Dette inspiserer Mattilsynet under en kontroll
Vi kan komme til deg på inspeksjon, og som regel varsler vi deg ikke på forhånd. Tilsynet kan være rutinemessig, på bakgrunn av bekymringsmelding eller i forbindelse med oppstart av en ny bedrift. Vi kan også ta ut prøver av produktene dine på markedet og sjekke merkingen.
Hva vi ser på under inspeksjonen, varierer ut fra Mattilsynets overordnete prioriteringsområder samt din tidligere historikk.
Som regel vil vi kontrollere at virksomhetene har god hygienepraksis (produksjonshygiene), og har tiltak som sikrer tilfredsstillende renhold, vedlikehold, vannkvalitet mv. Vi sjekker også hvorvidt du etterlever ditt internkontrollsystem i praksis og har dokumentasjon, og om dette systemet dekker alle relevante regelverkskrav.
Farene du bør ha vurdert er blant annet om sluttproduktet kan ha for høyt innhold av jod og metaller (særlig kadmium og uorganisk arsen) – og du må vise at du har kontroll med dette. Sender du f.eks. inn prøver til analyse? Har du undersøkt om næringsmiddelet er omfattet av ny mat-forskriften og om det kreves godkjenning av arten eller produktet og det er tillatt å omsette innen EØS-området?