Krav til produsent - eksport av sjømat til Australia

Både norsk regelverk og Australia stiller krav til produsentene.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Fiskehelsekrav for laks
  2. Krav ved direkte eksport av laksefisk (sertifikat 1.1.75)
  3. Krav ved eksport av laksefisk som videreforedles i et annet land (sertifikat 1.1.72)
  4. Ingen merking av varmebehandlede produkter
  5. Listeriakrav for spiseklare produkter

Fiskehelsekrav for laks

Australia stiller en rekke krav for å redusere risiko for innførsel av alvorlige fiskesykdommer generelt og infeksiøs lakseanemi (ILA) spesielt.

Ved eksport av laksefiskprodukter til Australia skal produsent av varen erklære at betingelsene beskrevet på denne siden er ivaretatt for den aktuelle varen. Dette gjøres ved å fylle ut og signere:

Egenerklæringen legges ved forhåndsmeldingen.

Fiskehelsekrav lokaliteter

Laksefisk som eksporteres til Australia skal ikke komme fra lokaliteter

  • med mistanke om eller påvist ILA,
  • som ligger 10 km eller nærmere en slik lokalitet
  • som ligger i en ILA vernesone

Disse kravene sjekker dere på nettsiden til BarentsWatch (barentswatch.no)

Kravene knyttes opp mot slaktedato. Fisk som ble slaktet før ILA ble mistenkt eller påvist, kan eksporteres til Australia.

Fiskehelsekrav slakterier

Det kan eksporteres laksefisk som er slaktet og/eller sløyd ved slakteri innenfor 10 km sirkelen (i BarentsWatch) men utenfor ILA-vernesonen dersom fisken:

  • kommer fra lokalitet utenfor ILA-vernesonen og utenfor 10 km sirkelen
  • transporteres i lukket båt innenfor sirkelen
  • er overført direkte fra lukket transport inn på slakteri uten kontakt med sjø.

Slakteriet skal ikke samtidig håndtere fisk fra lokaliteter som ikke oppfyller fiskehelsekravene til Australia.

Disse kravene sjekker dere i BarentsWatch.

Merk at ventemerder er lokaliteter. Det vil si at dersom en ventemerd ligger innenfor en ILA-sirkel, er eksport av fisk som har stått i ventemerden i strid med australske krav.

Mobile slakterier som slakter ved merdkant har samme status som lokaliteten de slakter ved, mht. Australias ILA-krav.

Forklaring til utfylling av egenerklæringen

  • Til avhukingsfelt nr. 4; fisken er ikke slaktet som ledd i et program for å kontrollere et utbrudd av fiskesykdom. Det vil si at slaktingen ikke er pålagt eller forsert av Mattilsynet for å bekjempe fiskesykdom. Av de vanlige fiskesykdommene er det kun ved PD og ILA at Mattilsynet pålegger eller forserer slakting for å bekjempe videre spredning.
  • Avhukingsfelt merket med *** skal kun hukes av dersom det er aktuelt
  • Ved videre bearbeiding i utlandet (sertifikat 1.1.72) skal feltet «Det foreligger avtale om videre bearbeiding i utlandet.» krysses av i egenerklæringen.
  • Ved eksport direkte til Australia (sertifikat 1.1.75) skal feltet «Hel fisk er hodekappet, sløyd og evt. rester av gjeller er fjernet» hukes av i egenerklæringen.
  • Det skal angis hva slags slakteri fisken er slaktet og/eller sløyd ved, ved hjelp av avhukingspunkt 7, 8 og/eller 9. Et, to eller alle tre alternativene skal hukes av.
  • Avhukingsfelt 10 må angis dersom avhukingsfelt 9 er angitt.
  • Alle felt som ikke er markert med *** skal krysses av i egenerklæringen.
  • Produsenten skal oppgi lokalitet, kommune, slaktedato og slakteri på egenerklæringens s. 2.

Om signering av egenerklæringen

  • Underskrift på egenerklæring skal ikke være elektronisk. I særlige tilfeller (f.eks. ved manglende tilgang til skriver pga obligatorisk hjemmekontor) vil dette likevel godtas. I så fall skal det avtales med tilsynskontoret i forkant.
  • Kun ansatte ved produksjonsenheten kan signere som representant for produksjonsleder, kvalitetsansvarlig eller driftsansvarlig. Representanten skal signere med sitt eget navn.

