Kunngjøringer


Nyheter per side:
Sortering: Dato Alfabetisk

Kartlegging av uønskede stoffer i mat

Mattilsynet har utført en kartlegging av prosessfremkalte stoffer, mykotoksiner og tungmetaller i 106 matvarer fra dagligvarehandelen. Mattilsynet ønsker å kartlegge enkelte uønskede stoffer i matvarer vi spiser mye av. Kartleggin... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/prosessfremkalte_stoffer/kartlegging_av_uonskede_stoffer_i_mat.48613 Publisert 15.12.2022 | Sist endret 15.12.2022

Tilsynsprogrammet for algetoksiner i skjell 2021

Det ble generelt påvist mindre giftige skjell under covid-19 årene 2020 og 2021 enn de tre foregående årene. Vi kan ikke slå fast om det skyldes færre prøver eller mindre oppblomstring av giftige algeplankton.I 2021 ble det tatt u... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/skjell_mat/tilsynsprogrammet_for_algetoksiner_i_skjell_2021.48380 Publisert 09.11.2022 | Sist endret 09.11.2022

Tilsynsprogrammet for skjell 2021

Skjell langs norskekysten har lave konsentrasjoner av E. coli, tungmetaller og andre uønskede stoffer. Det viser resultatene fra den årlige overvåkingen av bakterier og miljøgifter i skjell fra produksjonsområder og skjellprøver t... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/skjell_mat/tilsynsprogrammet_for_skjell_2021.48350 Publisert 04.11.2022 | Sist endret 08.11.2022

Sertifikatet klart og sjømateksport til det indonesiske markedet kan starte opp igjen

Mattilsynet signerte i begynnelsen av oktober en avtale med indonesiske myndigheter som gjør det mulig å eksportere norsk sjømat til Indonesia. Nå er det nye sertifikatet klart. Det betyr at eksport av norsk sjømat til Indonesias ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/eksport_utenfor_EU_EOS/eksport_av_fisk_av_sjomat/sertifikatet_klart_og_sjomateksport_til_det_indonesiske_markedet_kan_starte_opp_igjen.48340 Publisert 01.11.2022 | Sist endret 01.11.2022

Rester av plantevernmidler i næringsmidler 2021

Mattilsynet utfører årlig offentlig kontroll av plantevernmiddelrester i næringsmidler. I 2021 ble det analysert 1107 prøver av ferske, fryste eller bearbeidede matvarer i overvåkingsprogrammet. I tillegg ble det analysert 119 prø... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/rester_av_plantevernmidler_i_mat/rester_av_plantevernmidler_i_naeringsmidler_2021.48327 Publisert 31.10.2022 | Sist endret 31.10.2022

Smittestoffer i sukkererter og vasket salat 2021

Sukkererter og vasket salat på det norske markedet har i hovedsak god hygienisk kvalitet, viser Mattilsynets overvåkingsprogram. De analyserte prøvene utgjør imidlertid en liten andel av den totale mengden sukkererter og vasket sa... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/frukt_bar_gronnsaker_og_korn/smittestoffer_i_sukkererter_og_vasket_salat_2021.48287 Publisert 27.10.2022 | Sist endret 31.10.2022

Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i vegan- og fiskepålegg, tran, pepperoni og tørket frukt 2022

På oppdrag fra Mattilsynet har Havforskningsinstituttet (HI) utført analyser av næringsstoffer, tungmetaller, uønskede- og prosessfremkalte stoffer i 34 matvarer fra dagligvarehandelen. Formålet til prosjektet var å fremskaffe nær... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/frukt_bar_gronnsaker_og_korn/analyser_av_naeringsstoffer_og_uonskede_stoffer_i_vegan_og_fiskepaalegg_tran_pepperoni_og_torket_frukt_2022.48191 Publisert 18.10.2022 | Sist endret 18.10.2022

Helseovervåkning av villsvin i 2021

Villsvinhelseovervåkning for 2018 ble initiert og gjennomført av Veterinærinstituttet, og fra 2019 reetablert som et løpende overvåkningsprogram i regi av Mattilsynet for å øke kunnskapen om forekomst av patogene mikroorganismer m... https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/produksjonsdyr/svin/helseovervaakning_av_villsvin_i_2021.48152 Publisert 13.10.2022 | Sist endret 13.10.2022

Analyser av plantetoksiner i næringsmidler i 2021

En rekke planter produserer giftstoffer (plantetoksiner) som en naturlig beskyttelse mot insekter og planteetere. Noen plantefamilier produserer giftstoffer som er skadelige for oss mennesker, både i form av akutte forgiftninger o... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/biologiske_gifter/planteforbindelser/analyser_av_plantetoksiner_i_naeringsmidler_i_2021.48002 Publisert 15.09.2022 | Sist endret 16.09.2022

Miljøgifter i fisk 2021 - marine oljer

Overvåkningsprogrammet «Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2021» undersøkte ti marine oljer som brukes som kosttilskudd. Analysene viste at én av oljene oversteg grenseverdiene for dioksiner og dioksinlignende PCB. Hva undersøkte vi... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/miljogifter_i_fisk_2021__marine_oljer.47928 Publisert 06.09.2022 | Sist endret 06.09.2022

