Krav til produsent - eksport av fisk og sjømat til EØU

Både norsk regelverk og landene du eksporterer til stiller krav til produsentene.

Publisert

Innhold på denne siden

Vær oppmerksom på dette ved eksport til EØU

Russland tillater ikke norske fiskeprodukter i transport gjennom Russland. Krigen i Ukraina har ført til utfordringer for eksporten til Russland, Belarus og Ukraina. Mattilsynet kan fortsatt utstede sertifikater til disse landene, men det er viktig at virksomheter setter seg inn i hvilke sanksjoner som blir innført. Virksomheter bør også ha tett dialog med importør før en eventuell eksport.

Russland innfører transittforbud for norsk fisk (seafood.no).

Russland: All eksport av fisk og fiskerivarer fra Norge direkte til Russland er stanset på grunn av tidligere innførte russiske importrestriksjoner (2014). Fiskefôr og levende fisk kan fremdeles eksporteres direkte til Russland.

Resten av EØU: Belarus, Kasakhstan, Armenia og Kirgisistan er ikke direkte omfattet av de russiske importrestriksjonene.

Les mer om sanksjoner hos Utenriksdepartementet: 

Hva betyr sanksjonene mot Russland for norsk næringsliv? (regjeringen.no)

Registrering og godkjenning før eksport av sjømat til EØU

Den russiske veterinærtjenesten (Rosselkhoznadzor)

For å kunne eksportere fisk og fiskerivarer til landene i EØU må produsenten være godkjent av den russiske veterinærtjenesten, Rosselkhoznadzor, sine offisielle lister over godkjente virksomheter. Produsenten må heller ikke ha status «temporary restrictions» (merket med rød farge) eller «suspended certification» (merket med lilla farge) på listene.

Les mer om Rosselkhoznadzor sine lister. (fsvps.gov.ru)

Produsenter som vil inn på listene må gjennom en prosess med tre trinn:

  • Påmelding
  • Inspeksjon
  • Registrering

Listene er delt inn i produktkategorier og styrer hvilke produsenter som kan få varer inn i EØU. For å komme inn på listene, må produsent i de fleste tilfeller inspiseres av veterinærtjenestene i EØU.

Kazakhstan har også en egen nasjonal liste. (view.officeapps.live.com)

Russland har ikke godtatt registrering av nye produsenter i listen siden sanksjoner har ført til stopp i matimport fra Vesten til Russland.

Påmelding

Produsenter som ønsker inspeksjoner skal melde sin interesse til Norges sjømatråd. Inspeksjonene koordineres av sjømatnæringens bransjeorganisasjoner, Sjømat Norge og Norske Sjømatbedrifters Landsforening og Norsk Industri.

Bransjeorganisasjonene vil gå ut med informasjon om påmelding når inspeksjoner er under planlegging.

Inspeksjon

Før godkjenning for eksport til EØU må de fleste typer produsenter gjennom en inspeksjon av veterinærtjenesten i ett eller flere av unionens medlemsland. I inspeksjonen vil veterinærtjenesten vurdere om produsenten tilfredsstiller kravene i EØU sitt regelverk. Dette er på enkelte områder strengere eller mer spesifikt enn det norske regelverket.

Registrering

Når en produsent har blitt godkjent, skal produsenten registrere seg for eksport til EØU i Mattilsynets skjematjenester. Produsent må også sørge for å vedlikeholde opplysningene som er lagt inn her.

Produsent er selv ansvarlig for å registrere og vedlikeholde sine opplysninger i Mattilsynets skjematjenester.

Veiledning: registrering til Russland i MATS skjematjenester (PDF)

Godkjenningstidspunkt

Når du sender inn søknad om Godkjenning for eksport til EØU vil Mattilsynet videreformidle denne til en av veterinærtjenestene i EØU, som avgjør om virksomheten blir listeført eller ikke.

Hvis du ikke finner din virksomhet på godkjenningslisten til Rosselkhoznadzor

EØUs veterinærtjenester avgjør hvilke virksomheter som skal være oppført på listen. I de fleste tilfeller krever de å få inspisere virksomheten før den blir ført opp på listen. Har du sendt inn søknad men ikke fått noen tilbakemelding, må du undersøke med importør hva som kan være årsaken før du tar kontakt med Mattilsynet om dette.

Erklæring for sertifikat til laks og pelagisk fisk

En forutsetning for at en produsent kan bli godkjent for import til EØU er at produksjonen foregår i henhold til unionens regelverk på området, og at virksomheten kan dokumentere at nødvendige tilpasninger er gjort i produksjonen for å etterleve dette.

Sjømatnæringens bransjeorganisasjoner har utarbeidet to bransjeretningslinjer for produsenter som ønsker å produsere fisk og fiskerivarer for eksport til EØU; én for laksefisk og én for pelagisk fisk. Produsentene bekrefter med en egenerklæring at de overholder bransjeretningslinjene, og Norges sjømatråd holder oversikt over hvilke produsenter av laksefisk og pelagisk fisk som har levert slike egenerklæringer.

Eksport til Ukraina, Russland og Den eurasiske økonomiske union. (seafood.no)

Signert egenerklæring er en forutsetning for at Mattilsynet kan utstede sertifikat til EØU på laksefisk og pelagisk fisk.

Bransjeorganisasjonene har ikke utarbeidet tilsvarende bransjeretningslinjer for andre segmenter av næringen. Hver av disse produsentene må selv sette seg inn i regelverket til EØU og dokumentere overfor Mattilsynet hvordan de overholder EØU sine krav i produksjonen.

Eksport av fiskeprotein til dyrefôr til Russland

EØUs veterinærtjenester avgjør hvilke virksomheter som skal være oppført på listen. I de fleste tilfeller krever de å få inspisere virksomheten før den blir ført opp på listen. Har du sendt inn søknad men ikke fått noen tilbakemelding, må du undersøke med importør hva som kan være årsaken før du tar kontakt med Mattilsynet om dette.