Krav som gjelder parasitter for fiskerivarer som skal spises rå eller nesten rå
Du som omsetter fiskerivarer som skal spises rå eller nesten rå, må sikre at varen ikke inneholder levende parasitter.
Innhold på denne siden
- Fakta om parasitter i fisk
- Fiskerivarene kravene gjelder for
- Frysebehandling av fiskerivarer for å drepe parasitter
- Annen behandling som dreper parasitter i fisk
- Oppdrettet fisk kan unntas fra krav om frysebehandling
- Relatert innhold
Fiskerivaren skal enten frysebehandles eller behandles på annen måte som dreper parasitter. Oppdrettet fisk kan unntas fra frysebehandling under visse vilkår.
Du må synliggjøre gjennom din farevurdering hvordan du sikrer at levende parasitter ikke utgjør en mulig helsefare for forbruker. Dersom frysebehandlingen er gjennomført på et tidligere trinn i prosessen, eller det er produkter av oppdrettet fisk som er fritatt fra frysekravet, skal du kunne fremlegge dokumentasjon på dette.
Fakta om parasitter i fisk
Parasitter er svært vanlig i all villfisk fra sjøen.
Kveis er et samlebegrep på en type parasitter som ofte finnes i villfisk. Kveis lever for det meste i tarmsystemet til fisken, men kan også finnes i fiskekjøttet. Selv om kveis kan oppleves som uappetittlig, utgjør de kun en helsefare hvis mennesker får i seg levende kveis. Dette kan føre til akutt magesykdom eller allergiske reaksjoner.
Parasitter dør ved varmebehandling som steking eller koking. De dør også ved frysing, sterk salting eller marinering i saltlake (NaCl) med konsentrasjon på mellom 6 og 14% over flere uker. Det er derfor viktig at fisken bearbeides tilstrekkelig for å unngå levende kveis.
Informasjon om parasitter på Havforskningsinstituttets nettsider (hi.no)
Fiskerivarene kravene gjelder for
Kravene gjelder følgende fiskerivarer
- All fisk som skal spises rå, f.eks. sushi, sashimi eller,
- marinerte, saltede og alle andre behandlede fiskerivarer, dersom behandlingen ikke er tilstrekkelig til å drepe parasittene
Kravene gjelder ikke for fiskerivarer som har gjennomgått eller som før konsum skal bli varmebehandlet. Varmebehandling til en kjernetemperatur på over 60 °C i ett minutt dreper de fleste parasitter. Parasitter blir dermed drept av de vanligste behandlingsmetodene, som steking, koking, grilling og varmrøyking.
Regelverk
Animaliehygieneforskriften
-
1. Dersom kjølte, uemballerte varer ikke distribueres, avsendes, tilberedes eller foredles omgående etter at de ankommer en virksomhet på land, skal de lagres i is på passende sted. Det skal legges på ny is så ofte som nødvendig. Emballerte ferske fiskerivarer skal kjøles til en temperatur som nærmer seg temperaturen i smeltende is.
► M6 -
2. Håndtering som hodekapping og sløying skal utføres på en hygienisk måte. Når det fra et teknisk og handelsmessig ståsted er mulig å sløye fisken, skal dette gjøres så raskt som mulig etter at produktene er fanget eller ilandført. Produktene skal vaskes grundig umiddelbart etterpå.
◄ M6 -
3. Arbeidsoperasjoner som filetering og skjæring i skiver skal utføres slik at ikke filetene eller skivene forurenses eller ødelegges. Filetene og skivene skal befinne seg på arbeidsbordene bare den tiden det tar å tilberede dem. Fileter og skiver skal pakkes inn og om nødvendig emballeres, og de skal kjøles så raskt som mulig etter tilberedningen.
►M23 -
4. Beholdere som brukes til forsendelse eller lagring av uemballerte bearbeidede ferske fiskerivarer lagret i is, skal sikre at smeltevannet dreneres bort og ikke forblir i kontakt med noen fiskerivarer.
◄M23 -
5. Hele eller sløyde ferske fiskerivarer kan transporteres og lagres i kjølt vann om bord på fartøyer. De kan også transporteres i kjølt vann etter landingen, og transporteres fra akvakulturanlegget, til de ankommer den første virksomheten på land som utfører andre aktiviteter enn transport og sortering.
-
1. Råstoffene som brukes, skal oppfylle følgende krav: -
a. det skal brukes bare hel fisk og bein etter filetering til å produsere mekanisk utbeinede fiskerivarer, -
b. alle råstoffer skal være fri for innvoller.
