Registrering eller godkjenning

Alle som driv med næringsmiddelverksemd skal enten registrere verksemda eller få verksemda godkjent.

Publisert

Eggprodusentar må registrere seg 

Som eggprodusent kan du selje små mengder egg upakka som lausvektvare og direkte til forbrukar frå gard, frå lokale marknader og frå lokale butikkar. Produksjon og oppsamling av egg hos produsenten (ikkje pakking) blir regna som primærproduksjon og treng ikkje godkjenning. Du må registrere salet i skjematenesta til Mattilsynet. 

Eggpakkeri og eggproduktverksemder treng godkjenning 

Eggpakkerier og eggproduktverksemder er godkjenningspliktige, fordi egg er ei animalsk vare.   

Mindre eggpakkeri kan få unntak frå regelen om godkjenning og skal da registrerast. Som registrert eggpakkeri kan du selje egg direkte til sluttforbrukar og i tillegg høgst 600 kg pr. veke (9600 hønseegg) til andre detaljistar i lokalområdet. Sel du meir enn dette, må du søkje om godkjenning. Som godkjend verksemd er det tilleggskrav om merking med godkjenningsnummer.  

Sjå kvifor du må registrere eller få godkjent verksemda di.

Slik gjør du

Treng du registrering eller godkjenning for eggpakkeri eller eggproduktverksemd, kan du registrere deg i skjematjenesta:

Registrering av næringsmiddelverksemd

Du skal vere registrert eller godkjent hos Mattilsynet om du importerer, håndterer, lagrar eller omset næringsmiddel.

Du registrerer deg ved å bruke skjemaet "Ny matbedrift og/eller import, produksjon og engrossalg av matkontaktmaterialer" i Mattilsynet si skjemateneste.

Skjemaet skal også brukast dersom du vil utvide aktiviteten i ei allereie eksisterande verksemd og starte med ein ny aktivitet som ikkje er registrert.

Skjematenesta til Mattilsynet

Regelverk

  1. Animaliehygieneforskriften kapittel 1, artikkel 1
  2. Animaliehygieneforskriften kapittel 1, artikkel 4

Sida er ein del av denne rettleiinga: