Vurdere vegetabiler ved import – genmodifisering
I Norge er det forbudt å importere og omsette mat og drikke som er genmodifisert eller inneholder genmodifiserte ingredienser, med mindre Mattilsynet har godkjent det. Per i dag er det ingen genmodifiserte matvarer som er godkjent av Mattilsynet.
EU tillater noen genmodifiserte matvarer, men det er likevel ikke tillatt å innføre disse til Norge.
Importører må vurdere om råvarene kan være genmodifiserte, og ha dokumentasjon for fravær av GMO der det er aktuelt. Dette gjelder spesielt mais, soya, raps, ris og papaya fordi det globalt dyrkes en relativt stor andel genmodifiserte varianter av disse planteartene. Andre råvarer kan heller ikke utelukkes. Risikoen henger sammen med råvarens art og opprinnelsesland.
Ris fra Kina har særskilt risiko for å komme fra genmodifiserte planter. Alle forsendelser med opprinnelse i, eller sendt fra Kina, og hvor Norge er første mottaksland, skal være forhåndsmeldt og skal tas inn via en grensekontrollstasjon. Se forskrift om særskilte beskyttelsestiltak ved import av ris og risprodukter fra Kina
Mer informasjon
Regelverk
Generell forskrift for næringsmidler
§ 16a.
-
1. produkter som omfattes av lov 2. april 1993 nr. 38 (genteknologiloven), -
2. produkter som er fremstilt ved hjelp av genmodifiserte organismer, men hvor sluttproduktet ikke inneholder materiale fra det opprinnelige genmodifiserte materiale, herunder genmodifiserte prosesshjelpemidler og næringsmidler som er behandlet med genmodifiserte prosesshjelpemidler.
-
1. tilstedeværelse opp til 0,9% dersom det genmodifiserte materialet er godkjent i EU, eller -
2. tilstedeværelse opp til 0,5% dersom det genmodifiserte materialet har vært risikovurdert og er funnet helsemessig trygt av enten EFSA/EUs vitenskapskomiteer eller den norske Vitenskapskomiteen for Mattrygghet samt at analysemetodikk er offentlig tilgjengelig.
Kilde: Lovdata.no