Krav til levering av matkjedeinformasjon (MKI) til Mattilsynet før slakting av storfe, svin og småfe
Både slakteriene og Mattilsynet har behov for informasjon om dyr som skal slaktes før de kommer til slakteriet.
Informasjon om hva slags dyr, hvor mange, fra hvem og når de skal hentes eller kommer til slakteriet, er viktig informasjon. Men både slakteriene og Mattilsynet har behov for å vite mer om dyra enn det. Har dyra nylig vært behandlet med medisiner, har det vært, eller er det, spesielle sykdommer på gården de kommer fra, eller trenger noen av dyra ekstra tilpasning eller oppfølging på transport og ved ankomst til slakteriet?
Dette er eksempler på informasjon som det fra 2010 har vært bestemt i lover og forskrifter at slakteriet skal innhente senest 24 timer før dyra ankommer. Det som er relevant å vite for Mattilsynet, skal videreformidles til de som jobber med kjøttkontroll. Dette skal også skje senest 24 timer før dyra kommer. På grunnlag av den innhentede informasjonen kan slakteriet gjøre noen valg og eventuelt tilrettelegge slaktingen. Mattilsynet skal bruke informasjonen til å planlegge arbeidet sitt, hva vi skal se etter når dyra kommer, og hvilke prøver det kan være aktuelt å ta ut.
Siden 2014 har slakteribransjen i Norge og Mattilsynet samarbeidet for å lage et moderne elektronisk system for flyt av denne informasjonen, som er tilpasset dagens regelverk og norsk virkelighet. I dette systemet er det dyreslagene storfe, svin, sau og geit som er omfattet. I denne veilederen beskriver vi hvilken informasjon slakteriene skal hente inn før dyra kan transporteres inn og slaktes, og i detalj hva slakteriene skal videreformidle til Mattilsynet, og på hvilken måte det skal gjøres.
Kravene gjelder for alle godkjente slakterier som slakter storfe, svin eller småfe i Norge.