Barentswatch

Gå til BarentsWatch Fiskehelse (barentswatch.no)

Velg «sykdom» som tema, oppe til venstre på nettsiden. Søk frem lokalitet ved navn eller lokalitetsnummer, eller velg i kart. Husk å zoome ut for å få med eventuell sirkel rundt lokalitet med mistenkt eller påvist ILA. Velg dato (uke og år) som fisken ble slaktet nederst på siden.

Ved offisiell mistanke om eller påvisning av ILA på en lokalitet blir lokaliteten lilla, og du ser en lilla sirkel, 10 km i radius, rundt lokaliteten. Lokalitetene innenfor sirkelen eller sykdomssoner blir listet til høyre for kartet når du velger sirkel eller sone i kart.

Lokaliteter med påvist PD er gule. Dermed blir lokaliteter som har både PD og ILA gule med lilla ring rundt. (Har du valgt «Lakselus» tema vil sykdommer markeres i kart med små gule og lilla sirkler under lokalitet.) Vernesonen er farget mørk oransje og ligger innenfor den lys oransje overvåkningssonen. Se eksempel i bildet øverst på siden.

Laksefisk som eksporteres til Australia skal ikke komme:

  • fra lokalitet med mistanke om eller påvist ILA – det vil si lilla lokalitet
  • fra lokaliteter som ligger 10 km eller nærmere en slik lokalitet – dvs. lokaliteter som ligger innenfor sirkelen rundt en slik lokalitet
  • eller fra lokaliteter som ligger i en ILA-vernesonen – dvs. mørk oransje felt.

Sjekkliste fiskehelsekrav

  1. Det skal ikke være påvist eller mistanke om ILA i lokaliteten på slaktetidspunktet.
  2. Lokaliteten(e) skal ikke ligge 10 km eller nærmere en lokalitet med mistenkt eller påvist ILA, det vil si innenfor en 10 km sirkel i Barentswatch
  3. Lokaliteten(e) skal ikke ligge i en ILA-vernesone
  4. Laksefisken er ikke slaktet ved et slakteri i en ILA-vernesone
  5. Det er ikke påvist annen fiskesykdom på lokalitet(ene) som utløser vedtak om utslakting.
  6. Laksefisken skal ikke være slaktet og/eller sløyd ved et slakteri i en ILA-vernesone
  7. Dersom laksefisken er slaktet og/eller sløyd ved et slakteri innenfor en 10 km sirkel (i BarentsWatch), men utenfor ILA-vernesone, forutsettes følgende:

    a) Transport med lukket båt gjennom 10 km sirkel
    b) Overførsel direkte fra båt til slakteri og
    c) det er ikke slaktet fisk fra 10 km sirkel (i BarentsWatch) eller fra ILA-vernesone til samme tid ved samme slakteri.

ILA-status sjekkes i BarentsWatch Fiskehelse (barentswatch.no) (husk å velge tema «sykdom», i stedet for «lakselus»).


Krav ved direkte eksport av laksefisk (sertifikat 1.1.75)

Sertifikat 1.1.75 brukes ved all direkte eksport av laksefisk til Australia. Ved bruk av dokumenter forekommer visse krav som må oppfylles.

Tilstand og bearbeidingsmåte

Australia har krav om at all laksefisk er «headed, gilled, gutted and thoroughly washed» før ankomst til Australia. Dette garanteres for i attestasjonsdelen for sertifikat nr. 1.1.75.

Emballasje

Sertifikat 1.1.75 skal angi hvordan produktene er emballert for å dokumentere hvilken anvendelse produktet går til. Emballasjen må merkes med hvorvidt produktet er klart for omsetning til forbruker eller ikke; se avsnitt om "Klar for omsetning til forbruker". Emballasjetype fylles ut under punktet "I. Details identifying the fishery products - Type of packaging*". De ulike alternativene angis med tall fra 1 eller 2, alt etter hvilket alternativ som er brukt for emballering.