-
-
2. Framstillingsprosessen skal oppfylle følgende krav: -
a. mekanisk utbeining skal utføres så raskt som mulig etter fileteringen, -
b. dersom det brukes hel fisk, skal den sløyes og vaskes på forhånd, -
c. etter framstillingen skal mekanisk utbeinede fiskerivarer fryses så raskt som mulig eller blandes med en vare som skal fryses eller gjennomgå en stabiliserende behandling.
-
-
1. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som omsetter følgende fiskerivarer fra beinfisk eller blekksprut: -
a. fiskerivarer som skal konsumeres rå, -
b. marinerte, saltede og alle andre behandlede fiskerivarer, dersom behandlingen ikke er tilstrekkelig til å drepe de levedyktige parasittene,
-
-
2. For andre parasitter enn trematoder skal frysebehandlingen omfatte senking av temperaturen i alle deler av varen til minst -
a. –20 °C i minst 24 timer, eller -
b. –35 °C i minst 15 timer.
-
-
3. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak behøver ikke å utføre behandlingen som kreves i punkt 1 for fiskerivarer -
a. som har gjennomgått eller som før konsum skal gjennomgå en varmebehandling som dreper levedyktige parasitter. For andre parasitter enn trematoder skal varen varmes opp til en kjernetemperatur på minst 60 °C i minst 1 minutt, -
b. som har vært konservert som frosne fiskerivarer i tilstrekkelig lang tid til å drepe levedyktige parasitter, -
c. fra villfisk, dersom: -
i. det foreligger epidemiologiske data som viser at de fiskefeltene der fisken har sin opprinnelse, ikke utgjør noen helsefare når det gjelder forekomsten av parasitter, -
ii. vedkommende myndighet gir tillatelse til det.
-
-
d. fra oppdrettsfisk, oppdrettet fra embryoer og utelukkende fôret med fôr som ikke kan inneholde levedyktige parasitter som kan utgjøre en helsefare, forutsatt at ett av følgende krav er oppfylt: -
i. de er utelukkende oppdrettet i et miljø som er fritt for levedyktige parasitter, eller -
ii. driftsansvarlige for næringsmiddelforetak har kontrollert, gjennom prosedyrer godkjent av vedkommende myndighet, at fiskerivarene ikke utgjør noen helsefare med hensyn til forekomsten av levedyktige parasitter.
-
-
-
4. -
a. Fiskerivarer nevnt i punkt 1 skal når de omsettes være ledsaget av et dokument fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som utfører frysebehandlingen som angir hvilken type frysebehandling varene har gjennomgått, unntatt når de leveres til sluttforbrukeren. -
b. Før omsetning av fiskerivarer nevnt i punkt 3 bokstav c) og d) som ikke har gjennomgått frysebehandling eller som før konsum ikke skal gjennomgå en behandling som dreper levedyktige parasitter som kan utgjøre en helsefare, må driftsansvarlige for næringsmiddelforetak sikre at fiskerivarene kommer fra et fiskefelt eller fiskeoppdrettsanlegg som oppfyller de særlige vilkårene nevnt i punkt 3 bokstav c) og d). Denne bestemmelse kan oppfylles gjennom opplysninger i handelsdokumentet eller gjennom andre opplysninger som ledsager fiskerivarene.
► M6 – – – -
Kilde: Lovdata.no
Frysebehandling av fiskerivarer for å drepe parasitter
Regelverket stiller krav om at fiskerivarer som skal spises rå eller nesten rå, i utgangspunktet skal frysebehandle råvaren eller den ferdige varen for å drepe parasitter som kan være helseskadelig.
For å drepe parasittene, skal temperaturen senkes i alle deler av fisken:
- -20 °C i minst 24 timer, eller
- -35 °C i minst 15 timer.
Fiskerivarene skal være ledsaget av informasjon som angir hvilken type frysebehandling varene har gjennomgått, unntatt når de leveres til sluttforbrukeren.
Regelverk
Animaliehygieneforskriften
-
1. Dersom kjølte, uemballerte varer ikke distribueres, avsendes, tilberedes eller foredles omgående etter at de ankommer en virksomhet på land, skal de lagres i is på passende sted. Det skal legges på ny is så ofte som nødvendig. Emballerte ferske fiskerivarer skal kjøles til en temperatur som nærmer seg temperaturen i smeltende is.
