Kunngjøringer


Nyheter per side:
Sortering: Dato Alfabetisk

Nordisk kontroll av glutenfrie produkter

I prosjektet "Nordisk projekt om kontrol af glutenfri produkter” har Mattilsynet sammen med Fødevarestyrelsen i Danmark, Livsmedelsverket i Finland og Livsmedelsverket i Sverige ført tilsyn med glutenfrie produkter i de fire lande... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/spesialmat_og_kosttilskudd/glutenfrie_produkter/nordisk_kontroll_av_glutenfrie_produkter.35356 Publisert 26.06.2019 | Sist endret 22.07.2019

Analyser av per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS) i matkontaktmaterialer 2017

Per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS) brukes i papp- og papirprodukter som papptallerkener, bakepapir og muffinsformer for å gjøre produktene vann- og fettavstøtende. Mattilsynets undersøkelser viser at disse helseskadelige s... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/matkontaktmaterialer/analyser_av_per_og_polyfluorerte_alkylstoffer_pfas_i_matkontaktmaterialer_2017.35381 Publisert 27.06.2019 | Sist endret 20.10.2022

Merkesjekken 2018 - Brød og brødvarer

Mattilsynet har i 2018 vurdert merking av 209 brød og brødvarer som selges i Norge. Hele 8 av 10 produkter hadde mindre eller større feil i forhold til regelverket. Flest feil var det med ingredienslisten, allergenmerking eller næ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/merking_av_mat/generelle_krav_til_merking_av_mat/merkesjekken_2018__brod_og_brodvarer.33530 Publisert 18.01.2019 | Sist endret 18.03.2022

Årsrapport 2018: Medisinrester i oppdrettsfisk

I 2018 ble 13 920 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer i overvåkingsprogrammet «Medisinrester i oppdrettsfisk». Hva undersøkte vi:Oppdrettslaks (90 prosent), regnbueørret, kveite, torsk, piggvar eller røye.Tids... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/oppdrettsfisk/aarsrapport_2018_medisinrester_i_oppdrettsfisk.36739 Publisert 08.11.2019 | Sist endret 08.11.2019

Rapport: Mattilsynets anbefaling om energidrikker

Mattilsynet anbefaler at flere tiltak kan gjennomføres parallelt og av ulike aktører. Hva var oppdraget?Å utrede ulike alternative tiltak for å beskytte barn og unge mot helseskader som følge av høyt konsum av energidrikker.Overle... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/drikkevarer/rapport_mattilsynets_anbefaling_om_energidrikker.33891 Publisert 18.02.2019 | Sist endret 02.03.2020

Maritimt råstoff til produksjon av olje for humant konsum – rapport 2019

Mattilsynet ønsket å finne ut mer om marine oljer fra forskjellige råstoff bør renses før de kan selges til humant konsum. Bakgrunnen er at overvåkingsprogram viser at forskjellige råstoff og rensemetoder kan resultere i store for... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/maritimt_raastoff_til_produksjon_av_olje_for_humant_konsum__rapport_2019.36426 Publisert 04.10.2019 | Sist endret 10.02.2020

Zoonotiske E. coli i norske kjøttvarer 2018

Det ble funnet Shiga toksin-produserende E. coli- STEC i to av 308 prøver. Hva undersøkte vi?308 prøver av norsk kjøtt- og karbonadedeig fra storfe.Tidsrom:Mattilsynet tok ut prøver i  2017. Analysene ble ferdige i 2018.Hva letter... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/bakterier_i_mat_og_drikke/ecoli/zoonotiske_e_coli_i_norske_kjottvarer_2018.37085 Publisert 09.12.2019 | Sist endret 08.01.2020

Rester av plantevernmidler i næringsmidler 2018

Mattilsynet utfører årlig offentlig kontroll av plantevernmiddelrester i næringsmidler. I 2018 ble det analysert 1155 prøver av ferske, fryste eller bearbeidede matvarer. Varene var både norske og fra EU-området. Det ble påvist re... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/rester_av_plantevernmidler_i_mat/rester_av_plantevernmidler_i_naeringsmidler_2018.36088 Publisert 11.09.2019 | Sist endret 18.06.2020

Analyser av plantetoksiner i næringsmidler i 2017 - 2020

Noen ugressplanter produserer naturlige giftstoffer (plantetoksiner) som er skadelige for oss mennesker. Dersom giftig ugress i eller ved åkeren følger med under innhøsting av matplantene, kan det føre til at plantetoksinene havne... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/biologiske_gifter/planteforbindelser/analyser_av_plantetoksiner_i_naeringsmidler_i_2017__2020.35899 Publisert 29.08.2019 | Sist endret 30.04.2021

Rapport: Tilsyn med vannverkenes drift og kontroll av UV-anlegg i region øst 2018

Mattilsynet i Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold og Telemark har gjennomført tilsyn med UV-anlegg hos vannverk der UV-behandling blir benyttet til desinfeksjon av drikkevannet. Har vannverkene gode nok rutiner i denne delen av v... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/drikkevann/tilsyn_med_drikkevann/rapport_tilsyn_med_vannverkenes_drift_og_kontroll_av_uvanlegg_i_region_ost_2018.33265 Publisert 15.01.2019 | Sist endret 15.03.2021

