Personlig hygiene

Kravet til personlig hygiene og helse må være tilpasset den risikoen som er forbundet med å håndtere de produktene dere produserer.

Publisert

Håndvask

Det er viktig å holde en god personlig hygiene ved håndtering av næringsmidler. Erfaring viser at smittestoffer og annen forurensning ofte blir overført til maten med urene hender. Hensiktsmessig og hyppig håndvask bidrar til å redusere mulig forurensning av allergener og mikroorganismer.

Hendene bør vaskes regelmessig, og som minimum: når arbeidet starter, etter toalettbesøk, etter pauser, etter berøring av urene gjenstander, etter å ha hostet eller nyst, etter håndtering av råvarer.

Dette betyr at personell som håndterer næringsmidler skal vaske hendene på en hensiktsmessig og hyppig måte. Det er derfor krav i regelverket om at virksomheter som driver med mat skal ha et tilstrekkelig antall håndvasker.

Det er spesielt viktig å plassere håndvask i nærheten av områder der maten er uten emballasje og der det veksles mellom arbeidsoppgaver som kan overføre forurensning. Håndvasken skal ha såpe og tørkepapir og kun brukes til å vaske hendene.

Sammen med råvarer og utstyr er hender den største kilden for å overføre uønsket forurensning til den ferdige maten. Rutinene for personlig hygiene må derfor være kjent av alle som arbeider med mathåndtering.

Arbeidstøy

Personer som håndterer næringsmidler, skal ha en høy grad av personlig hygiene og bruke klær som er hensiktsmessige og rene. De skal bruke beskyttelsestøy når det er nødvendig.

Dette betyr at personer som håndterer og tilbereder næringsmidler skal ha rent arbeidstøy for å hindre at eventuell forurensning og smittestoffer overføres til næringsmidlene.

Du bør ha rutiner for vask av arbeidstøy. Rent arbeidstøy bør alltid være tilgjengelig i tilfelle det blir behov for å bytte tøy underveis i arbeidet.

Sykdom

Du må sørge for at personale melder fra om eventuell sykdom de lider av eller er bærer av. Det må være rutiner som sikrer at personer ikke får håndtere næringsmidler dersom de lider av eller er bærer av sykdom som kan overføres til maten.

Personer som lider av eller er bærere av en sykdom som kan overføres gjennom næringsmidler (eller som f.eks. har infiserte sår, hudinfeksjoner eller andre sår eller diaré) ikke under noen omstendighet skal håndtere næringsmidler.

Personer skal heller ikke gis adgang til et sted der næringsmidler håndteres, dersom det er fare for direkte eller indirekte forurensning. De skal umiddelbart melde fra om eventuelle sykdommer eller symptomer for å unngå at næringsmidler forurenses.