Registrering eller godkjenning

Alle som driv med næringsmiddelverksemd skal enten registrere verksemda eller få verksemda godkjent.

Publisert

Eggprodusentar må registrere seg 

Som eggprodusent kan du selje små mengder egg upakka som lausvektvare og direkte til forbrukar frå gard, frå lokale marknader og frå lokale butikkar. Produksjon og oppsamling av egg hos produsenten (ikkje pakking) blir regna som primærproduksjon og treng ikkje godkjenning. Du må registrere salet i skjematenesta til Mattilsynet. 

Eggpakkeri og eggproduktverksemder treng godkjenning 

Eggpakkerier og eggproduktverksemder er godkjenningspliktige, fordi egg er ei animalsk vare.   

Mindre eggpakkeri kan få unntak frå regelen om godkjenning og skal da registrerast. Som registrert eggpakkeri kan du selje egg direkte til sluttforbrukar og i tillegg høgst 600 kg pr. veke (9600 hønseegg) til andre detaljistar i lokalområdet. Sel du meir enn dette, må du søkje om godkjenning. Som godkjend verksemd er det tilleggskrav om merking med godkjenningsnummer.  

Sjå kvifor du må registrere eller få godkjent verksemda di.

Slik gjør du

Treng du registrering eller godkjenning for eggpakkeri eller eggproduktverksemd, kan du registrere deg i skjematjenesta:

Registrering av næringsmiddelverksemd

Du skal vere registrert eller godkjent hos Mattilsynet om du importerer, håndterer, lagrar eller omset næringsmiddel.

Du registrerer deg ved å bruke skjemaet "Ny matbedrift og/eller import, produksjon og engrossalg av matkontaktmaterialer" i Mattilsynet si skjemateneste.

Skjemaet skal også brukast dersom du vil utvide aktiviteten i ei allereie eksisterande verksemd og starte med ein ny aktivitet som ikkje er registrert.

Skjematenesta til Mattilsynet

Regelverk

Animaliehygieneforskriften kapittel 1, artikkel 1

3. Denne forordning får ikke anvendelse på:
a.primærproduksjon til bruk i private husholdninger,
b.tilberedning, håndtering eller oppbevaring av næringsmidler i hjemmet til konsum i private husholdninger,
c.produsentens direkte levering av små mengder råvarer til sluttforbrukeren eller til lokale detaljister som leverer direkte til sluttforbrukeren,
d.produsentens direkte levering av små mengder kjøtt fra fjørfe og haredyr slaktet på driftsenheten, til sluttforbrukeren eller til lokale detaljister som leverer dette som ferskt kjøtt direkte til sluttforbruker,
e.jegere som leverer små mengder viltlevende vilt eller kjøtt fra viltlevende vilt direkte til sluttforbrukeren eller til lokale detaljister som leverer direkte til sluttforbrukeren.

Animaliehygieneforskriften kapittel 1, artikkel 4

Artikkel 4 Registrering og godkjenning av virksomheter

1. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal omsette produkter av animalsk opprinnelse som er framstilt i Fellesskapet, bare dersom de er framstilt og håndtert utelukkende på virksomheter:
a.som oppfyller de relevante kravene i forordning (EF) nr. 852/2004, i vedlegg II og III i denne forordning og andre relevante krav i næringsmiddelregelverket,

og

b.som vedkommende myndighet har registrert, eller når det kreves i samsvar med nr. 2, har godkjent.
2. Uten at artikkel 6 nr. 3 i forordning (EF) nr. 852/2004 berøres, skal virksomheter som håndterer de produktene av animalsk opprinnelse som omfattes av kravene i vedlegg III til denne forordning, ikke drives med mindre vedkommende myndighet har godkjent dem i samsvar med nr. 3 i denne artikkel, med unntak av virksomheter som utfører bare:
a.primærproduksjon,
b.transport,
c.lagring av produkter som ikke trenger lagringsforhold med temperaturregulering,

eller

d.andre former for detaljhandel enn dem som denne forordning får anvendelse på i henhold til artikkel 1 nr. 5 bokstav b).
3. En virksomhet som skal godkjennes i samsvar med nr. 2, skal ikke drives med mindre vedkommende myndighet i samsvar med europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 854/2004 av 29. april 2004 om fastsettelse av særlige regler for gjennomføringen av offentlig kontroll av produkter av animalsk opprinnelse beregnet på konsum:​1
a.har gitt virksomheten godkjenning til å drive etter et besøk på stedet,

eller

b.har gitt virksomheten en betinget godkjenning.