Frisk frukt, bær og grønnsaker

En del frisk frukt og grønnsaker skal alltid følges av sunnhetssertifikat.

Publisert

Det gjelder friske frukter og grønnsaker av

  • Citrus (sitrusfrukter)
  • Malus (epler)
  • Prunus (f.eks. aprikos, moreller, nektariner og plommer)
  • Pyrus (pærer)
  • Vitis (vindruer)
  • Allium cepa (kepaløk og sjalottløk)
  • uvaskede grønnsaker med jord

En del friske bær skal følges av sunnhetssertifikat dersom det kommer fra land utenfor Europa. Det gjelder friske bær av slekten Vaccinium (for eksempel blåbær, hageblåbær, tranebær, tyttebær) med opprinnelse i ikke-europeiske land.

En del friske frukter og grønnsaker skal følges av sunnhetssertifikat i deler av året, i perioden 16. april til 30. september, se i forskrift om plantehelse, vedlegg 5A. 

Andre friske frukter og grønnsaker som ikke er nevnt her, kan importeres uten at de følges av sunnhetssertifikat. Merk at det kan være krav i andre regelverk, som for eksempel næringsmiddelregelverket (se kapittelet "Flere forskrifter kan gjelde").

Regelverk