De to alternativene er fisk eller porsjoner som er:

  1. individuelt pakket i plastomslag, poser eller annen emballasje i kasser av hvilken som helst vekt
  2. pakket løst i plastposer i kasser av hvilken som helst vekt

"Klar for omsetning til forbruker"

Australia krever at laksefisk som importeres i en form som krever videre behandling før omsetning til forbruker, skal gå direkte til virksomhet i Australia som er godkjent for behandling av slike varer før de kan omsettes fritt.

Dersom produktet allerede ved import er klart for omsetning til forbruker ("consumer ready"), så er det ikke omfattet av kravet over.

Sertifikat 1.1.75 angir om produktene er klare for omsetning til forbruker eller ikke. Dette krysses ut under punktet “I. Details identifying the fishery products – consumer ready”.

Australia definerer disse produktene som klar for omsetning til forbruker:

  1. Koteletter, inkludert ryggbein og skinn, men uten finner, hver kotelett veier maksimalt 450 g
  2. Fileter med eller uten skinn, uten buklist og ryggben, uansett vekt
  3. Sløyd, hodekappet fisk, hver fisk veier maksimalt 450 g
  4. Foredlede fiskerivarer (fiskerivare som er, for eksempel, varmebehandlet, røkt, saltet, modnet, marinert og/eller tørket hvis prosessen har endret fiskerivaren vesentlig)

Import Permit Number

Australia krever at feltet "import permit number" fylles ut i sertifikat 1.1.75, for fisk som eksporteres direkte fra Norge til Australia.

Merknader til "IV Attestation" i nytt 1.1.75 – for direkte eksport

  • Punkt nr. 1 er ny, og er satt inn fordi Australia har listeført land som kan oppdrette laksefisk for eksport til Australia ("source countries"). Mattilsynet mener at det ikke innebærer praksisendring, siden all laksefisk som eksporteres til Australia fra Norge er blitt oppdrettet i Norge.
  • Punkt 4 er satt inn fordi Australia krever dokumentasjon på at laksefisken er bearbeidet kun i land som de har listeført for bearbeiding. Hvis fisk som eksporteres fra Norge ikke har vært bearbeidet i noe annet land, kan punkt 4 stå som det er. Dersom det eksporteres fisk fra Norge som har vært (delvis) bearbeidet i et annet land, må vi endre sertifikatet og legge inn et felt hvor eksportør oppgir landet.
  • Punkt 2, 3 og 5 innebærer ingen nye krav sammenliknet med dagens 1.1.75.
  • Punkt 6 er er satt inn på grunn av krav fra Australia. Dette vil ikke medføre noen praksisendring for virksomheter som håndterer laksefisk kun fra Norge, eller fra landene som Australia har listet som "source countries".
  • Punkt 7 er nytt, men er allerede oppfylt av eksisterende regelverkskrav om sporbarhet. Punktet medfører dermed ingen praksisendring.

Felles krav for sertifikat 1.1.72 og 1.1.75

Navn og nummer på oppdrettslokalitet(er)

Australia krever at navn og registreringsnummer på alle oppdrettslokaliteter som laksefisk i eksportpartiet er høstet fra, er ført inn i helsesertifikater som de mottar Dette gjelder for både 1.1.72 og 1.1.75.

Lokalitetsnr og lokalitesnavn skal være angitt på samme måte som det er registrert i akvakulturregisteret: XXXXX Lokalitetsnavnet.


Krav ved eksport av laksefisk som videreforedles i et annet land (sertifikat 1.1.72)

Sertifikat 1.1.72 brukes ved eksport av laksefisk som videreforedles i et annet land før den blir videresendt til Australia. Ved bruk av dokumenter forekommer visse krav som må oppfylles.

Tilstand og bearbeidingsmåte

I sertifikat 1.1.72 garanteres det for at produktene er "thoroughly washed", men bearbeidingsgraden må komme tydelig frem i feltet "tilstand og bearbeidingsmåte", under sertifikatets punkt I., som identifiserer produktene. For eksempel "head on, gutted", "headed, gutted, gilled" eller "filet". "Frozen" eller "fresh" er ikke tilstrekkelig. Se også punkt 3 g under "Merknader til IV Attestation i nytt 1.1.72 – preeksportsertifikat" lenger ned på denne siden.

Emballasje

For sertifikat 1.1.72 gjelder ikke samme krav som for 1.1.75 til emballasjen da varene uansett skal pakkes om før de går videre til Australia. Det er derfor tilstrekkelig å identifisere emballasjen med f.eks. "boxes, cartons, isopor", osv.