Status for drikkevannsområdet i landets kommuner

I juli 2019 fikk Mattilsynet i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å lage en oversikt over tilstanden på drikkevannsområdet i Norge. Hva undersøkte vi: Analyse av rådata fra private og offentlige vannforsyningssystemer, som ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/drikkevann/opplysninger_om_vannforsyningssystemer/status_for_drikkevannsomraadet_i_landets_kommuner.36691 Publisert 04.11.2019 | Sist endret 04.11.2019

Overvåking av legemiddelrester og noen forurensende stoffer i animalsk mat og landdyr 2018

Rapporten beskriver gjennomføringen og resultatene fra overvåking av legemiddelrester og visse andre forurensninger i landdyr og animalsk mat i 2018. Formålet med overvåkingen har vært å sikre at bruken av veterinære legemidler er... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/legemiddelrester_i_mat/overvaaking_av_legemiddelrester_og_noen_forurensende_stoffer_i_animalsk_mat_og_landdyr_2018.35714 Publisert 01.08.2019 | Sist endret 07.08.2019

Overvåking av rester fra antibakterielle midler i slakt av storfe, småfe og svin 2017

Mattilsynet har gjennomført overvåking av rester fra antibakterielle midler i slakt av storfe, småfe og svin. Av 892 gjennomførte nyreprøver, ble det funnet rester i ni prøver. Mattilsynet vurderer at disse overskridelsene ikke ut... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/legemiddelrester_i_mat/overvaaking_av_rester_fra_antibakterielle_midler_i_slakt_av_storfe_smaafe_og_svin_2017.33645 Publisert 30.01.2019 | Sist endret 30.01.2019

Miljøgifter i fisk 2018 - marine oljer

Overvåkningsprogrammet «Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2018» undersøkte ti marine oljer som brukes som kosttilskudd. Analysene viste at ingen av oljene oversteg grenseverdiene i Norge og EU for noen av de uønskede stoffene. Hve... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/miljogifter_i_fisk_2018__marine_oljer.36465 Publisert 09.10.2019 | Sist endret 19.08.2020

Basisundersøkelse av fremmedstoff i sjømat i Førdefjorden

Hva undersøkte vi?Brosme, torsk, sjøkreps og blåskjellTidsrom:2017 - 2019Hva letter vi etter?Grunnstoff: arsen (As), kadmium (Cd), krom (Cr), kobber (Cu), jern (Fe), kvikksølv (Hg), nikkel (Ni), bly (Pb), selen (Se) og sink (Zn),P... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/basisundersokelse_av_fremmedstoff_i_sjomat_i_fordefjorden.36954 Publisert 28.11.2019 | Sist endret 12.05.2020

Risikorangering av fremmedstoffer for overvåking i mat, drikke og kosttilskudd

Det er viktig at maten vi spiser ikke inneholder fremmedstoffer i mengder som gjør den helsefarlig. For å få et bedre kunnskapsgrunnlag har Mattilsynet bedt VKM om en risikorangering av fremmedstoffer i mat, drikke og kosttilskudd... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/risikorangering_av_fremmedstoffer_for_overvaaking_i_mat_drikke_og_kosttilskudd.36239 Publisert 16.09.2019 | Sist endret 06.12.2019

Miljøgifter i fisk 2019: Atlantisk kveite langs kysten av Trøndelag og Nordland

Dette er en oppfølging av 2016-kartleggingen, fordi det da ble fanget få kveiter i området nærmere kysten og i nærheten av Sklinnadjupet. Området ytre Sklinnadypet ble stengt for kveitefiske i 2017 pga. høye nivåer av kvikksølv og... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/miljogifter_i_fisk_2019_atlantisk_kveite_langs_kysten_av_trondelag_og_nordland.37052 Publisert 05.12.2019 | Sist endret 05.12.2019

Analyser av saltinnhold i utvalgte matvarer i Norge 2014-2018

Havforskningsinstituttet har, på oppdrag fra Helsedirektoratet og Mattilsynet, utført analyser av salt i utvalgte matvarer. Formålet til prosjektet «Analyser av saltinnhold i utvalgte matvarer i Norge 2014-2018» var å fremskaffe a... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/kjott_og_kjottprodukter/analyser_av_saltinnhold_i_utvalgte_matvarer_i_norge_20142018.35228 Publisert 14.06.2019 | Sist endret 14.06.2019

Listeria monocytogenes i sushi - Vurdering av helseråd til gravide og andre utsette grupper

Mattilsynet bad Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om risikovurderinga for å oppdatere råd og åtvaringar til gravide og andre utsette grupper. Listeriabakterien kan gje sjukdommen listeriose. Listeriose kan mellom anna over... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/bakterier_i_mat_og_drikke/listeria/listeria_monocytogenes_i_sushi__vurdering_av_helseraad_til_gravide_og_andre_utsette_grupper.35318 Publisert 21.06.2019 | Sist endret 06.12.2019

Energidrikker - vurdering av eventuelle negative helseeffekter hos barn og unge

På oppdrag fra Mattilsynet har VKM vurdert potensielle negative helseeffekter knyttet til barn og unges inntak av energidrikker og koffein. Mulige effekter av energidrikker hos gravide, ammende og barn under 8 år er ikke vurdert. ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/tilsatte_stoffer/tilsatte_vitaminer_mineraler_og_andre_stoffer/energidrikker__vurdering_av_eventuelle_negative_helseeffekter_hos_barn_og_unge.33887 Publisert 01.02.2019 | Sist endret 11.11.2022