Krav til produsent - eksport av fisk og sjømat til Vietnam

Publisert

Registrering for å bli listeført hos vietnamesiske myndigheter

Vietnamesiske myndigheter krever at virksomheter som er involvert i produksjon, bearbeiding og prosessering av sjømat til Vietnam, er godkjent i Vietnam før import. Sjømatprodusenter som ønsker å eksportere til Vietnam, må derfor registrere seg via Mattilsynets skjematjeneste.

Registreringen gjelder alle som ønsker å bli godkjent for import av sine sjømatprodukter. Enhver virksomhet er ansvarlig for å legge ved alle nødvendige vedlegg (flytskjemaer og en oppsummering av kvalitetsstyringssystemet, samt HACCP-erklæring for alle produkter). Det skal ikke legges ved engelsk godkjenningsbevis.

Animalske biprodukter som fiskeolje, mel og hydrolyserte proteiner til humant konsum skal ikke registreres.

Mattilsynet har laget følgende veileder som tar for seg registrering før eksport til Vietnam:

Veileder for registrering ved eksport til Vietnam (PDF)

Vietnamesiske myndigheter publiserer en liste over godkjente sjømatvirksomheter her:

Liste over godkjente sjømatvirksomheter (cucthuy.gov.vn)

Bla nedover siden til du finner "Norway". Dato til høyre angir når listen sist ble oppdatert. Klikk på nedlastingspilen til høyre for dato.

Slik registrerer du deg i skjematjenesten

Som produsent registrerer du deg i produksjonsformen "Registering for eksport til Vietnam" i Mattilsynets skjematjeneste. 

For å passe på at registreringen blir riktig er det viktig å lese veilederen for registrering for eksport til Vietnam og informasjonen på nettsidene grundig før du går i gang med registreringen. Benytt deg også av hjelpetekstene i skjematjenesten underveis.

Under de fire spørsmålene om «Description of production process» i registreringsskjemaet må virksomheten skrive hvordan mattryggheten ivaretas gjennom alle prosesser i produksjonen. Dette inkluderer ikke bare inne på selve produksjonsanlegget, men også under oppdrettsfasen eller under selve fiskeriet samt gjennom transport av fisk fra oppdrettsanlegget/fiskebåt til produksjonsanlegget.

Informasjon om etiketter som benyttes på varer til Vietnam skal oppgis. Det er mulig å legge ved bilde av en etikett som et vedlegg til oppsummeringen av kvalitetsstyringssystemet.

HACCP-erklæringen som skal legges ved registreringen for alle produkter, søker du om hos ditt lokale Mattilsyn-kontor, før du starter registreringsprosessen. Be om å få tilsendt følgende erklæring:

Fyll ut erklæringen i henhold til veiledningen, og be ditt Mattilsyn-kontor om å utstede den. Når du mottar utstedt erklæring, kan du starte registeringen. Utstedelse av erklæringen er gebyrpliktig.

Fristene for registrering er i henhold til Mattilsynets årshjul for listeføring. Mattilsynet vil oppdatere listen for Vietnam to ganger i året. Frist for virksomhetene til å registrere seg eller få endret sin registrering er 15. april og 15. oktober hvert år. Vær oppmerksom på at vi venter med å sende over neste liste til Vietnam fra 15. mai til 15. november i 2025. Fristen for å endre eller registrere seg endres også fra 15. april til 15. oktober i 2025. Se oversikten for fristene her:

Årshjul for listeføring

Registrering for eksport av levende krabbe

Både sjømat og levende kongekrabbe eller snøkrabbe skal registreres i det samme registreringsskjemaet, men du må sende inn eget flytskjema og en oppsummering av kvalitetsstyringssystemet for levende krabbe. Les gjennom veilederen ved eksport til Vietnam for å sikre at du utfører registreringen korrekt.

