Dette kan du gjere som registrert primærprodusent av egg

Når du har registrert verksemda hos Mattilsynet kan du 

Publisert
  • selje egga direkte til privatpersonar (sluttforbrukar) frå garden eller på marknad, for eksempel torg eller REKO-ring. 
  • selje egga til butikkar i nærområdet

Du kan selje egga i laussal (på brett utan innpakning eller f.eks. frå kurv). 

Du kan vaske egga, men du kan ikkje selje egga ferdigpakka, for eksempel i lukka kartong. Skal du pakke egga, må du forhalde deg til reglane for eggpakkeri. Da må du blant anna sortere egga etter storleik og kvalitet, følgje hygieneregler og sørgje for korrekt merking av egga.

Regelverk

Næringsmiddelhygieneforskriften, vedlegg I, del A

DEL A: ALMINNELIGE HYGIENEBESTEMMELSER FOR PRIMÆRPRODUKSJON OG TILKNYTTEDE AKTIVITETER

I. Virkeområde

1.Dette vedlegg får anvendelse på primærproduksjon og følgende tilknyttede aktiviteter:
a.transport, lagring og håndtering av råvarer på produksjonsstedet, forutsatt at dette ikke endrer råvarens karakter i vesentlig grad,
b.transport av levende dyr, når dette er nødvendig for å oppnå målene i denne forordning,

og

c.når det gjelder produkter av vegetabilsk opprinnelse, fiskerivarer og viltlevende vilt, transport for å levere råvarer, der råvarenes karakter ikke er endret i vesentlig grad, fra produksjonsstedet til en virksomhet.

II. Hygienebestemmelser

2.Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal så langt det er mulig, sikre at råvarer beskyttes mot forurensning, idet det tas hensyn til all foredling som råvarene senere skal gjennomgå.
3.Uten at den alminnelige forpliktelsen fastsatt i nr. 2 berøres, skal driftsansvarlige for næringsmiddelforetak overholde relevante bestemmelser i EØS-regelverk og nasjonal lovgivning som gjelder kontroll av farer i primærproduksjonen og tilknyttede aktiviteter, herunder:
a.tiltak for å kontrollere forurensning som kommer fra luft, jord, vann, fôr, gjødsel, veterinærpreparater, plantevernmidler og biocider og oppbevaring, håndtering og disponering av avfall,

og

b.tiltak som gjelder dyrs helse og velferd og plantehelse, og som kan påvirke menneskers helse, herunder programmer for overvåkning og kontroll av zoonoser og zoonotiske smittestoffer.
4.Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som oppdretter, høster eller jakter på dyr, eller som produserer råvarer av animalsk opprinnelse, skal treffe egnede tiltak for, når det er relevant, å:
a.holde alle lokaler og innretninger som brukes i forbindelse med primærproduksjon og tilknyttede aktiviteter, herunder lokaler og innretninger som brukes til lagring og håndtering av fôr, rene og, når det er nødvendig, desinfisere dem på en hensiktsmessig måte etter rengjøring,
b.holde utstyr, beholdere, kasser, kjøretøyer og fartøyer rene og, når det er nødvendig, desinfisere dem på en hensiktsmessig måte etter rengjøring,
c.så langt det er mulig, sikre at dyr som skal slaktes, og når det er nødvendig, produksjonsdyr, er rene,
d.bruke drikkevann eller rent vann når det er nødvendig for å hindre forurensning,
e.sikre at personale som håndterer næringsmidler, er ved god helse og får opplæring om helserisikoer,
f.så langt det er mulig, hindre at dyr og skadedyr forårsaker forurensning,
g.oppbevare og håndtere avfall og farlige stoffer slik at forurensning unngås,
h.hindre innføring og spredning av smittsomme sykdommer som kan overføres til mennesker gjennom næringsmidler, herunder ved å treffe forebyggende tiltak når nye dyr innføres, og rapportere mistanke om utbrudd av slike sykdommer til vedkommende myndighet,
i.ta hensyn til resultatene av alle relevante analyser som utføres på prøver som er tatt fra dyr, eller andre prøver som har betydning for menneskers helse,

og

j.bruke tilsetningsstoff i fôrvarer og veterinærpreparater på korrekt måte, slik det kreves i relevant lovgivning.
5.Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som produserer eller høster planteprodukter, skal treffe egnede tiltak for, når det er relevant, å:
a.holde lokaler, utstyr, beholdere, kasser, kjøretøyer og fartøyer rene og, når det er nødvendig, desinfisere dem på en hensiktsmessig måte etter rengjøring,
b.når det er nødvendig, sikre at planteprodukter er rene, og at de produseres, transporteres og lagres under hygieniske forhold,
c.bruke drikkevann eller rent vann når det er nødvendig for å hindre forurensning,
d.sikre at personale som håndterer næringsmidler, er ved god helse og får opplæring om helserisikoer,
e.så langt det er mulig, hindre at dyr og skadedyr forårsaker forurensning,
f.lagre og håndtere avfall og farlige stoffer slik at forurensning unngås,
g.ta hensyn til resultatene av alle relevante analyser som utføres på prøver som er tatt fra planter, eller andre prøver som har betydning for menneskers helse,

og

h.bruke plantevernmidler og biocider på korrekt måte, slik det kreves i relevant lovgivning.