Tilsynsrapport

Tilsyn med produksjon av spiseferdige kjøttprodukter 2024 – 2025

Mattilsynet har gjennomført tilsyn hos virksomheter som produserer spiseferdige kjøttprodukter. Tilsynet ble gjennomført for å verifisere at virksomhetene har systemer som sikrer at produktene de lager er trygge for forbrukerne. Mattilsynet avdekket mangler i fareanalyser, prøvetaking og styring av produksjonsprosessen hos flere virksomheter.

Publisert
Hva ble undersøkt?

Om virksomhetene har systemer som sikrer at de kjøttprodukter de produserer er trygge å spise.

Vi har sett på produkter som oppskåret kokt skinke, salatkylling og spekepøser.

Totalt 83 virksomheter ble revidert. 

Tidsrom
1. mai 2024 – 1. mai 2025
Hva lette vi etter?

Mattilsynet undersøkte om virksomhetene har systemer som sikrer at

  • råvaren de tar inn ikke er forurenset. Rått kjøtt som skal brukes til produksjon av spekepølser skal ikke være forurenset med bakteriene Salmonella eller EHEC.
  • produktene de lager ikke forurenses under slicing/oppkutting. Listeria er en miljøbakterie som kan forurense et varmebehandlet produkt når produktet blir slicet/oppskåret.
Hva fant vi?

Tilsynet viser at 24 virksomheter tilfredsstilte forskriftenes krav. Det er positivt og viser at de har gode rutiner og systemer for å sikre trygg matproduksjon.

Tilsynet avdekket likevel at flere virksomheter hadde flere avvik. Dette var spesielt knyttet til mangelfull fareanalyse, noe som er viktig for å sikre god mattrygghet. Det ble også avdekket svakheter i virksomhetenes prøvetakingsrutiner, samt mangler ved håndtering og lagring av produkter

Funnene viser at virksomhetene må legge større vekt på målrettet prøvetaking og ha god bevissthet om hvilke farer som kan følge med en råvare inn i, eller introduseres under, produksjonsprosessen. 

Fil
Rapport Tilsyn med produksjon av spiseferdige kjøttprodukter 2024-2025