Nyheter
Kunngjøringer
Miljøgifter i fisk 2020: Fremmedstoffer i vanlig uer og snabeluer fra norske farvann
Overvåkningsprogrammet «Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2016-2018» har over tre år utført en omfattende kartlegging av miljøgifter i snabeluer og vanlig uer. Fiskeprøvene ble tatt i Norskehavet og Barentshavet. Nivået av fremmeds... Publisert 06.04.2020 | Sist endret 06.05.2020Overvåking av rester fra antibakterielle midler i slakt av storfe, småfe og svin 2019
Mattilsynet har gjennomført overvåking av rester fra antibakterielle midler i slakt av storfe, småfe og svin. Av 641 gjennomførte nyreprøver, ble det funnet rester i syv prøver. Mattilsynet vurderer at disse overskridelsene ikke u... Publisert 02.06.2020 | Sist endret 02.06.2020Veterinær grensekontroll sjømat 2019
I 2019 ble 129 stikkprøver av sjømat fra land utenfor EU/EØS undersøkt for fremmedstoff, bakterier, antibiotikaresistens og matsminke i overvåkingsprogrammet Veterinær grensekontroll sjømat. Hva undersøkte vi? Importert sjømat fra... Publisert 03.06.2020 | Sist endret 03.06.2020Fremmedstoffer i villfisk 2016-2018: rødspette, breiflabb og lyr
Overvåkningsprogrammet «Fremmedstoffer i villfisk med vekt på kystnære farvann» har i over tre år utført en omfattende kartlegging av miljøgifter i rødspette, breiflabb og lyr. Resultatene fra kartleggingen viste at det i fileten ... Publisert 26.06.2020 | Sist endret 26.06.2020Risikovurdering av Giardia og Cryptosporidium i norsk drikkevann
Vitenskapskomiteen for mat og miljø har supplert en risikovurdering for parasittene Giardia og Cryoptosporidium fra 2009. Rapporten er oppdatert med lettfattelig informasjon, blant annet om hvordan man fjerner parasi... Publisert 19.06.2020 | Sist endret 14.07.2020Revidert risikovurdering av D-ribose i kosttilskudd
VKM har publisert en revidert versjon av risikovurderingen av D-ribose i kosttilskudd fra 2016. Hva undersøkte VKM:VKM har revurdert sin sikovurdering av D-ribose i kosttilskudd. Risikovurderingen av D-ribose i kosttilskudd er en... Publisert 06.10.2020 | Sist endret 10.08.2021Radioaktivitet i mat – resultater fra Mattilsynets overvåkingen av næringsmidler i 2019
Mattilsynets nåværende overvåkings- og kartleggingsprogram (OK-program) for radioaktivt cesium i næringsmidler startet 2016. Denne rapporten sammenstiller resultatene fra overvåkningsprogrammet for mat og vannprøver tatt i 2019. ... Publisert 18.09.2020 | Sist endret 18.09.2020Radioaktivitet i norsk mat - resultater fra overvåkningen av næringsmidler 2016-2018
Mattilsynets nåværende overvåkings- og kartleggingsprogram (OK-program) for radioaktivitet i næringsmidler startet 2016. Denne rapporten sammenstiller resultatene fra overvåkningsprogrammet fra mat og vannprøver tatt i årene 2016-... Publisert 19.05.2020 | Sist endret 19.05.2020Tilsyn med prøvetakingsplaner på drikkevann i region øst i 2019
Mattilsynets kontroll av 254 vannverk i de tidligere fylkene Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold og Telemark viser at 143 av vannverkene oppfyller kravene for å sikre at de leverer helsemessig trygt drikkevann. Hva er undersøkt:M... Publisert 22.01.2020 | Sist endret 22.01.2020Analyser av akrylamid i potetchips 2020
Mattilsynet har fått analysert akrylamidinnholdet i utvalgte potetchipsprodukter på det norske markedet. Produktene er fra tre av de større produsentene i Norge. Hva undersøkte vi? Utvalgte potetchipsprodukter Tidsrom:2020Hva let... Publisert 25.06.2020 | Sist endret 25.06.2020Mikrobiologisk kontroll av pasteuriserte og upasteuriserte melkeprodukter, 2018
