Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling
Skjell bør serveres så ferske som mulig. Da smaker de best.
Levende blåskjell bør lagres ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lavere temperaturer gir lengre holdbarhet. Oppbevar skjellene på is – også i kjøleskap – men pass på at isen ikke ligger over dem, for da kan de fryse.
Oppbevar blåskjellene i fuktig tang eller vått avispapir. Dette hjelper dem å holde seg friske i flere dager. Erfaringer fra skjellnæringen viser at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager etter at de er tatt opp fra sjøen, hvis de blir oppbevart riktig.
Sjekk om skjellene er levende
Før du tilbereder dem må du, uavhengig av hvor lenge de har vært lagret, alltid kontrollere om skjellene er levende. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg, er døde. Er det mange døde skjell, kan det være at de er for gamle. Døde skjell kan gi skjellene rundt dårlig smak og lukt. Skjell som ikke har åpnet seg under damping, skal heller ikke spises.
Oppbevaring av dampede blåskjell
Dampede blåskjell kan oppbevares i kjøleskapet i opptil 2 dager. Sørg for å dekke dem godt til for å bevare smaken og kvaliteten. Det er best å fryse ferdig dampede blåskjell, da dette bevarer både smaken og kvaliteten. Unngå å fryse rå blåskjell, da dette kan ødelegge kvaliteten.