Lokaler og utstyr

Publisert

Planløsning 

Lokaler som skal brukes til matproduksjon må være plassert og utformet slik at det er mulig å beskytte maten mot forurensning fra omgivelsene og hindre at insekter og skadedyr kan ta seg inn.

Det stilles ulike krav etter hva du skal drive med og hvor mange ansatte du har. Generelt er det viktigere med et godt tilpasset lokale enn størrelsen i kvadratmeter. En god planløsning gir god arbeidsflyt og mindre fare for at maten forurenses og blir dårlig underveis.

Du bør dele opp produksjonslokaler i forskjellige områder for å skille rene og urene arbeidsoppgaver. For eksempel bør det være et område til håndtering av uemballerte matvarer (rene oppgaver) og et eget område til oppvask (urene oppgaver).

Det må være tilstrekkelig belysning samt ventilasjon i produksjonslokalene for å hindre kondens.

Materialvalg i produksjonslokalet

Du må velge materialer som er egnet til det de skal brukes til. Det er en fordel å ha glatte og rengjøringsvennlige overflater der det er mulig. Dette gjelder overflater i lokalene og på utstyr. Korrosjonsbestandige materialer bør velges. Det er viktig å ha gode rutiner for vedlikehold.

Når overflater er blitt så slitte at de er vanskelig å holde helt rene, må de skiftes ut.

Utstyr for vask og råvarer

Vasking/skylling av næringsmidler skal gjøres på en måte som sikrer at maten er trygg. Innretninger for vask/skylling av næringsmidler skal være egnet og plassert slik at næringsmidler ikke blir utsatt for forurensning.

Håndvask eller utslagsvask bør ikke brukes til dette formålet siden de blir brukt til andre formål som kan forurense næringsmidlene ved vask.

Toaletter og garderober

Antall toaletter, eventuelle garderober og plasseringen av disse må du vurdere opp mot type drift, produksjonsomfang og hvor mange som jobber hos deg.

Toaletter er aktuelle steder for overføring av smittestoffer som kan spres med mat. For å redusere muligheten for smitte utenfra bør personaltoalettene ikke være tilgjengelige for andre enn de som arbeider med matproduksjon.

Toalettene skal være plassert slik at forurensning av matvarer ikke skjer. (f.eks. ikke ha direkte utgang til produksjonslokalene).