Den mikrobiologiske kvaliteten var generelt god for de 189 melkeprodukter på det norske markedet som Mattilsynet undersøkte i 2018. Likevel ser vi at det er mikrobiologiske utfordringer i tilknytning til upasteuriserte melkeproduk... Publisert 18.11.2020 | Sist endret 18.11.2020Overvåking av legemiddelrester og noen forurensende stoffer i animalsk mat og landdyr 2019
Rapporten beskriver gjennomføringen og resultatene fra overvåking av legemiddelrester og visse andre forurensninger i landdyr og animalsk mat i 2019. Formålet med overvåkingen har vært å sikre at bruken av veterinære legemidler er... Publisert 20.05.2020 | Sist endret 20.05.2020Miljøgifter i fisk 2019 - marine oljer
Overvåkningsprogrammet «Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2019» undersøkte ti marine oljer som brukes som kosttilskudd. Analysene viste at ingen av oljene oversteg grenseverdiene i Norge og EU for noen av de uønskede stoffene. Hva ... Publisert 19.08.2020 | Sist endret 19.08.2020Smittestoffer i salat og krydderurter 2017-2019
Salat og krydderurter på det norske markedet har i hovedsak god hygienisk kvalitet, viser Mattilsynets overvåkingsprogram. Prøvene som er analysert utgjør imidlertid en liten andel av den totale mengden salat og krydderurter som o... Publisert 09.12.2020 | Sist endret 05.01.2023Kontroll av Salmonella i tørket frukt, tørkede bær og nøtteblandinger 2019
I Mattilsynets kontroll ble det ikke funnet Salmonella i prøver av tørket frukt, tørkede bær og nøtteblandinger tatt ut på det norske markedet. Overvåkingsprogram ble satt i verk i etterkant av et salmonellautbrudd i 2019 der 58 b... Publisert 07.02.2020 | Sist endret 05.01.2023Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i kjøttprodukter 2019
Havforskningsinstituttet (HI) har på oppdrag fra Mattilsynet utført næringsstoff- og miljøgiftanalyser av kjøttprodukter. Formålet til prosjektet «Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i kjøttprodukter» er å fremskaffe næring... Publisert 15.01.2020 | Sist endret 18.11.2022Tilsyn med lokalmatvirksomheter som produserer kjøttprodukter 2019
Mattilsynet førte i 2019 tilsyn med lokalmatvirksomheter som produserer kjøtt og kjøttprodukter. Vi førte tilsyn hos 103 produsenter, og 54 prosent fikk ingen merknader eller kun veiledning. Mattilsynet vurderer at status hos de k... Publisert 14.02.2020 | Sist endret 24.02.2020Nytte- og risikovurdering av jodberikning med hovedvekt på tilsetning av jod til salt
På oppdrag fra Helsedirektoratet og Mattilsynet har VKM vurdert inntaket av jod samt effekten av ulike berikningscenarioer for jodinntaket i både den generelle befolkningen og i utsatte grupper. Berikningscenarioene omhandler vurd... Publisert 26.05.2020 | Sist endret 07.03.2023Merkesjekken 2019 - Frukt, bær og grønnsaker, inkludert matpoteter
Mattilsynet har vurdert merking av 124 produkter innen frukt, bær og grønnsaker, og matpoteter. Frukt, bær og grønnsaker utgjorde 89 produkter, matpoteter utgjorde 35 produkter. 34 % av produktene hadde mindre eller større feil i ... Publisert 15.06.2020 | Sist endret 15.06.2020Antimikrobiell resistens i avløpsslam og avløpsvann
VKM (Vitenskapskomiteen for mat og miljø) har på oppdrag fra Mattilsynet og Miljødirektoratet gjennomført en risikovurdering av overlevelse av antimikrobiell resistens (AMR) i avløpsrenseanlegg, i effluenten som slippes ut i natur... Publisert 01.10.2020 | Sist endret 06.10.2020
Vis meg kunngjøringer etter tema
Vis meg kunngjøringer etter dato