► M6 -
2. Håndtering som hodekapping og sløying skal utføres på en hygienisk måte. Når det fra et teknisk og handelsmessig ståsted er mulig å sløye fisken, skal dette gjøres så raskt som mulig etter at produktene er fanget eller ilandført. Produktene skal vaskes grundig umiddelbart etterpå.
◄ M6 -
3. Arbeidsoperasjoner som filetering og skjæring i skiver skal utføres slik at ikke filetene eller skivene forurenses eller ødelegges. Filetene og skivene skal befinne seg på arbeidsbordene bare den tiden det tar å tilberede dem. Fileter og skiver skal pakkes inn og om nødvendig emballeres, og de skal kjøles så raskt som mulig etter tilberedningen.
►M23 -
4. Beholdere som brukes til forsendelse eller lagring av uemballerte bearbeidede ferske fiskerivarer lagret i is, skal sikre at smeltevannet dreneres bort og ikke forblir i kontakt med noen fiskerivarer.
◄M23 -
5. Hele eller sløyde ferske fiskerivarer kan transporteres og lagres i kjølt vann om bord på fartøyer. De kan også transporteres i kjølt vann etter landingen, og transporteres fra akvakulturanlegget, til de ankommer den første virksomheten på land som utfører andre aktiviteter enn transport og sortering.
-
1. Råstoffene som brukes, skal oppfylle følgende krav: -
a. det skal brukes bare hel fisk og bein etter filetering til å produsere mekanisk utbeinede fiskerivarer, -
b. alle råstoffer skal være fri for innvoller.
-
-
2. Framstillingsprosessen skal oppfylle følgende krav: -
a. mekanisk utbeining skal utføres så raskt som mulig etter fileteringen, -
b. dersom det brukes hel fisk, skal den sløyes og vaskes på forhånd, -
c. etter framstillingen skal mekanisk utbeinede fiskerivarer fryses så raskt som mulig eller blandes med en vare som skal fryses eller gjennomgå en stabiliserende behandling.
-
-
1. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som omsetter følgende fiskerivarer fra beinfisk eller blekksprut: -
a. fiskerivarer som skal konsumeres rå, -
b. marinerte, saltede og alle andre behandlede fiskerivarer, dersom behandlingen ikke er tilstrekkelig til å drepe de levedyktige parasittene,
-
-
2. For andre parasitter enn trematoder skal frysebehandlingen omfatte senking av temperaturen i alle deler av varen til minst -
a. –20 °C i minst 24 timer, eller -
b. –35 °C i minst 15 timer.
-
-
3. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak behøver ikke å utføre behandlingen som kreves i punkt 1 for fiskerivarer -
a. som har gjennomgått eller som før konsum skal gjennomgå en varmebehandling som dreper levedyktige parasitter. For andre parasitter enn trematoder skal varen varmes opp til en kjernetemperatur på minst 60 °C i minst 1 minutt, -
b. som har vært konservert som frosne fiskerivarer i tilstrekkelig lang tid til å drepe levedyktige parasitter, -
c. fra villfisk, dersom: -
i. det foreligger epidemiologiske data som viser at de fiskefeltene der fisken har sin opprinnelse, ikke utgjør noen helsefare når det gjelder forekomsten av parasitter, -
ii. vedkommende myndighet gir tillatelse til det.
-
-
d. fra oppdrettsfisk, oppdrettet fra embryoer og utelukkende fôret med fôr som ikke kan inneholde levedyktige parasitter som kan utgjøre en helsefare, forutsatt at ett av følgende krav er oppfylt: -
i. de er utelukkende oppdrettet i et miljø som er fritt for levedyktige parasitter, eller -
ii. driftsansvarlige for næringsmiddelforetak har kontrollert, gjennom prosedyrer godkjent av vedkommende myndighet, at fiskerivarene ikke utgjør noen helsefare med hensyn til forekomsten av levedyktige parasitter.
-
-
-
4. -
a. Fiskerivarer nevnt i punkt 1 skal når de omsettes være ledsaget av et dokument fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som utfører frysebehandlingen som angir hvilken type frysebehandling varene har gjennomgått, unntatt når de leveres til sluttforbrukeren. -
b. Før omsetning av fiskerivarer nevnt i punkt 3 bokstav c) og d) som ikke har gjennomgått frysebehandling eller som før konsum ikke skal gjennomgå en behandling som dreper levedyktige parasitter som kan utgjøre en helsefare, må driftsansvarlige for næringsmiddelforetak sikre at fiskerivarene kommer fra et fiskefelt eller fiskeoppdrettsanlegg som oppfyller de særlige vilkårene nevnt i punkt 3 bokstav c) og d). Denne bestemmelse kan oppfylles gjennom opplysninger i handelsdokumentet eller gjennom andre opplysninger som ledsager fiskerivarene.
