Kunngjøringer


Nyheter per side:
Sortering: Dato Alfabetisk

Tilsyn med matkontaktmaterialer 2019

Mattilsynet gjennomførte i 2019 et nasjonalt tilsynsprosjekt, «Tilsyn med matkontaktmaterialer». Målene for prosjektet var blant annet økt kompetanse og bedre regelverksetterlevelse i virksomheter som importerer, samhandler, produ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/matkontaktmaterialer/tilsyn_med_matkontaktmaterialer_2019.40480 Publisert 25.09.2020 | Sist endret 12.10.2022

Overvåkingsprogram for landdyrfôr 2019

I 2019 ble i alt 301 prøver av fôr til landdyr analysert for innhold av tilsetningsstoffer og uønskede stoffer. Mattilsynet innhenter disse dataene som del av arbeidet med å sikre trygt fôr og trygge produkter fra landdyr. Hva und... https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/for/overvaakingsprogram_for_landdyrfor_2019.40173 Publisert 26.08.2020 | Sist endret 26.08.2020

Revidert risikovurdering av D-ribose i kosttilskudd

VKM har publisert en revidert versjon av risikovurderingen av D-ribose i kosttilskudd fra 2016. Hva undersøkte VKM:VKM har revurdert sin sikovurdering av D-ribose i kosttilskudd. Risikovurderingen av D-ribose i kosttilskudd er en... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/spesialmat_og_kosttilskudd/kosttilskudd/revidert_risikovurdering_av_dribose_i_kosttilskudd.40594 Publisert 06.10.2020 | Sist endret 10.08.2021

Mikrobiologisk kontroll av pasteuriserte og upasteuriserte melkeprodukter, 2018

Den mikrobiologiske kvaliteten var generelt god for de 189 melkeprodukter på det norske markedet som Mattilsynet undersøkte i 2018. Likevel ser vi at det er mikrobiologiske utfordringer i tilknytning til upasteuriserte melkeproduk... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/melk_og_meieriprodukter/mikrobiologisk_kontroll_av_pasteuriserte_og_upasteuriserte_melkeprodukter_2018.41066 Publisert 18.11.2020 | Sist endret 18.11.2020

Overvåkingsprogram 2019 - smittemessige konsekvenser av økt grovfôrimport

I tørkesommeren 2018 var det økt innførsel av grovfôr til Norge. Import av grovfôr innebærer en risiko for å få inn uønskede smittestoffer som kan gi sykdom hos dyr og mennesker. Mattilsynet, Veterinærinstituttet og TINE SA har sa... https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/for/overvaakingsprogram_2019__smittemessige_konsekvenser_av_okt_grovforimport.41080 Publisert 17.11.2020 | Sist endret 17.11.2020

Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i kjøttprodukter 2019

Havforskningsinstituttet (HI) har på oppdrag fra Mattilsynet utført næringsstoff- og miljøgiftanalyser av kjøttprodukter. Formålet til prosjektet «Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i kjøttprodukter» er å fremskaffe næring... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/kjott_og_kjottprodukter/analyser_av_naeringsstoffer_og_tungmetaller_i_kjottprodukter_2019.37345 Publisert 15.01.2020 | Sist endret 18.11.2022

Risikovurdering: Import av rogn og gytefisk fra Vänern til Femund- og Trysilvassdraget

Veterinærinstituttet har på oppdrag fra Mattilsynet vurdert risiko (sannsynlighet og konsekvens) for introduksjon av smitte ved import av rogn og gytefisk av Klarälvslaks fra Sverige til Femund- og Trysilvassdraget i Norge. Hva un... https://www.mattilsynet.no/fisk_og_akvakultur/fiskehelse/fiske_og_skjellsykdommer/risikovurdering_import_av_rogn_og_gytefisk_fra_vanern_til_femund_og_trysilvassdraget.39591 Publisert 24.06.2020 | Sist endret 24.06.2020

Kontroll av Salmonella i tørket frukt, tørkede bær og nøtteblandinger 2019

I Mattilsynets kontroll ble det ikke funnet Salmonella i prøver av tørket frukt, tørkede bær og nøtteblandinger tatt ut på det norske markedet. Overvåkingsprogram ble satt i verk i etterkant av et salmonellautbrudd i 2019 der 58 b... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/bakterier_i_mat_og_drikke/kontroll_av_salmonella_i_torket_frukt_torkede_baer_og_notteblandinger_2019.37565 Publisert 07.02.2020 | Sist endret 05.01.2023

Smittestoffer i salat og krydderurter 2017-2019

Salat og krydderurter på det norske markedet har i hovedsak god hygienisk kvalitet, viser Mattilsynets overvåkingsprogram. Prøvene som er analysert utgjør imidlertid en liten andel av den totale mengden salat og krydderurter som o... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/frukt_bar_gronnsaker_og_korn/smittestoffer_i_salat_og_krydderurter_20172019.41358 Publisert 09.12.2020 | Sist endret 05.01.2023

Tilsyn med prøvetakingsplaner på drikkevann i region øst i 2019

Mattilsynets kontroll av 254 vannverk i de tidligere fylkene Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold og Telemark viser at 143 av vannverkene oppfyller kravene for å sikre at de leverer helsemessig trygt drikkevann. Hva er undersøkt:M... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/drikkevann/tilsyn_med_drikkevann/tilsyn_med_provetakingsplaner_paa_drikkevann_i_region_ost_i_2019.37422 Publisert 22.01.2020 | Sist endret 22.01.2020

