Plukking av skjell i strandsonen for omsetning 

Skjell som lever i strandsonene, som stillehavsøsters, hjerteskjell, kuskjell, teppeskjell og andre skjellarter som vokser naturlig, må være trygge å spise dersom de skal høstes for omsetning.

Publisert

Før skjellene kan høstes, må det settes tydelige grenser for høsteområdet, og dette kan gjøres som samarbeid mellom Mattilsynet og den som høster. Deretter må høsteområdet klassifiseres av Mattilsynet, på lik linje med akvakulturlokaliteter (oppdrett). Gjennom klassifiseringsprosessen vurderes graden av mikrobiologisk forurensning i området, og området gis A-, B- eller C-status. Det er ikke lov å høste fra et område som ikke er klassifisert. 

Skjell som skal høstes for omsetning, skal ikke inneholde mer mikroorganismer, algetoksiner eller fremmedstoffer enn det regelverket tillater. Det er den som høster som må dokumentere at regelverket følges og at skjell ikke inneholder mikroorganismer, algegifter eller fremmedstoffer som kan gjøre folk syke. 

Den som høster naturlige forekomster av skjell eller lignende for omsetning, kalles i denne sammenheng en primærprodusent. Primærprodusenter må være registrert hos Mattilsynet. 

Regelverk

  1. Forordning (EF) nr. 853/2004
  2. Forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler
  3. Næringsmiddelhygieneforskriften Vedlegg I Mikrobiologiske kriterier for næringsmidler
  4. Næringsmiddelhygieneforskriften