► M6 – – – -
Kilde: Lovdata.no
Annen behandling som dreper parasitter i fisk
Du trenger ikke frysebehandle fiskerivaren dersom den gjennomgår annen behandling som dreper parasittene.
Dette gjelder dersom:
- Fiskerivarer som før konsum er behandlet på en annen måte som er tilstrekkelig til å drepe parasitter f.eks.:
- fiskevarer som skal røkes ved en prosess hvor fiskerivarenes indre temperaturer er på over 60 °C.
- Salting og marinering av fisk i saltlake (NaCl) med konsentrasjon på 6 – 14 % over flere uker.
- Fiskerivarer som har vært konservert som frosne fiskerivarer i tilstrekkelig lang tid. De frosne fiskevarene bør da være oppbevart ved en temperatur på minimum -18 °C i minimum 96 timer.
Regelverk
Animaliehygieneforskriften
-
1. Dersom kjølte, uemballerte varer ikke distribueres, avsendes, tilberedes eller foredles omgående etter at de ankommer en virksomhet på land, skal de lagres i is på passende sted. Det skal legges på ny is så ofte som nødvendig. Emballerte ferske fiskerivarer skal kjøles til en temperatur som nærmer seg temperaturen i smeltende is.
► M6 -
2. Håndtering som hodekapping og sløying skal utføres på en hygienisk måte. Når det fra et teknisk og handelsmessig ståsted er mulig å sløye fisken, skal dette gjøres så raskt som mulig etter at produktene er fanget eller ilandført. Produktene skal vaskes grundig umiddelbart etterpå.
◄ M6 -
3. Arbeidsoperasjoner som filetering og skjæring i skiver skal utføres slik at ikke filetene eller skivene forurenses eller ødelegges. Filetene og skivene skal befinne seg på arbeidsbordene bare den tiden det tar å tilberede dem. Fileter og skiver skal pakkes inn og om nødvendig emballeres, og de skal kjøles så raskt som mulig etter tilberedningen.
►M23 -
4. Beholdere som brukes til forsendelse eller lagring av uemballerte bearbeidede ferske fiskerivarer lagret i is, skal sikre at smeltevannet dreneres bort og ikke forblir i kontakt med noen fiskerivarer.
◄M23 -
5. Hele eller sløyde ferske fiskerivarer kan transporteres og lagres i kjølt vann om bord på fartøyer. De kan også transporteres i kjølt vann etter landingen, og transporteres fra akvakulturanlegget, til de ankommer den første virksomheten på land som utfører andre aktiviteter enn transport og sortering.
-
1. Råstoffene som brukes, skal oppfylle følgende krav: -
a. det skal brukes bare hel fisk og bein etter filetering til å produsere mekanisk utbeinede fiskerivarer, -
b. alle råstoffer skal være fri for innvoller.
-
-
2. Framstillingsprosessen skal oppfylle følgende krav: -
a. mekanisk utbeining skal utføres så raskt som mulig etter fileteringen, -
b. dersom det brukes hel fisk, skal den sløyes og vaskes på forhånd, -
c. etter framstillingen skal mekanisk utbeinede fiskerivarer fryses så raskt som mulig eller blandes med en vare som skal fryses eller gjennomgå en stabiliserende behandling.
-
-
1. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som omsetter følgende fiskerivarer fra beinfisk eller blekksprut: -
a. fiskerivarer som skal konsumeres rå, -
b. marinerte, saltede og alle andre behandlede fiskerivarer, dersom behandlingen ikke er tilstrekkelig til å drepe de levedyktige parasittene,
-
-
2. For andre parasitter enn trematoder skal frysebehandlingen omfatte senking av temperaturen i alle deler av varen til minst -
a. –20 °C i minst 24 timer, eller -
b. –35 °C i minst 15 timer.
