Kunngjøringer


Nyheter per side:
Sortering: Dato Alfabetisk

Merkesjekken 2018 - Brød og brødvarer

Mattilsynet har i 2018 vurdert merking av 209 brød og brødvarer som selges i Norge. Hele 8 av 10 produkter hadde mindre eller større feil i forhold til regelverket. Flest feil var det med ingredienslisten, allergenmerking eller næ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/merking_av_mat/generelle_krav_til_merking_av_mat/merkesjekken_2018__brod_og_brodvarer.33530 Publisert 18.01.2019 | Sist endret 18.03.2022

Analyser av saltinnhold i utvalgte matvarer i Norge 2014-2018

Havforskningsinstituttet har, på oppdrag fra Helsedirektoratet og Mattilsynet, utført analyser av salt i utvalgte matvarer. Formålet til prosjektet «Analyser av saltinnhold i utvalgte matvarer i Norge 2014-2018» var å fremskaffe a... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/kjott_og_kjottprodukter/analyser_av_saltinnhold_i_utvalgte_matvarer_i_norge_20142018.35228 Publisert 14.06.2019 | Sist endret 14.06.2023

Listeria monocytogenes i sushi - Vurdering av helseråd til gravide og andre utsette grupper

Mattilsynet bad Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om risikovurderinga for å oppdatere råd og åtvaringar til gravide og andre utsette grupper. Listeriabakterien kan gje sjukdommen listeriose. Listeriose kan mellom anna over... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/bakterier_i_mat_og_drikke/listeria/listeria_monocytogenes_i_sushi__vurdering_av_helseraad_til_gravide_og_andre_utsette_grupper.35318 Publisert 21.06.2019 | Sist endret 06.12.2019

Miljøgifter i fisk 2019: Atlantisk kveite langs kysten av Trøndelag og Nordland

Dette er en oppfølging av 2016-kartleggingen, fordi det da ble fanget få kveiter i området nærmere kysten og i nærheten av Sklinnadjupet. Området ytre Sklinnadypet ble stengt for kveitefiske i 2017 pga. høye nivåer av kvikksølv og... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/miljogifter_i_fisk_2019_atlantisk_kveite_langs_kysten_av_trondelag_og_nordland.37052 Publisert 05.12.2019 | Sist endret 05.12.2019

Risikorangering av fremmedstoffer for overvåking i mat, drikke og kosttilskudd

Det er viktig at maten vi spiser ikke inneholder fremmedstoffer i mengder som gjør den helsefarlig. For å få et bedre kunnskapsgrunnlag har Mattilsynet bedt VKM om en risikorangering av fremmedstoffer i mat, drikke og kosttilskudd... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/risikorangering_av_fremmedstoffer_for_overvaaking_i_mat_drikke_og_kosttilskudd.36239 Publisert 16.09.2019 | Sist endret 06.12.2019

Maritimt råstoff til produksjon av olje for humant konsum – rapport 2019

Mattilsynet ønsket å finne ut mer om marine oljer fra forskjellige råstoff bør renses før de kan selges til humant konsum. Bakgrunnen er at overvåkingsprogram viser at forskjellige råstoff og rensemetoder kan resultere i store for... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/maritimt_raastoff_til_produksjon_av_olje_for_humant_konsum__rapport_2019.36426 Publisert 04.10.2019 | Sist endret 10.02.2020

Sluttrapport 2018: Lokalmatvirksomheter som produserer melkeprodukter

Mattilsynet førte i 2018 tilsyn med lokalmatvirksomheter som produserer ost og andre melkeprodukter. Vi førte tilsyn hos 141 produksjonssteder, og 67 % av virksomhetene fikk ingen, eller kun mindre merknader. Mattilsynet vurderer... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/melk_og_meieriprodukter/sluttrapport_2018_lokalmatvirksomheter_som_produserer_melkeprodukter.33775 Publisert 11.02.2019 | Sist endret 12.02.2019

Overvåking av legemiddelrester og noen forurensende stoffer i animalsk mat og landdyr 2018

Rapporten beskriver gjennomføringen og resultatene fra overvåking av legemiddelrester og visse andre forurensninger i landdyr og animalsk mat i 2018. Formålet med overvåkingen har vært å sikre at bruken av veterinære legemidler er... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/legemiddelrester_i_mat/overvaaking_av_legemiddelrester_og_noen_forurensende_stoffer_i_animalsk_mat_og_landdyr_2018.35714 Publisert 01.08.2019 | Sist endret 07.08.2019

Status for drikkevannsområdet i landets kommuner

I juli 2019 fikk Mattilsynet i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å lage en oversikt over tilstanden på drikkevannsområdet i Norge. Hva undersøkte vi: Analyse av rådata fra private og offentlige vannforsyningssystemer, som ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/drikkevann/opplysninger_om_vannforsyningssystemer/status_for_drikkevannsomraadet_i_landets_kommuner.36691 Publisert 04.11.2019 | Sist endret 04.11.2019

Forekomst av Campylobacter spp. hos kylling som er eldre enn 50 dager ved slaktetidspunkt

Mattilsynet gjennomførte fra 1. mai – 31. oktober 2018 en studie på forekomst av Campylobacter spp. hos kylling som slaktes når de er eldre enn 50 dager. Antallet prøver i undersøkelsen er for lavt til å kunne trekke omfattende ko... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/bakterier_i_mat_og_drikke/forekomst_av_campylobacter_spp_hos_kylling_som_er_eldre_enn_50_dager_ved_slaktetidspunkt.36323 Publisert 25.09.2019 | Sist endret 27.09.2019

