Nyheter
Kunngjøringer
Analyser av melaminprodukter i 2021
Mattilsynet har analysert servise av melaminplast for migrasjon av formaldehyd og melamin. For ett av produktene var nivåene for høye. Dette produktet har Mattilsynet fulgt opp og skal ikke være på markedet lenger. Se sammendraget... Publisert 22.12.2022 | Sist endret 22.12.2022Sjømatprodusenter som er godkjent i Kina, må søke om regodkjenning så fort som mulig og innen 31.12.2022
Godkjenningen til norske sjømatprodusenter som er godkjent i Kina, utløper 31. Mars 2023. Kinesiske myndigheter krever at virksomheter søker om regodkjenning 3 til 6 måneder før godkjenningen deres utløper. Hvis ikke, blir godkjen... Publisert 19.12.2022 | Sist endret 19.12.2022Kun elektronisk utveksling av sjømatsertifikatet for Sør-Korea fra 1. mars 2023
Fra og med 1. mars 2023 går Mattilsynet over til helelektronisk utveksling av sjømatsertifikatet til Sør-Korea og faser ut papirsertifikatene for sjømat utenom krepsdyr og skjell. Elektronisk utveksling forutsetter bruk av Mattils... Publisert 16.12.2022 | Sist endret 04.01.2023Kartlegging av uønskede stoffer i mat
Mattilsynet har utført en kartlegging av prosessfremkalte stoffer, mykotoksiner og tungmetaller i 106 matvarer fra dagligvarehandelen. Mattilsynet ønsker å kartlegge enkelte uønskede stoffer i matvarer vi spiser mye av. Kartleggin... Publisert 15.12.2022 | Sist endret 15.12.2022Endringer i regelverk for plantevernmiddelrester
Mattilsynet fastsatte 12. desember 2022 forskrift om endring i forskrift om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer. EU-forordningene 2022/78 og 2022/566 fastsettes i norsk regelverk.Forordning 2022/78 endrer grens... Publisert 13.12.2022 | Sist endret 13.12.2022Kommende endring av reglene om import av frukt, grønnsaker og nøtter fra tredjestater
Forslag til endringer i vedleggene til forordning (EU) 2019/1793 om importkontroll av ikke animalske produkter har blitt vedtatt i EU. Det gjøres endringer til vedlegg I og II, der kontrollfrekvenser justeres, produkter fjernes fr... Publisert 09.12.2022 | Sist endret 09.12.2022Nytt helsesertifikat for eksport av sjømat til Serbia
I august 2022 opplyste myndighetene i Serbia om at helsesertifikatet for eksport av sjømat til Serbia ikke lenger var gyldig, og eksporten stoppet opp. Mattilsynet forhandlet frem et nytt helsesertifikat med serbiske myndigheter. ... Publisert 08.12.2022 | Sist endret 08.12.2022Tilsynsprogrammet for algetoksiner i skjell 2021
Det ble generelt påvist mindre giftige skjell under covid-19 årene 2020 og 2021 enn de tre foregående årene. Vi kan ikke slå fast om det skyldes færre prøver eller mindre oppblomstring av giftige algeplankton.I 2021 ble det tatt u... Publisert 09.11.2022 | Sist endret 09.11.2022Tilsynsprogrammet for skjell 2021
Skjell langs norskekysten har lave konsentrasjoner av E. coli, tungmetaller og andre uønskede stoffer. Det viser resultatene fra den årlige overvåkingen av bakterier og miljøgifter i skjell fra produksjonsområder og skjellprøver t... Publisert 04.11.2022 | Sist endret 08.11.2022Sertifikatet klart og sjømateksport til det indonesiske markedet kan starte opp igjen
Mattilsynet signerte i begynnelsen av oktober en avtale med indonesiske myndigheter som gjør det mulig å eksportere norsk sjømat til Indonesia. Nå er det nye sertifikatet klart. Det betyr at eksport av norsk sjømat til Indonesias ... Publisert 01.11.2022 | Sist endret 01.11.2022Rester av plantevernmidler i næringsmidler 2021