Årsrapport 2021: Medisinrester i oppdrettsfisk

I 2021 ble 13 930 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige legemidler, lovlige legemidler og miljøgifter i overvåkningsprogram for i oppdrettsfisk. Det var ingen funn av ulovlige legemidler eller overskridelser av EUs grenseverdier. H... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/oppdrettsfisk/aarsrapport_2021_medisinrester_i_oppdrettsfisk.47898 Publisert 01.09.2022 | Sist endret 01.09.2022

Import av ikke-animalske risikoprodukter – nå kan du søke om utpeking av kontrollsted

Da ny kontrollforordning (forordning (EU) 2017/625) ble implementert våren 2020, kom det flere endringer rundt systemet for import av grensekontrollpliktige ikke-animalske risikoprodukter. Blant annet er det åpnet for at hver enke... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/import_av_mat/kommersiell_import_av_mat/import_av_ikke_animalske_risikoprodukter/import_av_ikkeanimalske_risikoprodukter__naa_kan_du_soke_om_utpeking_av_kontrollsted.47669 Publisert 26.07.2022 | Sist endret 26.07.2022

Kombinasjonseffekter av plantevernmiddelrester i mat

På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdert kombinasjonseffekter der det er påvist mange forskjellige plantevernmidler i samme prøve samtidig som alle funn er under grenseverdien (MRL). Dette g... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/rester_av_plantevernmidler_i_mat/kombinasjonseffekter_av_plantevernmiddelrester_i_mat.47293 Publisert 24.06.2022 | Sist endret 27.06.2022

Kunnskapsbase - et verktøy for å prioritere overvåkning av uønskede kjemiske stoffer i mat

På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) laget en kunnskapsbase med oversikt over matvaregrupper og hvilke kjemiske stoffer som er relevante for overvåking, og som kan utgjøre en helserisiko. Hva un... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/kunnskapsbase__et_verktoy_for_aa_prioritere_overvaakning_av_uonskede_kjemiske_stoffer_i_mat.47155 Publisert 10.06.2022 | Sist endret 10.06.2022

Nasjonalt tilsyn med drikkevannsbasseng i 2021

I 2021 kontrollerte Mattilsynet drikkevannsbassengene hos 566 vannverkseiere. Blant 1 013 kontrollerte vannforsyningssystemer fant vi avvik hos 390. Vi fant flest mangler i farekartleggingen og planene for kontroll og vedlikehold... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/drikkevann/tilsyn_med_drikkevann/nasjonalt_tilsyn_med_drikkevannsbasseng_i_2021.46736 Publisert 05.05.2022 | Sist endret 06.05.2022

Risikovurdering av tungmetaller og arsen i gjødselvarer og jord

Risikovurderingen til VKM (Vitenskapskomiteen for mat og miljø) viser at bruk av gjødselvarer som inneholder tungmetaller og arsen kan føre til at vi over tid får mer av slike stoffer i næringskjeden. Økning av arsen, kadmium, bly... https://www.mattilsynet.no/planter_og_dyrking/gjodsel_jord_og_dyrkingsmedier/organisk_gjodsel_jordforbedringsmidler_og_dyrkningsmedier/risikovurdering_av__tungmetaller_og_arsen_i_gjodselvarer_og_jord.46625 Publisert 25.04.2022 | Sist endret 25.04.2022

Analyser av Patogene Escherichia coli i spekepølser 2022

Veterinærinstituttet har på oppdrag for Mattilsynet undersøkt 137 norske spekepølser for sykdomsfremkallende E. coli-bakterier (STEC). Det var et funn av slike bakterier, men denne typen gir vanligvis ikke alvorlig sykdom hos menn... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/bakterier_i_mat_og_drikke/ecoli/analyser_av_patogene_escherichia_coli_i_spekepolser_2022.46293 Publisert 28.03.2022 | Sist endret 28.03.2022

Til matprodusenter: Om forsyningsproblemer og matmerking som følge av krigen i Ukraina

Flere matprodusenter opplever akutt leveringssvikt på enkelte råvarer/innsatsvarer som følge av krigen i Ukraina. Dette skaper utfordringer med hensyn til emballasje og korrekt merking av ingredienser. Mattilsynet forstår at situ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/merking_av_mat/til_matprodusenter_om_forsyningsproblemer_og_matmerking_som_folge_av_krigen_i_ukraina.46098 Publisert 11.03.2022 | Sist endret 13.05.2022

Tilsyn med innlandsfisk 2021

I 2021 gjennomførte Mattilsynet tilsyn med 53 rakfiskprodusenter og virksomheter som bruker innlandsfisk som råvare. Tilsynet viste at produsentene har gode rutiner som ivaretar produksjon av trygge produkter. Hva er undersøkt?53... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/mottak_tilvirking_fisk/tilsyn_med_innlandsfisk_2021.45901 Publisert 01.03.2022 | Sist endret 01.03.2022

Nasjonalt tilsynsprosjekt 2020: Ulovlige påstander om kosttilskudd

Mattilsynet har gjennomført et nasjonalt tilsynsprosjekt for å sjekke bruken av medisinske påstander og ulovlig bruk av helsepåstander på kosttilskudd Hva undersøkte vi?50 produkter fra 45 virksomheter. Kosttilskuddene ble kjøpt i... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/merking_av_mat/ernarings_og_helsepastander/nasjonalt_tilsynsprosjekt_2020_ulovlige_paastander_om_kosttilskudd.45800 Publisert 17.02.2022 | Sist endret 17.02.2022