Scenarioframstilling: Kvikksølveksponering fra fisk

For å få et bedre kunnskapsgrunnlag til å vurdere kvikksølveksponering fra fisk, ba Mattilsynet Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om å lage en scenarioframstilling for inntak av fisk med forskjellige kvikksølvnivå, og en l... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/scenarioframstilling_kvikksolveksponering_fra_fisk.34447 Publisert 05.04.2019 | Sist endret 06.12.2019

Rapport: Tilsyn med vannverkenes drift og kontroll av UV-anlegg i region øst 2018

Mattilsynet i Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold og Telemark har gjennomført tilsyn med UV-anlegg hos vannverk der UV-behandling blir benyttet til desinfeksjon av drikkevannet. Har vannverkene gode nok rutiner i denne delen av v... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/drikkevann/tilsyn_med_drikkevann/rapport_tilsyn_med_vannverkenes_drift_og_kontroll_av_uvanlegg_i_region_ost_2018.33265 Publisert 15.01.2019 | Sist endret 15.03.2021

Zoonotiske E. coli i norske kjøttvarer 2018

Det ble funnet Shiga toksin-produserende E. coli- STEC i to av 308 prøver. Hva undersøkte vi?308 prøver av norsk kjøtt- og karbonadedeig fra storfe.Tidsrom:Mattilsynet tok ut prøver i  2017. Analysene ble ferdige i 2018.Hva letter... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/bakterier_i_mat_og_drikke/ecoli/zoonotiske_e_coli_i_norske_kjottvarer_2018.37085 Publisert 09.12.2019 | Sist endret 08.01.2020

Analyser av plantetoksiner i næringsmidler i 2017 - 2020

Noen ugressplanter produserer naturlige giftstoffer (plantetoksiner) som er skadelige for oss mennesker. Dersom giftig ugress i eller ved åkeren følger med under innhøsting av matplantene, kan det føre til at plantetoksinene havne... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/biologiske_gifter/planteforbindelser/analyser_av_plantetoksiner_i_naeringsmidler_i_2017__2020.35899 Publisert 29.08.2019 | Sist endret 30.04.2021

Overvåking av rester fra antibakterielle midler i slakt av storfe, småfe og svin 2017

Mattilsynet har gjennomført overvåking av rester fra antibakterielle midler i slakt av storfe, småfe og svin. Av 892 gjennomførte nyreprøver, ble det funnet rester i ni prøver. Mattilsynet vurderer at disse overskridelsene ikke ut... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/legemiddelrester_i_mat/overvaaking_av_rester_fra_antibakterielle_midler_i_slakt_av_storfe_smaafe_og_svin_2017.33645 Publisert 30.01.2019 | Sist endret 30.01.2019

Miljøgifter i fisk 2018 - marine oljer

Overvåkningsprogrammet «Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2018» undersøkte ti marine oljer som brukes som kosttilskudd. Analysene viste at ingen av oljene oversteg grenseverdiene i Norge og EU for noen av de uønskede stoffene. Hve... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/miljogifter_i_fisk_2018__marine_oljer.36465 Publisert 09.10.2019 | Sist endret 19.08.2020

Årsrapport 2018: Medisinrester i oppdrettsfisk

I 2018 ble 13 920 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer i overvåkingsprogrammet «Medisinrester i oppdrettsfisk». Hva undersøkte vi:Oppdrettslaks (90 prosent), regnbueørret, kveite, torsk, piggvar eller røye.Tids... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/oppdrettsfisk/aarsrapport_2018_medisinrester_i_oppdrettsfisk.36739 Publisert 08.11.2019 | Sist endret 08.11.2019

Rester av plantevernmidler i næringsmidler 2018

Mattilsynet utfører årlig offentlig kontroll av plantevernmiddelrester i næringsmidler. I 2018 ble det analysert 1155 prøver av ferske, fryste eller bearbeidede matvarer. Varene var både norske og fra EU-området. Det ble påvist re... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/rester_av_plantevernmidler_i_mat/rester_av_plantevernmidler_i_naeringsmidler_2018.36088 Publisert 11.09.2019 | Sist endret 18.06.2020

Basisundersøkelse av fremmedstoff i sjømat i Førdefjorden

Hva undersøkte vi?Brosme, torsk, sjøkreps og blåskjellTidsrom:2017 - 2019Hva letter vi etter?Grunnstoff: arsen (As), kadmium (Cd), krom (Cr), kobber (Cu), jern (Fe), kvikksølv (Hg), nikkel (Ni), bly (Pb), selen (Se) og sink (Zn),P... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/basisundersokelse_av_fremmedstoff_i_sjomat_i_fordefjorden.36954 Publisert 28.11.2019 | Sist endret 12.05.2020

Veterinær grensekontroll sjømat 2018

I 2018 ble 122 prøver av sjømat fra land utenfor EU/EØS undersøkt for fremmedstoff, mikroorganismer og parasitter i overvåkingsprogrammet «Veterinær grensekontroll sjømat.» Hva undersøkte vi: Importert sjømat fra land utenfor EU/... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/veterinaer_grensekontroll_sjomat_2018.35778 Publisert 12.08.2019 | Sist endret 12.08.2019