Tilsyn med produksjon av bladgrønnsaker – inspeksjon hos primærprodusenter 2025 

I 2. og 3. tertial 2025 gjennomfører Mattilsynet inspeksjoner hos primærprodusenter som dyrker på friland, høster og ev. pakker bladgrønnsaker.

Publisert

Eksempel på bladgrønnsaker er: crispisalat, hjertesalat, kinakål, isbergsalat, grønnkål, ruccula, spinat, lollo rosso, portulakk, mangold og bladhvete. Dette er planteprodukter som ikke går gjennom noen prosesser for å eliminere eller redusere mikrobiell forurensning før konsum. 

Bakgrunn for tilsynet 

Hovedfokus ved inspeksjonen vil være på kartlegging av farer på dyrkningsområdet og produksjonen, tiltak for å styre farer, god hygienepraksis, landbrukspraksis og sporbarhet. Hensikten er å verifisere at primærprodusentene følger regelverket slik at produktene er trygge å spise for forbrukerne. 

Slik forbereder du deg

Mattilsynet bruker en sjekkliste (tilsynsmal) under inspeksjonen. Denne ligger til grunn for tilsynet og kan brukes som forberedelse hos deg som dyrker bladgrønnsaker: 

Tilsynsmal - Produksjon av bladgrønnsaker – inspeksjon hos primærprodusenter 2025

EU-veileder 2017/C 163/01 - “Commission notice on guidance document on addressing microbiological risks in fresh fruits and vegetables at primary production through good hygiene” kan brukes ved tilsynet og er oversatt til norsk: 

Veiledning om god hygiene for håndtering av mikrobiologisk risiko i friske frukter og grønnsaker.