1.1 1.1 Produktet og emballasjen skal merkes med følgende opplysninger
1.1.1 1.1.1 Navn og adresse til ansvarlig person
Du må oppgi en fysisk adresse (postadresse) til ansvarlig person. En nettadresse er ikke tilstrekkelig.
Disse opplysningene kan forkortes så lenge det er mulig å identifisere person og adresse.
Dersom flere adresser er oppgitt, skal adressen der produktinformasjonsdokumentet oppbevares, utheves. Dersom produktet importeres fra et land utenfor EU/EØS, skal opprinnelsesstat oppgis på produktet.
1.1.2 1.1.2 Det nominelle innholdet i produktet angitt med vekt eller volum
Netto mengde innhold på pakketidspunktet skal angis på produktet i vekt eller volum.
Dette gjelder for alle produkter. Det finnes unntak. Se art 19.1 i kosmetikkforskriften. Kravene i dette punktet skal oppgis på norsk eller språk som i stavemåte ligner norsk.
1.1.3 1.1.3 Dato for minste holdbarhet
Alle kosmetiske produkter skal merkes med holdbarhetstid.
Et kosmetisk produkts holdbarhet angir hvor lenge det opprettholder sin funksjon under egnede lagringsforhold
Minste holdbarhetsdato:
Dersom produktet har en holdbarhet under 30 måneder, skal det på produktets emballasje merkes med et timeglass symbol som vist i vedlegg VII nr. 3 i kosmetikkforskriften eller teksten «Best før» etterfulgt av datoen (dd/mm/åååå eller mm/åååå). Dersom det er nødvendig skal dato suppleres med informasjon om vilkår som må være oppfylt for å sikre den angitte holdbarheten.

Holdbarhet ved åpnet emballasje (PAO, Period After Opening):
For produkter med en holdbarhet på mer enn 30 måneder er det ikke krav til minste holdbarhetsdato. I stedet angis på emballasjen hvor lenge produktet er trygt å bruke etter åpning. Dette merkes med et krukkesymbol som vist i vedlegg VII nr. 2 i kosmetikkforskriften etter fulgt av en angivelse av hvor lenge produktet er trygt etter åpning. Dette angis typisk i måneder (M), f.eks. 6M (6 måneder), 12 M (12 måneder).
Alle holdbarhetsopplysninger skal være på norsk eller språk med stavemåte som ligner norsk.

