Tilsyn med skitne slaktedyr 2024
I 2024 gjennomførte Mattilsynet revisjon av de største slakteriene i Norge, med særlig vekt på slaktehygiene og skitne slaktedyr. Det var en økt forekomst av skitne dyr fra 2018 til 2023. Kjøttbransjen har igangsatt flere tiltak for å bedre situasjonen
Skitne dyr øker risikoen for sykdomsfremkallende bakterier på kjøttet. Antallet skitne slaktedyr økte fra 2018 til 2023, og særlig kategori 2 - de mest skitne dyrene. Andelen i denne kategorien har nesten doblet seg i perioden. En tilnærmet lik revisjon ble utført i 2018.
Selv om det har vært enkelte svingninger, og slakteriene har kalibrert bedømmingspraksisen sin underveis, viser utviklingen en negativ trend. Tilsynet ble planlagt i 2023 etter en tilstandsvurdering for tilsynsområde slakteri, og to alvorlige EHEC-utbrudd samme høst. I henhold til vårt felles regelverk med EU skal dyr være rene ved ankomst til slakteriet, for å redusere risikoen for forurensing av kjøttet og at folk kan bli syke av maten.
Revisjonene skulle bidra til at slakteriene leverer råvarer med god hygienisk standard.
- Hva ble undersøkt?
De 23 største slakteriene for rødt kjøtt.
- Tidsrom
- 2024
- Hva lette vi etter?
Formålet med revisjonen var å kontrollere om slakteriene har egnede fremgangsmåter for å unngå at skitne slaktedyr kommer inn, og iverksetter tiltak som ivaretar mattryggheten dersom det likevel leveres skitne slaktedyr.
Slakteriene skal dokumentere effekten av tiltakene de iverksetter.
- Hva fant vi?
Resultater og vurdering
Revisjonene viste at 19 av 21 slakterier har registrert en økning i andelen skitne slaktedyr (storfe og sau) i perioden 2018 - 2023, med en markant økning av de mest skitne dyrene (kategori 2).
- 18 slakterier hadde mangelfulle rutiner for å hindre mottak av skitne dyr
- 16 slakterier hadde ikke utarbeidet tilstrekkelige fareanalyser
- rådgivningen og oppfølging av produsenter var ofte vag og lite forpliktende
- 1 av 3 slakterier hadde feil og mangler i prøvetaking for mikrobiologisk dokumentasjon av slaktehygienen
- 1 av 4 vedtak gjaldt forbedring av slaktehygiene
Revisorene rapporterte god dialog og forbedringsvilje hos mange slakterier, noe som har gitt positive resultater og oppfølging i etterkant.
Bransjeretningslinjer
Den Europeiske bransjeretningslinjen anbefaler flere tiltak som
- sortering og slakting av de mest skitne dyra sist på dagen, for å hindre kryssforurensing av de rene dyrene, samt unngå smitte under slakteprosessen.
Dette er tiltak som i liten grad følges og det blir oppgitt å være utfordrende å få til på mange norske slakterier.
- tiltak hos produsenten, som å oppstalle dyra på rene områder i tiden før slakting.
Revisjonene viste at en slik oppfølging av tiltak opp mot produsentene var vag og lite forpliktende
Den norske kjøttbransjens retningslinje for sikring av hygienisk råvarekvalitet, etterleves i varierende grad av de reviderte slakteriene, selv om den er tatt inn i deres internkontroll.
Mange av slakteriene senker imidlertid slaktehastighastigheten ved slakting av svært skitne dyr for å tilpasse at det tar lengre tid å slakte og reinskjære slike dyr.
Oppfølging og tiltak
Revisjonene har bidratt til økt oppmerksomhet om utfordringene rundt skitne slaktedyr og slaktehygiene. Mattilsynet har veiledet og fattet vedtak om at slakteriene må iverksette egnede framgangsmåter for å unngå at skitne slaktedyr kommer inn til slakteriet. De må kunne dokumentere at framgangsmåtene er egnet og har effekt for å unngå at skitne slaktedyr ankommer slakteriet. Effekten av denne kampanjen og slakterienes og kjøttbransjens videre oppfølging av utfordringen med skitne slaktedyr, tar det noe tid å se resultatene av.
Bransjen har selv satt i gang flere tiltak. Den økonomiske trekkprosenten for levering av skitne dyr er økt, det er utarbeidet veiledningsmateriell for husdyrprodusenter og tatt kontakt med de produsentene som leverer flest skitne dyr. Bransjen har startet opp et nytt forskningsprosjekt («Clean Bulls») som trolig vil gi mer kunnskap om risikofaktorer hos bøndene og slakteri og derved kunne bidra til mer målrettede tiltak for å redusere antall skitne slaktedyr.
Konklusjon
Hvert enkelt slakteri må følge opp vedtakene, iverksette egnede tiltak og sørge for at avvik lukkes. For å møte utfordringen med svært skitne slaktedyr, bør slakteriene også styrke samarbeidet seg imellom, for å oppnå en mer lik vurdering og håndtering av denne problemstillingen. Kjøttbransjen bør inkludere forhold rundt inntak av svært skitne dyr i bransjeretningslinjen sin og iverksette målrettede tiltak mot den andelen av dyreholdere som leverer de mest skitne dyrene.
Mattilsynet vil følge opp utviklingen i 2025 og 2026 gjennom målrettet tilsyn, EHEC-overvåkningsprogram og oppdaterte risikovurderinger.
Regelverk:
Animaliehygienforskriften (lovdata.no) og næringsmiddelhygieneforskriften (lovdata.no)