Nyheter
Kunngjøringer
Smittestoffer i salat og krydderurter 2017-2019
Salat og krydderurter på det norske markedet har i hovedsak god hygienisk kvalitet, viser Mattilsynets overvåkingsprogram. Prøvene som er analysert utgjør imidlertid en liten andel av den totale mengden salat og krydderurter som o... Publisert 09.12.2020 | Sist endret 05.01.2023Mikrobiologisk kontroll av pasteuriserte og upasteuriserte melkeprodukter, 2018
Den mikrobiologiske kvaliteten var generelt god for de 189 melkeprodukter på det norske markedet som Mattilsynet undersøkte i 2018. Likevel ser vi at det er mikrobiologiske utfordringer i tilknytning til upasteuriserte melkeproduk... Publisert 18.11.2020 | Sist endret 18.11.2020Tilsynsprogrammet for skjell 2019
Skjell langs norskekysten har lave konsentrasjoner av E. coli, tungmetaller og andre uønskede stoffer. Det viser resultatene fra den årlige overvåkingen av bakterier og miljøgifter i skjell fra produksjonsområder og skjellprøver t... Publisert 20.10.2020 | Sist endret 27.10.2020Revidert risikovurdering av D-ribose i kosttilskudd
VKM har publisert en revidert versjon av risikovurderingen av D-ribose i kosttilskudd fra 2016. Hva undersøkte VKM:VKM har revurdert sin sikovurdering av D-ribose i kosttilskudd. Risikovurderingen av D-ribose i kosttilskudd er en... Publisert 06.10.2020 | Sist endret 10.08.2021Antimikrobiell resistens i avløpsslam og avløpsvann
VKM (Vitenskapskomiteen for mat og miljø) har på oppdrag fra Mattilsynet og Miljødirektoratet gjennomført en risikovurdering av overlevelse av antimikrobiell resistens (AMR) i avløpsrenseanlegg, i effluenten som slippes ut i natur... Publisert 01.10.2020 | Sist endret 06.10.2020Tilsyn med matkontaktmaterialer 2019
Mattilsynet gjennomførte i 2019 et nasjonalt tilsynsprosjekt, «Tilsyn med matkontaktmaterialer». Målene for prosjektet var blant annet økt kompetanse og bedre regelverksetterlevelse i virksomheter som importerer, samhandler, produ... Publisert 25.09.2020 | Sist endret 12.10.2022Radioaktivitet i mat – resultater fra Mattilsynets overvåkingen av næringsmidler i 2019
Mattilsynets nåværende overvåkings- og kartleggingsprogram (OK-program) for radioaktivt cesium i næringsmidler startet 2016. Denne rapporten sammenstiller resultatene fra overvåkningsprogrammet for mat og vannprøver tatt i 2019. ... Publisert 18.09.2020 | Sist endret 18.09.2020Miljøgifter i fisk 2019 - marine oljer
Overvåkningsprogrammet «Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2019» undersøkte ti marine oljer som brukes som kosttilskudd. Analysene viste at ingen av oljene oversteg grenseverdiene i Norge og EU for noen av de uønskede stoffene. Hva ... Publisert 19.08.2020 | Sist endret 19.08.2020Årsrapport 2019: Medisinrester i oppdrettsfisk
I 2019 ble 13 725 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer i Overvåkningsprogram for legemidler, ulovlige stoffer og miljøgifter i oppdrettsfisk. Hva undersøkte vi:Oppdrettslaks (90 prosent), regnbueørret, kveite, ... Publisert 18.08.2020 | Sist endret 18.08.2020Fremmedstoffer i villfisk 2016-2018: rødspette, breiflabb og lyr
Overvåkningsprogrammet «Fremmedstoffer i villfisk med vekt på kystnære farvann» har i over tre år utført en omfattende kartlegging av miljøgifter i rødspette, breiflabb og lyr. Resultatene fra kartleggingen viste at det i fileten ... Publisert 26.06.2020 | Sist endret 26.06.2020Analyser av akrylamid i potetchips 2020