Import Permit Number

Manglende utfylling av "import permit number" i sertifikat 1.1.72, for fisk som skal bearbeides videre i et annet land før eksport til Australia, skal ikke alene kunne føre til avvisning. Hvis norsk eksportør vet at eksportpartiet skal videre til Australia som ett parti, og man har "import permit number" for dette partiet tilgjengelig, kan det likevel være fordelaktig å fylle ut nummeret også i det norske sertifikatet. Importkontrollen inn til Australia vil kunne ta litt lenger tid dersom det ikke er ført inn et "import permit number" i sertifikat 1.1.72 som matcher nummeret i sertifikatet fra bearbeidingslandet.

"Further processing before export to Australia"

Teksten "further processing before export to Australia" ligger allerede i helsesertifikatet og skal ikke skrives inn i fritekstfeltet. Dette gjelder kun for sertifikat 1.1.72.

I feltet for mottaker skal du sette inn, med fullt navn og adresse

  • Hvis du har "import permit number"; mottaker i Australia i henhold til tillatelsen
  • Ellers; mottaker i landet hvor varen bearbeides

I feltet for destinasjonsland skal du fylle ut landet hvor varen skal bearbeides før videre eksport (ikke Australia). Dette kommer ikke frem i sertifikatet, men ligger kun inne i Mattilsynets skjematjenester.

Merknader til "IV Attestation" i nytt 1.1.72 – preeksportsertifikat

  • Punkt 1 er nytt, og er satt inn fordi Australia har listeført land som kan oppdrette laksefisk for eksport til Australia ("source countries"). Mattilsynet mener at det ikke innebærer praksisendring, siden all laksefisk som eksporteres til Australia fra Norge er blitt oppdrettet i Norge.
  • Punkt 2 er noe endret i henhold til Australias presisering av eksisterende krav. Endringen er i tråd med gjeldende praksis og medfører dermed ingen endring for næringen.
  • Punkt 3 a, b, c, d og e er uendret i henhold til dagens krav, punkt 3 f innebærer ingen endring i dagens praksis.
  • Punkt 3 g er en presisering for å sikre at bearbeidingsgrad blir tilstrekkelig belyst i sertifikatets del I. Det er satt inn fordi Australia nå krever at sertifikatet opplyser om hvor langt fisken bearbeides i Norge før videre bearbeiding i annet land.

Felles krav for sertifikat 1.1.72 og 1.1.75

Navn og nummer på oppdrettslokalitet(er)

Australia krever at navn og registreringsnummer på alle oppdrettslokaliteter som laksefisk i eksportpartiet er høstet fra, er ført inn i helsesertifikater som de mottar Dette gjelder for både 1.1.72 og 1.1.75.

Lokalitetsnr og lokalitesnavn skal være angitt på samme måte som det er registrert i akvakulturregisteret: XXXXX Lokalitetnavnet.


Ingen merking av varmebehandlede produkter

Varmebehandlede produkter av laksefisk er automatisk klare for omsetning til forbruker og trenger ikke merkes som sådan, dersom de oppfyller følgende krav:

  1. Rogn fra laksefisk må være grundig vasket for å fjerne uvedkommende materiale og varmes til minimum kjernetemperatur på 65°C i minimum 30 minutter.
  2. Fileter med eller uten skinn må varmes til minimum kjernetemperatur på 65°C i minimum 30 minutter.
  3. Sløyd regnbueørret med hode må varmes til minimum kjernetemperatur på 66°C i minimum 40 minutter.
  4. Produktene skal pakkes individuelt i plastomslag, poser eller annen emballasje i kasser av hvilken som helst vekt.

Oppfyllelse av kravene skal kunne dokumenteres ved tilsyn. Mattilsynet har hittil slikt sertifikat bare for rogn.


Listeriakrav for spiseklare produkter

Australia har nulltoleranse overfor Listeria monocytogenes i spiseklare produkter ("RTE foods").

Dersom det ved importkontroll oppdages L. monocytogenes i slike produkter, utløser dette 100 prosent kontroll av tilsvarende varepartier fra Norge, inntil det er kontrollert et tilfredsstillende antall importer uten positive funn.