Tilsyn med genmodifisering i mat, fôr og såvarer 2018

I 2018 ble det avdekket innhold av ulovlig genmodifisert materiale i én av totalt 169 prøver av mat, fôr og såvarer, gjennom Mattilsynets årlige tilsyn med genmodifisering. Resultatene bekrefter at den totale forekomsten av ulovli... https://www.mattilsynet.no/planter_og_dyrking/genmodifisering/tilsyn_med_genmodifisering_i_mat_for_og_saavarer_2018.41287 Publisert 04.12.2020 | Sist endret 04.12.2020

Tilsyn med genmodifisering i mat, fôr og såvarer 2019

I 2019 ble det funnet spor av mulig ulovlig genmodifisert ris i to av totalt 149 prøver av mat, fôr og såvarer, gjennom Mattilsynets årlige tilsyn med genmodifisering. Resultatene bekrefter at den totale forekomsten av ulovlige ge... https://www.mattilsynet.no/planter_og_dyrking/genmodifisering/tilsyn_med_genmodifisering_i_mat_for_og_saavarer_2019.41289 Publisert 04.12.2020 | Sist endret 04.12.2020

Antimikrobiell resistens i avløpsslam og avløpsvann

VKM (Vitenskapskomiteen for mat og miljø) har på oppdrag fra Mattilsynet og Miljødirektoratet gjennomført en risikovurdering av overlevelse av antimikrobiell resistens (AMR) i avløpsrenseanlegg, i effluenten som slippes ut i natur... https://www.mattilsynet.no/planter_og_dyrking/gjodsel_jord_og_dyrkingsmedier/organisk_gjodsel_jordforbedringsmidler_og_dyrkningsmedier/antimikrobiell_resistens_i_avlopsslam_og_avlopsvann.40543 Publisert 01.10.2020 | Sist endret 06.10.2020

Rapport: Tilsyn med grindanlegg og salteplasser i Nordfjella-sonen 2020

I Nordfjella-sonen er salteplasser som var i bruk inntil 2017, inngjerdet med stålgrinder. Salting foregår fra beiteperioden 2020 fra nye typer salteinnretninger som skal hindre søl og avrenning av salt til terrenget. Det er fasts... https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/dyrehelse/dyresykdommer/skrantesjuke__cwd_/rapport_tilsyn_med_grindanlegg_og_salteplasser_i_nordfjellasonen_2020.41369 Publisert 09.12.2020 | Sist endret 11.03.2021

Risikovurdering av Giardia og Cryptosporidium i norsk drikkevann

Vitenskapskomiteen for mat og miljø har supplert en risikovurdering for parasittene Giardia og Cryoptosporidium fra 2009. Rapporten er oppdatert med lettfattelig informasjon, blant annet om hvordan man fjerner parasi... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/drikkevann/drikkevannshensyn/risikovurdering_av_giardia_og_cryptosporidium_i_norsk_drikkevann.39551 Publisert 19.06.2020 | Sist endret 14.07.2020

Årsrapport 2019: Medisinrester i oppdrettsfisk

I 2019 ble 13 725 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer i Overvåkningsprogram for legemidler, ulovlige stoffer og miljøgifter i oppdrettsfisk. Hva undersøkte vi:Oppdrettslaks (90 prosent), regnbueørret, kveite, ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/oppdrettsfisk/aarsrapport_2019_medisinrester_i_oppdrettsfisk.40077 Publisert 18.08.2020 | Sist endret 18.08.2020

Miljøgifter i fisk 2019 - marine oljer

Overvåkningsprogrammet «Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2019» undersøkte ti marine oljer som brukes som kosttilskudd. Analysene viste at ingen av oljene oversteg grenseverdiene i Norge og EU for noen av de uønskede stoffene. Hva ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/miljogifter_i_fisk_2019__marine_oljer.40098 Publisert 19.08.2020 | Sist endret 19.08.2020

Fremmedstoffer i villfisk 2016-2018: rødspette, breiflabb og lyr

Overvåkningsprogrammet «Fremmedstoffer i villfisk med vekt på kystnære farvann» har i over tre år utført en omfattende kartlegging av miljøgifter i rødspette, breiflabb og lyr. Resultatene fra kartleggingen viste at det i fileten ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/fremmedstoffer_i_villfisk_20162018_rodspette_breiflabb_og_lyr.39644 Publisert 26.06.2020 | Sist endret 26.06.2020

Miljøgifter i fisk 2020: Fremmedstoffer i vanlig uer og snabeluer fra norske farvann

Overvåkningsprogrammet «Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2016-2018» har over tre år utført en omfattende kartlegging av miljøgifter i snabeluer og vanlig uer. Fiskeprøvene ble tatt i Norskehavet og Barentshavet. Nivået av fremmeds... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/miljogifter_i_fisk_2020_fremmedstoffer_i_vanlig_uer_og_snabeluer_fra_norske_farvann.38369 Publisert 06.04.2020 | Sist endret 06.05.2020

Overvåking av rester fra antibakterielle midler i slakt av storfe, småfe og svin 2019

Mattilsynet har gjennomført overvåking av rester fra antibakterielle midler i slakt av storfe, småfe og svin. Av 641 gjennomførte nyreprøver, ble det funnet rester i syv prøver. Mattilsynet vurderer at disse overskridelsene ikke u... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/legemiddelrester_i_mat/overvaaking_av_rester_fra_antibakterielle_midler_i_slakt_av_storfe_smaafe_og_svin_2019.39315 Publisert 02.06.2020 | Sist endret 02.06.2020