Mattilsynet har fått analysert akrylamidinnholdet i utvalgte potetchipsprodukter på det norske markedet. Produktene er fra tre av de større produsentene i Norge. Hva undersøkte vi? Utvalgte potetchipsprodukter Tidsrom:2020Hva let... Publisert 25.06.2020 | Sist endret 25.06.2020Risikovurdering av Giardia og Cryptosporidium i norsk drikkevann
Vitenskapskomiteen for mat og miljø har supplert en risikovurdering for parasittene Giardia og Cryoptosporidium fra 2009. Rapporten er oppdatert med lettfattelig informasjon, blant annet om hvordan man fjerner parasi... Publisert 19.06.2020 | Sist endret 14.07.2020Merkesjekken 2019 - Frukt, bær og grønnsaker, inkludert matpoteter
Mattilsynet har vurdert merking av 124 produkter innen frukt, bær og grønnsaker, og matpoteter. Frukt, bær og grønnsaker utgjorde 89 produkter, matpoteter utgjorde 35 produkter. 34 % av produktene hadde mindre eller større feil i ... Publisert 15.06.2020 | Sist endret 15.06.2020Veterinær grensekontroll sjømat 2019
I 2019 ble 129 stikkprøver av sjømat fra land utenfor EU/EØS undersøkt for fremmedstoff, bakterier, antibiotikaresistens og matsminke i overvåkingsprogrammet Veterinær grensekontroll sjømat. Hva undersøkte vi? Importert sjømat fra... Publisert 03.06.2020 | Sist endret 03.06.2020Overvåking av rester fra antibakterielle midler i slakt av storfe, småfe og svin 2019
Mattilsynet har gjennomført overvåking av rester fra antibakterielle midler i slakt av storfe, småfe og svin. Av 641 gjennomførte nyreprøver, ble det funnet rester i syv prøver. Mattilsynet vurderer at disse overskridelsene ikke u... Publisert 02.06.2020 | Sist endret 02.06.2020Nytte- og risikovurdering av jodberikning med hovedvekt på tilsetning av jod til salt
På oppdrag fra Helsedirektoratet og Mattilsynet har VKM vurdert inntaket av jod samt effekten av ulike berikningscenarioer for jodinntaket i både den generelle befolkningen og i utsatte grupper. Berikningscenarioene omhandler vurd... Publisert 26.05.2020 | Sist endret 07.03.2023Overvåking av legemiddelrester og noen forurensende stoffer i animalsk mat og landdyr 2019
Rapporten beskriver gjennomføringen og resultatene fra overvåking av legemiddelrester og visse andre forurensninger i landdyr og animalsk mat i 2019. Formålet med overvåkingen har vært å sikre at bruken av veterinære legemidler er... Publisert 20.05.2020 | Sist endret 20.05.2020Radioaktivitet i norsk mat - resultater fra overvåkningen av næringsmidler 2016-2018
Mattilsynets nåværende overvåkings- og kartleggingsprogram (OK-program) for radioaktivitet i næringsmidler startet 2016. Denne rapporten sammenstiller resultatene fra overvåkningsprogrammet fra mat og vannprøver tatt i årene 2016-... Publisert 19.05.2020 | Sist endret 19.05.2020Miljøgifter i fisk 2020: Fremmedstoffer i vanlig uer og snabeluer fra norske farvann
Overvåkningsprogrammet «Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2016-2018» har over tre år utført en omfattende kartlegging av miljøgifter i snabeluer og vanlig uer. Fiskeprøvene ble tatt i Norskehavet og Barentshavet. Nivået av fremmeds... Publisert 06.04.2020 | Sist endret 06.05.2020Tilsyn med lokalmatvirksomheter som produserer kjøttprodukter 2019
Mattilsynet førte i 2019 tilsyn med lokalmatvirksomheter som produserer kjøtt og kjøttprodukter. Vi førte tilsyn hos 103 produsenter, og 54 prosent fikk ingen merknader eller kun veiledning. Mattilsynet vurderer at status hos de k... Publisert 14.02.2020 | Sist endret 24.02.2020
Vis meg kunngjøringer etter tema
Vis meg kunngjøringer etter dato