Sjømat og levende krabber må ha egne dokumenter fordi de godkjennes av forskjellige departementer i Vietnam. Virksomheter som er registrert for å eksportere levende kongekrabbe og snøkrabbe, er publisert på Mattilsynets nettsider. Vietnamesiske myndigheter publiserer ikke denne listen. Her er listen over virksomheter som er registrert for å eksportere levende kongekrabbe og snøkrabbe:

Facilites live King and Snowcrab Vietnam (PDF)

Registrering for eksport av produkter som ikke er en hel fisk, fiskefilet eller en kotelett

Vietnam bruker betegnelsen "By-products for human consumption" for alle produkter som ikke er en hel fisk, fiskefilet eller en kotelett. Det vil si at hode, hale, melke, rogn, ryggbein belly flabs, osv er by-products for human consumption. Inkludert i dette er også foredlete produkter av disse fiskedelene, for eksempel røkt rogn, salt rogn, saltede ryggbein, osv.

Dette må du huske på ved registrering

Følgende punkter må du passe på ved registrering for å bli listeført hos vietnamesiske myndigheter:

  • Alle dokumenter må være på engelsk.
  • Pass på at dere skriver om det er Critical Control Points (CCP) eller ikke i flytskjema. Skriv "no CCP" hvis det ikke er noen kritiske kontrollpunkter.
  • Det er viktig å ikke sende for mye informasjon i oppsummeringen av kvalitetsstyringssystemet.
  • Det er viktig at fiskebruksnummer og virksomhetens navn står skrevet øverst på sidene på selve dokumentet. Mattilsynet må skrive ut alle dokumentene og sende disse fysisk til Vietnam. Det er lettere å sammenstille dokumentene når det er tydelig notert på selve dokumentet hvilken virksomhet dokumentet gjelder.
  • Mattilsynet må lett kunne finne og sortere dokumentene til virksomheten. Det er derfor viktig at dokumentene som lastes opp i Mattilsynets skjematjenester har riktig dokumentnavn.

I tillegg til alle punktene nevnt ovenfor er det også andre ting virksomheten må huske på. Se veilederen for mer informasjon.

Husk også på at det er myndighetene i Vietnam som skal kunne forstå hvordan kvalitetssikringssystemet fungerer i din virksomhet. Virksomheten selv er ansvarlig, og må sørge for å gi en enklest mulig og riktig oppsummering av sitt eget kvalitetsstyringssystem.

Du må selv kvalitetssikre registreringen din

Mattilsynet vil sjekke at virksomheten har sendt inn riktige dokumenter i henhold til registreringene som er gjort. Innholdet i dokumentene vil ikke bli kvalitetssikret.

Virksomheten er selv ansvarlig for følgende:

  • Innholdet i dokumentene som sendes inn er kvalitetssikret.
  • Det legges ved separate flytskjema for de forskjellige kategoriene.
  • Det legges ved korrekt HACCP-erklæring med produkter i alle de kategorier det søkes registrering for.
  • Kvalitetsstyringssystemet oppsummeres i ett PDF-dokument. Sertifisering av andre kvalitetsstyringssystem som for eksempel GlobalGap, og bilde av etiketter, legges som vedlegg bakerst i dokumentet.
  • Ikke legg ved dokumenter som ikke etterspørres.

Hvis virksomheten ikke godkjennes av Vietnam

Hvis virksomheten ikke blir godkjent i Vietnam, er det fordi registeringen ikke er i tråd med hva vietnamesiske myndigheter forventer. Mattilsynet mottar en tilbakemelding fra Vietnam om status for oppdatering av listen. Virksomheter som ikke blir godkjent vil bli kontaktet av Mattilsynet, med informasjon om feil eller mangler i registreringen. For å rette opp i feilene må du endre din registrering og laste opp alle dokumentene på nytt.

Se endringer

Endring av årshjulet for listeføring til Vietnam i år

Mattilsynet venter med å sende oppdatert liste til Vietnam i 2025. Fristen 15. mai utgår. Ny frist er 15. november. Den siste listen ble sendt for sent fra oss 26. februar i år, på grunn av de nye kravene og tekniske problemer. Listen i Vietnam er fortsatt ikke oppdatert. Fristen for å endre eller registrere seg endres også. Fristen 15.april i år utgår. Ny frist er 15. oktober. Vi anbefaler at registreringene og endringene kommer inn i god tid.