Sporbarhet
Det er krav til at virksomheten kan spore alle matvarer et ledd frem og et ledd tilbake i produksjonskjeden.
Formålet med sporbarhetskravet er å sikre målrettet og presis tilbaketrekking/tilbakekalling av næringsmidler som kan medføre helsefare, og samtidig sikre både myndigheter og forbrukere nødvendig og presis informasjon om det aktuelle produktet.
Dersom næringsmidler skulle være helsefarlig og blir tilbakekalt skal du sørge for at forbrukerne ikke får disse. Dette betyr at du skal ha systemer og rutiner for å identifisere hvem som har levert næringsmidler og andre stoffer som inngår i næringsmidlene dine. Disse opplysningene skal du gjøre tilgjengelige for Mattilsynet.
Når virksomheten ikke kan dokumentere opprinnelsen til varene i virksomheten, kan dette medføre en helsefare for forbrukeren. Manglende sporingsmerking av næringsmidler kan også føre til at virksomheten ikke har tilstrekkelig kontroll med den mikrobiologiske kvaliteten på næringsmidlene.
For å oppnå målet om tilbaketrekking er det nødvendig å kunne dokumentere opplysningene om hvem du mottatt fra/solgt til og hva du mottatt/solgt. Det er ikke krav om å kunne dokumentere opplysninger om «når» og «hvor mye» du har mottatt/solgt, men det anbefales at det gjøres likevel, fordi det sparer deg for tid og penger ved en eventuell tilbaketrekking.
Kravet om sporing «et ledd frem» gjelder ikke når du selger til en privatperson.
Identifikasjonsmerking av næringsmidler
Det er krav om at næringsmidler som omsettes, skal være merket slik at det er mulig å identifisere næringsmiddelpartiet (lot, batch). Med næringsmiddelparti forstås den gruppe salgsenheter av et næringsmiddel som er produsert, fremstilt eller emballert under så å si identiske forhold.
Identifikasjonsmerking av næringsmidler er et viktig verktøy i sporingssystemene.