Noen kosmetiske produkter trenger ikke å ha PAO-merking eller holdbarhetsdato. Dette gjelder for eksempel engangsprodukter, og produkter som ikke forringes, som parfymer og aerosoler, da disse forventes å være stabile over tid ved normal bruk.
Regelverk
Forskrift om kosmetikk og kroppspleieprodukter
Kilde: Lovdata.no
1.1.4 1.1.4 Særlige forholdsregler (krav om norsk språk)
Produktet skal merkes med forholdsregler som skal overholdes ved bruk, og minst de som er oppført i vedlegg III-VI.
Det fremgår også fra regelverket at forholdsregler og advarsler som er relevante for yrkesmessig bruk av produktet, skal opplyses om. Opplysningene i dette punktet skal oppgis på norsk.
1.1.5 1.1.5 Partiets produksjonsnummer eller referanse for identifikasjon (batchnummer)
Produktets beholder og emballasje skal være påført et produksjonsnummer eller en referanse for å kunne identifisere produksjonen.
Dette er viktig for sporbarheten dersom det viser seg å være feil med et produkt. Dersom beholderen er for liten i størrelse til at den kan merkes med produksjonsnummer eller referanse for identifikasjon, kan slike opplysninger merkes kun på emballasje.
1.1.6 1.1.6 Produktets funksjon (krav om norsk språk)
Produktets funksjon skal oppgis, med mindre dette fremgår av presentasjonen av produktet.
Når kosmetiske produkter merkes, gjøres tilgjengelig på markedet og annonseres, skal tekst, navn, varemerker, bilder og figurer eller andre tegn ikke brukes til å antyde at produkter har egenskaper eller funksjoner som de ikke har (se arttikkel 20 om produktpåstander under).
Opplysningene i dette punktet skal oppgis på norsk. Noen engelske ord er så «innarbeidet» i norsk språk at det kan stå på engelsk. Eksempler her er shampoo, bodylotion og mascara.
1.1.7 1.1.7 Liste over bestanddeler, INCI-navn (liste i artikkel 33)
Alle kosmetiske produkter skal merkes med en ingredienseliste med oversikt over alle bestanddelene i produktet. Det er tilstrekkelig at disse opplysningene kun angis på emballasje. Foran listen skal det stå «ingredients».
Med «bestanddel» menes ethvert stoff eller stoffblanding som er tilsiktet brukt i produktet under framstillingsprosessen. Følgende betraktes ikke som bestanddeler:
- Urenheter i de råstoffene som er brukt
- Sekundært teknisk materiale som er brukt i stoffblandingen, men som ikke fremkommer i det ferdige produktet
Alle ingredienser skal som hovedregel angis med INCI-navn (International Nomenclature of Cosmetic Ingredisents), som er fastsatt av EU-kommisjonen. Les mer om dette i artikkel 33 i kosmetikkforskriften. Alle kosmetiske produkter i EU/EØS-området skal i all hovedsak merkes etter INCI- systemet, slik at deklarasjonen blir lik i alle EU/EØS-land. Vær oppmerksom på at listen over bestanddeler på produkter som importeres inn i EU/EØS-området fra andre land, muligens må endres, siden ingrediensene kan være angitt med et annet navnesystem enn det europeiske.
INCI-navnene kan du lete opp i EU's database CosIng (europa.eu).
Listen over bestanddeler skal settes opp i synkende rekkefølge etter vekten på bestanddelene på det tidspunktet de tilsettes i produktet. Bestanddeler med konsentrasjon mindre enn 1 %, kan settes opp i vilkårlig rekkefølge etter bestanddeler med høyere konsentrasjon enn 1 %.
Alle bestanddeler som forekommer i nanoform, skal tydelig markeres med nano i parentes etter navnet på nanomaterialet.
Parfyme og aromatiske sammensetninger og deres råstoff skal vises til med begrepene «parfyme» eller «aroma». For noen parfyme- og aromastoffer skal stoffer også angis i ingredienselisten i tillegg til begrepet aroma eller parfyme (se vedlegg 3, kolonne «Andre»).
1.2 1.2 Dersom det av praktiske årsaker ikke er mulig å merke om særlige forholdsregler (1D) og liste over bestanddeler (1G) direkte på produktene, gjelder følgende krav:
Opplysningene skal stå i pakningsvedlegg, på etikett, et bånd eller et merke eller kort vedlagt/vedhengt.
Med mindre det praktisk er umulig, skal det vises til disse opplysningene (1D og 1G) med en forkortelse eller symbolet gjengitt i nr. 1 i vedlegg VII (se symbol under). Særlige forholdsregler (1D) skal merkes på beholder eller emballasje. Liste over bestanddeler (1G) skal merkes på emballasje.
Med praktisk umulig mener Mattilsynet at form og størrelse på emballasjen umuliggjør å få plass til informasjonen. Årsaker av estetisk art («det ser ikke pent ut») eller at informasjon på flere språk tar opp plass, anses ikke som praktisk umulig.
Ansvarlig person er ansvarlig for at disse kravene fylles.
Henvisning til vedlagt informasjon (Symbolet er hentet fra vedlegg VII i kosmetikkforskriften)

1.3 1.3 Merking av såper og andre små produkter
Dersom det av praktiske årsaker ikke er mulig å følge kravene i punkt 2, skal opplysninger om særlige forholdsregler (1D) og liste over bestanddeler (1G) foreligge som et oppslag i umiddelbar nærhet til produktet der det selges.
Dette kan eksempelvis gjelde for badekuler, såper og andre små produkter. Det er distributør sitt ansvar at kravene i dette punktet er oppfylt. Merkingen skal være på norsk.
1.4 1.4 Andre unntak
For kosmetiske produkter som ikke er ferdigpakket, som skal emballeres på utsalgsstedet eller som er ferdigpakket for direktesalg, skal egne norske regler foreligge for angivelser av de opplysninger som er nevnt i punkt 1.
1.5 1.5 Språk
I Norge har vi nasjonale krav når det gjelder hvilket språk merkingen skal være på.
Kosmetiske produkter som selges på det norske markedet, skal merkes på norsk. For noen spesifikke punkter, som produktets nominelle innhold (vekt/volum) og dato for minste holdbarhet, skal merkingen være på norsk eller språk som i stavemåte og betydning ligner norsk.
Merkingen skal være lett leselig og forståelig for forbruker. Før eventuelt bruk av flettetekst ("svensk/dansk/norsk"), må ansvarlig person gjøre en grundig vurdering av om dette kan gjøre teksten lite forståelig og/eller vanskelig å lese.
Regelverk
Forskrift om kosmetikk og kroppspleieprodukter
§ 4. Språk
Kilde: Lovdata.no