensing, sykdomsfremkallende mikroorganismer, giftige stoffer, fremmede stoffer og fremmede elementer. Før konsum må eventuelle forurensninger være mulig å fjerne ved hygieniske sorterings-, tilberednings- eller foredlingsmetoder.

Aktuelt regelverk relevant ved import av vegetabiler

TemaRegelverk
Krav til primærprodusenterForskrift om næringsmiddelhygiene § 1, EU-forordning 852/2004 art. 4 pkt. 1, vedlegg I
Krav til sluttproduktForskrift om næringsmiddelhygiene § 1, EU-forordning 852/2004 art. 4 pkt. 2, vedlegg II, kapittel IX
Kjemiske farerForskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler og forskrift om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer
Krav til grensekontrollForskrift om offentlig kontroll – importkontroll av ikke animalske produkter – forordning (EU) 2019/1793
Mikrobiologiske kravForskrift om næringsmiddelhygiene § 2, EU-forordning 2073/2005 artikkel 3, vedlegg I
Krav til godkjenning av spireprodusentForskrift om næringsmiddelhygiene § 1 d, EU-forordning 210/2013
Krav til sertifikat for spirer og frø til spirer sendt fra tredjelandForskrift om offentlig kontroll – utfyllende bestemmelser om krav til import – EU-forordning 2022/2292, artikkel 13 (1)(b) og artikkel 21 (1)(c)
GenmodifiseringGenerell forskrift for produksjon og omsetning mv. av næringsmidler § 16 a
Overordnede kravMatloven og matlovsforskriften

Regelverk

Forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler

Forskrift om offentlig kontroll - importkontroll av ikke animalske produkter