Kunngjøringer


Nyheter per side:
Sortering: Dato Alfabetisk

Overvåknings og kontrollprogram: Kosttilskudd 2017

Mattilsynet og Tollvesenet fant innhold av narkotika, anabole steroider, svært høyt koffeininnhold og reseptpliktige legemidler da vi analyserte 70 prøver med kosttilskudd kjøpt via utenlandske nettbutikker. Flere av funnene kan v... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/spesialmat_og_kosttilskudd/kosttilskudd/overvaaknings_og_kontrollprogram_kosttilskudd_2017.30523 Publisert 23.04.2018 | Sist endret 07.03.2019

Overvåking av legemiddelrester og noen forurensende stoffer i animalsk mat og landdyr 2016

Rapporten beskriver gjennomføringen og resultatene fra overvåking av legemiddelrester og visse andre forurensninger i landdyr og animalsk mat i 2016. Formålet med overvåkingen har vært å sikre at bruken av veterinære legemidler er... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/overvaaking_av_legemiddelrester_og_noen_forurensende_stoffer_i_animalsk_mat_og_landdyr_2016.29621 Publisert 19.02.2018 | Sist endret 02.06.2020

Overvåking av legemiddelrester og noen forurensende stoffer i animalsk mat og landdyr 2017

Rapporten beskriver gjennomføringen og resultatene fra overvåking av legemiddelrester og visse andre forurensninger i landdyr og animalsk mat i 2017. Formålet med overvåkingen har vært å sikre at bruken av veterinære legemidler er... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/overvaaking_av_legemiddelrester_og_noen_forurensende_stoffer_i_animalsk_mat_og_landdyr_2017.32646 Publisert 23.10.2018 | Sist endret 02.05.2019

Miljøgifter i fisk 2017 - marine oljer

Overvåkningsprogrammet «Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2017» undersøkte ti marine oljer. Resultatene viser store variasjoner i nivå av uønskede stoffer, men ingen av oljene hadde nivåer som var over Norge og EUs grenseverdi. Hva... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/miljogifter_i_fisk_2017__marine_oljer.32162 Publisert 04.09.2018 | Sist endret 04.09.2018

Villsvinpopulasjonen i Norge – konsekvenser for helse og miljø

I Norge er villsvin definert som en fremmed art, og er vurdert av Artsdatabanken til å utgjøre høy økologisk risiko. Mattilsynet og Miljødirektoratet ba VKM om denne risikovurderingen for å vurdering av potensialet for videre spre... https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/dyrehelse/smitte_mellom_dyr_og_mennesker/villsvinpopulasjonen_i_norge__konsekvenser_for_helse_og_miljo.31325 Publisert 21.06.2018 | Sist endret 06.12.2019

Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i kjøttpålegg 2018

Havforskningsinstituttet(HI) har, på oppdrag fra Mattilsynet, utført næringsstoff- og tungmetallanalyser av kjøttpålegg. Formålet til prosjektet «Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i kjøttpålegg» er å fremskaffe næringssto... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/kjott_og_kjottprodukter/analyser_av_naeringsstoffer_og_tungmetaller_i_kjottpaalegg_2018.32381 Publisert 26.09.2018 | Sist endret 01.11.2018

Listeriabakterier – vurdering av råd til gravide og andre utsatte grupper

Mattilsynet ba VKM om denne risikovurderingen for å oppdatere våre råd og advarsler til gravide og andre utsatte grupper. Listeriabakterien kan gi sykdommen listeriose. Listeriose kan overføres fra mor til foster under graviditet ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/bakterier_i_mat_og_drikke/listeria/listeriabakterier__vurdering_av_raad_til_gravide_og_andre_utsatte_grupper.31187 Publisert 20.06.2018 | Sist endret 06.12.2019

Mykotoksiner i næringsmidler 2017

Mattilsynet har undersøkt forekomsten av mykotoksiner i norskprodusert hvete og rug, og det er generelt lave nivåer. Vi fant imidlertid meldrøyealkaloider i både hvete og rug. Det er ikke funnet signifikante korrelasjoner mellom ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/biologiske_gifter/muggsoppgifter/mykotoksiner_i_naeringsmidler_2017.31365 Publisert 27.06.2018 | Sist endret 15.08.2018

Mykotoksiner i næringsmidler 2016

Mattilsynet har undersøkt forekomsten av mykotoksiner i norskprodusert hvete og rug, og det er generelt lave nivåer. Vi fant imidlertid meldrøyealkaloider i både hvete og rug. Det er ikke funnet signifikante korrelasjoner mellom ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/biologiske_gifter/muggsoppgifter/mykotoksiner_i_naeringsmidler_2016.31367 Publisert 27.06.2018 | Sist endret 27.06.2018

Miljøgifter i fisk 2018 - fremmedstoffer i mesopelagiske fiskearter fra norske farvann

Overvåkningsprogrammet «Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2018» undersøkte de mesopelagiske fiskeartene nordlig lysprikkfisk, liten laksetobis og laksesild tatt i Norskehavet og Sognefjorden. Resultatene viste lave nivåer av de fle... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/miljogifter_i_fisk_2018__fremmedstoffer_i_mesopelagiske_fiskearter_fra_norske_farvann.32764 Publisert 02.11.2018 | Sist endret 02.04.2020