-
-
3. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak behøver ikke å utføre behandlingen som kreves i punkt 1 for fiskerivarer -
a. som har gjennomgått eller som før konsum skal gjennomgå en varmebehandling som dreper levedyktige parasitter. For andre parasitter enn trematoder skal varen varmes opp til en kjernetemperatur på minst 60 °C i minst 1 minutt, -
b. som har vært konservert som frosne fiskerivarer i tilstrekkelig lang tid til å drepe levedyktige parasitter, -
c. fra villfisk, dersom: -
i. det foreligger epidemiologiske data som viser at de fiskefeltene der fisken har sin opprinnelse, ikke utgjør noen helsefare når det gjelder forekomsten av parasitter, -
ii. vedkommende myndighet gir tillatelse til det.
-
-
d. fra oppdrettsfisk, oppdrettet fra embryoer og utelukkende fôret med fôr som ikke kan inneholde levedyktige parasitter som kan utgjøre en helsefare, forutsatt at ett av følgende krav er oppfylt: -
i. de er utelukkende oppdrettet i et miljø som er fritt for levedyktige parasitter, eller -
ii. driftsansvarlige for næringsmiddelforetak har kontrollert, gjennom prosedyrer godkjent av vedkommende myndighet, at fiskerivarene ikke utgjør noen helsefare med hensyn til forekomsten av levedyktige parasitter.
-
-
-
4. -
a. Fiskerivarer nevnt i punkt 1 skal når de omsettes være ledsaget av et dokument fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som utfører frysebehandlingen som angir hvilken type frysebehandling varene har gjennomgått, unntatt når de leveres til sluttforbrukeren. -
b. Før omsetning av fiskerivarer nevnt i punkt 3 bokstav c) og d) som ikke har gjennomgått frysebehandling eller som før konsum ikke skal gjennomgå en behandling som dreper levedyktige parasitter som kan utgjøre en helsefare, må driftsansvarlige for næringsmiddelforetak sikre at fiskerivarene kommer fra et fiskefelt eller fiskeoppdrettsanlegg som oppfyller de særlige vilkårene nevnt i punkt 3 bokstav c) og d). Denne bestemmelse kan oppfylles gjennom opplysninger i handelsdokumentet eller gjennom andre opplysninger som ledsager fiskerivarene.
► M6 – – – -
Kilde: Lovdata.no
Oppdrettet fisk kan unntas fra krav om frysebehandling
Fisk som er oppdrettet gjennom hele livssyklusen og utelukkende fôret med fôr som ikke inneholder levedyktige parasitter, kan unntas fra krav om frysebehandling.
Hvis du oppdretter fisk i lukkede anlegg uten levedyktige parasitter og med filtrert vann for å forhindre smitte, er fisken generelt fritatt fra frysekravet.
I tillegg er det gitt unntak for oppdrettet kveite der dette er vurdert. For åpne produksjonsanlegg, er det kun oppdrettet laks og regnbueørret som har et generelt unntak fra krav om frysebehandling. Mer informasjon om dette:
Ikke krav om å fryse oppdrettet laks og regnbueørret
Regelverk
Animaliehygieneforskriften
-
1. Dersom kjølte, uemballerte varer ikke distribueres, avsendes, tilberedes eller foredles omgående etter at de ankommer en virksomhet på land, skal de lagres i is på passende sted. Det skal legges på ny is så ofte som nødvendig. Emballerte ferske fiskerivarer skal kjøles til en temperatur som nærmer seg temperaturen i smeltende is.
► M6 -
2. Håndtering som hodekapping og sløying skal utføres på en hygienisk måte. Når det fra et teknisk og handelsmessig ståsted er mulig å sløye fisken, skal dette gjøres så raskt som mulig etter at produktene er fanget eller ilandført. Produktene skal vaskes grundig umiddelbart etterpå.
◄ M6 -
3. Arbeidsoperasjoner som filetering og skjæring i skiver skal utføres slik at ikke filetene eller skivene forurenses eller ødelegges. Filetene og skivene skal befinne seg på arbeidsbordene bare den tiden det tar å tilberede dem. Fileter og skiver skal pakkes inn og om nødvendig emballeres, og de skal kjøles så raskt som mulig etter tilberedningen.
►M23 -
4. Beholdere som brukes til forsendelse eller lagring av uemballerte bearbeidede ferske fiskerivarer lagret i is, skal sikre at smeltevannet dreneres bort og ikke forblir i kontakt med noen fiskerivarer.