Mattilsynet utfører årlig offentlig kontroll av plantevernmiddelrester i næringsmidler. I 2021 ble det analysert 1107 prøver av ferske, fryste eller bearbeidede matvarer i overvåkingsprogrammet. I tillegg ble det analysert 119 prø... Publisert 31.10.2022 | Sist endret 31.10.2022Smittestoffer i sukkererter og vasket salat 2021
Sukkererter og vasket salat på det norske markedet har i hovedsak god hygienisk kvalitet, viser Mattilsynets overvåkingsprogram. De analyserte prøvene utgjør imidlertid en liten andel av den totale mengden sukkererter og vasket sa... Publisert 27.10.2022 | Sist endret 31.10.2022Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i vegan- og fiskepålegg, tran, pepperoni og tørket frukt 2022
På oppdrag fra Mattilsynet har Havforskningsinstituttet (HI) utført analyser av næringsstoffer, tungmetaller, uønskede- og prosessfremkalte stoffer i 34 matvarer fra dagligvarehandelen. Formålet til prosjektet var å fremskaffe nær... Publisert 18.10.2022 | Sist endret 18.10.2022Helseovervåkning av villsvin i 2021
Villsvinhelseovervåkning for 2018 ble initiert og gjennomført av Veterinærinstituttet, og fra 2019 reetablert som et løpende overvåkningsprogram i regi av Mattilsynet for å øke kunnskapen om forekomst av patogene mikroorganismer m... Publisert 13.10.2022 | Sist endret 13.10.2022Analyser av plantetoksiner i næringsmidler i 2021
En rekke planter produserer giftstoffer (plantetoksiner) som en naturlig beskyttelse mot insekter og planteetere. Noen plantefamilier produserer giftstoffer som er skadelige for oss mennesker, både i form av akutte forgiftninger o... Publisert 15.09.2022 | Sist endret 16.09.2022Miljøgifter i fisk 2021 - marine oljer
Overvåkningsprogrammet «Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2021» undersøkte ti marine oljer som brukes som kosttilskudd. Analysene viste at én av oljene oversteg grenseverdiene for dioksiner og dioksinlignende PCB. Hva undersøkte vi... Publisert 06.09.2022 | Sist endret 06.09.2022Årsrapport 2021: Medisinrester i oppdrettsfisk
I 2021 ble 13 930 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige legemidler, lovlige legemidler og miljøgifter i overvåkningsprogram for i oppdrettsfisk. Det var ingen funn av ulovlige legemidler eller overskridelser av EUs grenseverdier. H... Publisert 01.09.2022 | Sist endret 01.09.2022Import av ikke-animalske risikoprodukter – nå kan du søke om utpeking av kontrollsted
Da ny kontrollforordning (forordning (EU) 2017/625) ble implementert våren 2020, kom det flere endringer rundt systemet for import av grensekontrollpliktige ikke-animalske risikoprodukter. Blant annet er det åpnet for at hver enke... Publisert 26.07.2022 | Sist endret 26.07.2022Kombinasjonseffekter av plantevernmiddelrester i mat
På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdert kombinasjonseffekter der det er påvist mange forskjellige plantevernmidler i samme prøve samtidig som alle funn er under grenseverdien (MRL). Dette g... Publisert 24.06.2022 | Sist endret 27.06.2022Kunnskapsbase - et verktøy for å prioritere overvåkning av uønskede kjemiske stoffer i mat
På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) laget en kunnskapsbase med oversikt over matvaregrupper og hvilke kjemiske stoffer som er relevante for overvåking, og som kan utgjøre en helserisiko. Hva un... Publisert 10.06.2022 | Sist endret 10.06.2022
Vis meg kunngjøringer etter tema
Vis meg kunngjøringer etter dato