VKM-vurdering av molybden i kosttilskudd

Mattilsynet ba Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om å vurdere konsekvensen ved ulike maksimumsgrenser for molybden i kosttilskudd. Hva er undersøkt:VKM har vurdert inntaket av molybden fra kosten, øvre sikre inntaksnivåer ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/spesialmat_og_kosttilskudd/kosttilskudd/vkmvurdering_av_molybden_i_kosttilskudd.30124 Publisert 14.03.2018 | Sist endret 06.12.2019

"Andre stoffer" – mikroorganismer – i kosttilskudd

Det er usannsynlig at mikroorganismer i kosttilskudd har negative helseeffekter for friske mennesker med moden tarmflora. Det konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), som har vurdert risiko ved ulike stammer av 12 mik... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/spesialmat_og_kosttilskudd/kosttilskudd/andre_stoffer__mikroorganismer__i_kosttilskudd.29926 Publisert 20.03.2018 | Sist endret 06.12.2019

Vurdering av silikon i matemballasje 2016

Matemballasje som inneholder silikon avgir ikke siloksaner i helseskadelige mengder til maten, viser en undersøkelse fra Mattilsynet. Hva undersøkte vi:Silikonprodukter til kontakt med mat (kjøkkenredskaper, bakepapir, bakeformer,... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/matkontaktmaterialer/vurdering_av_silikon_i_matemballasje_2016.30765 Publisert 23.05.2018 | Sist endret 20.10.2022

VKM-vurdering av mangan i kosttilskudd

Mattilsynet ba Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om å vurdere konsekvensen ved ulike maksimumsgrenser for mangan i kosttilskudd Hva er undersøkt: VKM har vurdert inntaket av mangan fra kosten, øvre sikre inntaksnivåer i pu... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/spesialmat_og_kosttilskudd/kosttilskudd/vkmvurdering_av_mangan_i_kosttilskudd.29752 Publisert 28.02.2018 | Sist endret 06.12.2019

VKM-vurdering av krom i kosttilskudd

Mattilsynet ba Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om å vurdere konsekvensen ved ulike maksimumsgrenser for krom i kosttilskudd. Hva er undersøkt:VKM har vurdert inntaket av krom fra kosten, øvre sikre inntaksnivåer og konse... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/spesialmat_og_kosttilskudd/kosttilskudd/vkmvurdering_av_krom_i_kosttilskudd.30128 Publisert 14.03.2018 | Sist endret 06.12.2019

VKM-vurdering av vitamin K i kosttilskudd

Mattilsynet ba Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om å vurdere konsekvensen ved ulike maksimumsgrenser for vitamin K i kosttilskudd. Hva er undersøkt: VKM har vurdert inntaket av vitamin K fra kosten, øvre sikre inntaksnivå... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/spesialmat_og_kosttilskudd/kosttilskudd/vkmvurdering_av_vitamin_k_i_kosttilskudd.29755 Publisert 28.02.2018 | Sist endret 06.12.2019

PAH i røykte kjøtt- og fiskeprodukter 2016 – 2017

NIFES (nå HI) har, på oppdrag fra Mattilsynet, undersøkt nivåene av PAH i norske røykte kjøtt- og fiskeprodukter, og funnet at noen få produkter overskrider de gjeldende grenseverdiene for to PAH-forbindelser. De undersøkte 70 pro... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/prosessfremkalte_stoffer/pah_i_roykte_kjott_og_fiskeprodukter_2016__2017.31800 Publisert 25.07.2018 | Sist endret 25.07.2018

Årsrapport 2017 Medisinrester i oppdrettsfisk

I 2017 ble 13 640 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer i overvåkingsprogrammet «Medisinrester i oppdrettsfisk». Hva undersøkte vi:Oppdrettslaks (90 prosent), regnbueørret, kveite, torsk, piggvar eller røye.Tids... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/oppdrettsfisk/aarsrapport_2017_medisinrester_i_oppdrettsfisk.31484 Publisert 02.07.2018 | Sist endret 02.07.2018

Rester av plantevernmidler i næringsmidler 2017

Overvåkingen viser at nivået av plantevernmiddelrester i mat er generelt lavt. Det er påvist få overskridelser. Dette tilsier at maten er trygg å spise med de målte nivåene av plantevernmidler. Analyseresultatene for samtlige prøv... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/rester_av_plantevernmidler_i_mat/rester_av_plantevernmidler_i_naeringsmidler_2017.31315 Publisert 25.06.2018 | Sist endret 25.06.2018

Veterinær grensekontroll sjømat 2017

I 2017 ble det totalt analysert 137 prøver hvorav 116 for mikrobilologi av sjømat fra land utenfor EU/EØS undersøkt for fremmedstoff, mikroorganismer og parasitter i overvåkningsprogrammet «Veterinær grensekontroll sjømat. Hva und... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/veterinaer_grensekontroll_sjomat_2017.32154 Publisert 03.09.2018 | Sist endret 05.09.2018