◄M23 -
5. Hele eller sløyde ferske fiskerivarer kan transporteres og lagres i kjølt vann om bord på fartøyer. De kan også transporteres i kjølt vann etter landingen, og transporteres fra akvakulturanlegget, til de ankommer den første virksomheten på land som utfører andre aktiviteter enn transport og sortering.
-
1. Råstoffene som brukes, skal oppfylle følgende krav: -
a. det skal brukes bare hel fisk og bein etter filetering til å produsere mekanisk utbeinede fiskerivarer, -
b. alle råstoffer skal være fri for innvoller.
-
-
2. Framstillingsprosessen skal oppfylle følgende krav: -
a. mekanisk utbeining skal utføres så raskt som mulig etter fileteringen, -
b. dersom det brukes hel fisk, skal den sløyes og vaskes på forhånd, -
c. etter framstillingen skal mekanisk utbeinede fiskerivarer fryses så raskt som mulig eller blandes med en vare som skal fryses eller gjennomgå en stabiliserende behandling.
-
-
1. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som omsetter følgende fiskerivarer fra beinfisk eller blekksprut: -
a. fiskerivarer som skal konsumeres rå, -
b. marinerte, saltede og alle andre behandlede fiskerivarer, dersom behandlingen ikke er tilstrekkelig til å drepe de levedyktige parasittene,
-
-
2. For andre parasitter enn trematoder skal frysebehandlingen omfatte senking av temperaturen i alle deler av varen til minst -
a. –20 °C i minst 24 timer, eller -
b. –35 °C i minst 15 timer.
-
-
3. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak behøver ikke å utføre behandlingen som kreves i punkt 1 for fiskerivarer -
a. som har gjennomgått eller som før konsum skal gjennomgå en varmebehandling som dreper levedyktige parasitter. For andre parasitter enn trematoder skal varen varmes opp til en kjernetemperatur på minst 60 °C i minst 1 minutt, -
b. som har vært konservert som frosne fiskerivarer i tilstrekkelig lang tid til å drepe levedyktige parasitter, -
c. fra villfisk, dersom: -
i. det foreligger epidemiologiske data som viser at de fiskefeltene der fisken har sin opprinnelse, ikke utgjør noen helsefare når det gjelder forekomsten av parasitter, -
ii. vedkommende myndighet gir tillatelse til det.
-
-
d. fra oppdrettsfisk, oppdrettet fra embryoer og utelukkende fôret med fôr som ikke kan inneholde levedyktige parasitter som kan utgjøre en helsefare, forutsatt at ett av følgende krav er oppfylt: -
i. de er utelukkende oppdrettet i et miljø som er fritt for levedyktige parasitter, eller -
ii. driftsansvarlige for næringsmiddelforetak har kontrollert, gjennom prosedyrer godkjent av vedkommende myndighet, at fiskerivarene ikke utgjør noen helsefare med hensyn til forekomsten av levedyktige parasitter.
-
-
-
4. -
a. Fiskerivarer nevnt i punkt 1 skal når de omsettes være ledsaget av et dokument fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som utfører frysebehandlingen som angir hvilken type frysebehandling varene har gjennomgått, unntatt når de leveres til sluttforbrukeren. -
b. Før omsetning av fiskerivarer nevnt i punkt 3 bokstav c) og d) som ikke har gjennomgått frysebehandling eller som før konsum ikke skal gjennomgå en behandling som dreper levedyktige parasitter som kan utgjøre en helsefare, må driftsansvarlige for næringsmiddelforetak sikre at fiskerivarene kommer fra et fiskefelt eller fiskeoppdrettsanlegg som oppfyller de særlige vilkårene nevnt i punkt 3 bokstav c) og d). Denne bestemmelse kan oppfylles gjennom opplysninger i handelsdokumentet eller gjennom andre opplysninger som ledsager fiskerivarene.
► M6 – – – -
Kilde: Lovdata.no
Relatert innhold
Her finner du rapporter og veiledere som er relevante for krav som gjelder parasitter for fiskerivarer som skal spises rå eller nesten rå.
EFSA-rapporter
- Scientific Opinion on risk assessment of parasites in fishery products (efsa.onlinelibrary.wiley.com)
- Re‐evaluation of certain aspects of the EFSA Scientific Opinion of April 2010 on risk assessment of parasites in fishery products, based on new scientific data. Part 1: ToRs1–3 (efsa.onlinelibrary.wiley.com)
Veiledere
- EU kommisjonens veiledning til animaliehygieneforordningen (se kapittel 5.15- 5.20)